Sanne Goetschalckx

De Nederlandse symphonische metalband Epica heeft er al een succesvolle Europese tour op zitten en mocht deze afsluiten in een uitverkocht AB. “The European Enigma Tour” verwijst naar hun 6e studioalbum “The Quantum Enigma” uit mei 2014. Tijdens deze tour hebben ze gekozen om 2 support acts mee te nemen: Diablo Blvd en Dragonforce.

De Belgische metalband Diablo Blvd is in België vooral gekend vanwege de zanger Alex Agnew. Maar met hun derde album “Follow the Deadlights” en hun label deal bij Nuclear Blast, kan er ook niet meer aan de band voorbij gegaan worden. Hoewel het publiek nog volop aan het toestromen is, weten ze de mensen mee te krijgen in hun optreden. Midden in hun setlist wagen ze het om een rustig nummer, “Saint of Killers”, te brengen. Alex vraagt het publiek om gsm’s, lichtjes en aanstekers de lucht in te steken en de grote meerderheid van het publiek gaat in op zijn verzoek. Maar een optreden van Diablo Blvd is toch vooral stevig beuken. Aan het einde van hun show krijgen ze dan ook een welverdiend en daverend applaus.

Kort daarna was het aan het Engelse Dragonforce, een powermetal- / speedmetalband. Afgelopen zomer hebben zij reeds hun 6e album “Maximum Overload” uitgebracht. Tijdens deze tour met Epica moeten zij het helaas stellen zonder hun keyboard speler Vadim Pruzhanov, die recent papa is geworden. Maar het enthousiasme waarmee de andere bandleden op het podium komen gestormd, compenseert voor het gebrek aan keyboard. De zanger, Marc Hudson, heeft een geweldig stembereik en probeert soms sneller te zingen dan de gitaristen kunnen spelen. Tijdens hun optreden is duidelijk dat de zanger zeker niet altijd het middelpunt van de aandacht is. De muzikanten krijgen allemaal hun moment in de spotlight. Voor ze het laatste nummer inzetten geven ze nog mee dat ze deze zomer op graspop te zien zijn. En wie houdt van super strak en snel gitaarwerk, moet zeker even gaan kijken!

En dan werd het tijd om het uitverkochte AB te geven waarvoor ze gekomen waren: Epica! Tijdens de intro begint de zaal dan ook al enthousiast mee te klappen. De muzikanten komen 1 voor 1 op en zetten het 1e nummer “The Second Stone” in. En dan verschijnt ook Simone Simons op het podium. Als ze na afloop van het nummer vraagt hoe het met iedereen gaat, wordt er luid geroepen en horns worden de lucht in gestoken. De volgende nummers volgen elkaar redelijk snel op. De gitaristen en zangeres demonstreren tijdens de nummers graag hun headbang kunsten en lijken zich ook heel goed te amuseren op het podium.

Het nummer “Martyr of the Free Word” hebben zij destijds geschreven naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh, maar is helaas de dag van vandaag ook weer zeer actueel. De keyboard speler, Coen Janssen, heeft zich voorzien van een gebogen, draagbaar keyboard. Op die manier kan hij gezellig naast de gitaristen staan en mee headbangen. Tijdens “Victims of Contingency” en “The Last Crusade” laat het publiek zien dat ook zij geweldig kunnen headbangen en springen. De band is behoorlijk onder de indruk van hoe het publiek mee doet op een zondag avond. Na 11 nummers verdwijnt de band van het podium. Plots verschijnt Coen Janssen terug en begint iedereen te bedanken die heeft meegewerkt aan deze tour. Hij vraagt het publiek om nog 1 keer alles te geven. En tijdens de bisnummers wordt er nog een stevig feestje gebouwd! (Sanne Goetschalckx)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Epica
Meer over