De voorbije weken leerden gemiddeld 610.000 kijkers reportagemaker Paul Jambers van een andere kant kennen. Alloo bij Jambers palmde zo een marktaandeel in van 31,5% (VVA 18-54, alle cijfers live +6). In de laatste aflevering op dinsdag 22 september 2015 zoomt Paul een laatste keer in op het verleden, het heden en de toekomst. In een openhartig gesprek met Luk Alloo spreekt hij vrijuit over zijn liefde voor Pascale Naessens, de topjaren bij De Televisiefabriek en zijn meest memorabele reportages.

Luk Alloo vliegt samen met Paul en Pascale naar de London Book Fair, waar veel internationale auteurs en uitgevers elkaar ontmoeten. Pascales kookboeken veroveren langzaam maar zeker de wereld. Op de beurs ontpopt Paul zich graag tot haar persoonlijke assistent. In een Londense pub praat hij samen met Luk na over de romantiek en de liefde. “Ik was 47 en Pascale 23 toen ik haar ontmoette”, vertelt Paul. “Ik heb nooit een probleem gemaakt van het leeftijdsverschil, maar vond het net spannend en boeiend. Ik voelde mij toen echt een jonge kerel. Al geef ik toe dat het in het begin een verboden relatie was voor de buitenwereld. Naar familie en collega’s toe hebben we de relatie daarom lange tijd stilgehouden.

De liefde is een onderwerp dat vaak besproken werd in de reportages van Jambers. Een reportage die hem altijd zal bijblijven is ‘Liefde in het bejaardentehuis’ uit 1996. Hierin vertelt een vrouw van 90 jaar dat ze haar allereerste grote liefde leerde kennen in een bejaardentehuis. “Opmerkelijk en ontwapenend dat mensen op hoge leeftijd verliefd kunnen worden. Zo zie je maar dat het nooit te laat is om verliefd te worden. Zelfs in een bejaardentehuis”, vertelt Paul.

In 1990 verliet Paul Jambers de VRT om zijn eigen productiehuis op te starten. De Televisiefabriek zou later uitgroeien tot één van de grootste spelers op de Vlaamse televisiemarkt. “Ik wilde mijn eigen baas zijn, mijn medewerkers zelf uitkiezen en vooral zelf programma’s produceren”, verklaart Paul. Hij was verantwoordelijk voor heel wat bekende programma’s die op alle Vlaamse zenders werden uitgezonden: Boer zkt Vrouw, Witte Raven, De Pfaffs, Toast Kannibaal, De Mediamadammen, De Nieuwe Mama, Je Bent Wat Je Eet, Zeetongen En Bakvissen, Beautiful, e.a. “Zo’n bedrijf leiden ging gepaard met flink wat stress. Ik was snel geïrriteerd en was zeker niet de meest aangename baas toen”, geeft Paul nu toe.

In 2004 - bijna 15 jaar na de start van zijn bedrijf - verkocht Paul De Televisiefabriek aan het internationale productiehuis Eyeworks, dat intussen is overgenomen door Warner Bros. Samen met Paul trekt Luk terug naar zijn oud kantoor in Zaventem. “Ik krijg een krop in de keel als ik hier terugkom en heb heimwee naar toen. Ik zou morgen meteen terug kunnen beginnen. Hier beleefde ik de mooiste jaren van mijn leven als televisiemaker”, mijmert Paul terwijl hij terug in zijn oude directiestoel gaat zitten.

Gewezen medewerker Jan Segers gaat graag in op de uitnodiging van Luk om met Paul terug te blikken op hun samenwerking in de vroegere Televisiefabriek. “Paul kreeg veel en harde kritieken en daar was hij verdrietig over”, licht Jan toe. “Paul was ook een workaholic. Al geeft hij dat niet graag toe”.

Op de vraag wat voor hen de beste Jambers-reportage ooit was, antwoorden Paul en Jan unaniem ‘Oude druggebruikers’ uit 1998. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het thema verslaving, omdat ik er in mijn leven zelf mee geconfronteerd ben. Niet als verslaafde maar als partner van een verslaafde”, vertelt Paul daarover. Vol weemoed kijkt hij terug naar de spraakmakende getuigenis van een oude junkie die in Amsterdam beschouwingen maakt.

De volledige afleveringen van Alloo bij Jambers kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over