Elk jaar bekroont de redactie van Humo het beste en origineelste programma van het afgelopen jaar met de Ha! van Humo. Voor de derde keer in de geschiedenis van de prestigieuze prijs dicteerde een uitzonderlijk televisiejaar een uitzonderlijke ontknoping: de Ha! van Humo gaat naar 'Boris' én 'Godvergeten', twee programma's die de redactie na rijp beraad niet met elkaar in de weegschaal wilde leggen.

In 'Boris' (Streamz/Play4) reisden Jeroom Snelders, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper naar Canada met de urne met de as van de in 1997 op zijn 24ste aan kanker gestorven broer van Jeroom. In verhalen en getuigenissen werd de herinnering aan Boris teder beademd, tot er een broer en een zoon en een vriend mee op reis was.

In 'Godvergeten' (VRT Canvas), een vierluik over seksueel misbruik door katholieke priesters, paters en bisschoppen in Vlaanderen, deden slachtoffers hun verhaal van verwoesting en machteloosheid. De docureeks toonde de overrompelende véélheid van het misbruik, en ontrafelde de mechanismen waarmee slachtoffers en hun geliefden geïntimideerd werden.

De ploegen van 'Boris' en 'Godvergeten' namen de Ha! van Humo in ontvangst tijdens de plechtige uitreiking op maandag 11 december in zaal Kavka in Antwerpen. Ze mochten elk naar huis met een trofee en een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Uit het juryrapport

'Boris' werd een volstrekt uniek document waarin verdriet en humor elkaars vlooien kregen, en misschien nog het meest van al een troostende duik in het stilstaand water dat rouw heet – wie ooit al de smaak van verlies niet weggekruid kreeg, zat dankbaar toe te kijken.

'Godvergeten' was naast een aanklacht ook een eerbetoon aan de slachtoffers. Al die de keel dichtsnoerende biografieën, jarenlang in het verborgene van nachtmerries en zwarte herinneringen opgesloten, welden op, en samen vormden ze een geschiedenis die móést verteld worden.

Genomineerden

De overige genomineerden voor de Ha! van Humo 2023 waren '1985' (VRT 1), 'Amai zeg wauw!' (VRT 1), 'Dagen zonder broer' (VRT 1), 'De jaren 90 voor tieners' (VRT 1), 'Knokke Off' (VRT MAX/VRT 1), 'Liefdestips aan mezelf' (GoPlay/Play4), 'Over de oceaan 2' (Play4), 'Shalom allemaal!' (Play4)

Vorig jaar viel de Streamz-docureeks 'Het proces dat niemand wou' in de prijzen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: