Internationaal festival dieper geworteld in de stad dan ooit

Afgelopen weekend vond de twaalfde editie van internationaal muziekfestival Le Guess Who? plaats in Utrecht. Gedurende vier dagen nam het festival de stad Utrecht over met meer dan tweehonderd optredens op tientallen locaties, waaronder poppodia, clubs, theaters, kerken, oude fabriekspanden en werfkelders. TivoliVredenburg was vier dagen lang het bruisende festivalhart.

Le Guess Who? is een viering van avontuurlijke muziek uit alle hoeken van de wereld. Het festival, dat zich focust op artiesten die de grenzen van genres opzoeken én verleggen, bevestigde zijn internationale reputatie met wederom een zeer succesvolle editie. Artiesten uit meer dan dertig landen maakten grote indruk op verschillende podia.

De editie van 2018 stond in het teken van een sterkere lokale connectie. Naast de reguliere muziekprogrammering presenteerde het festival in samenwerking met lokale ondernemers en initiatieven verschillende satellietevenementen zoals Lombok Festival, kunst- en vintagemarkt Le Bazarre op het Domplein en Le Mini Who?, dat zijn tiende editie vierde in Rotsoord.

Nieuw dit jaar was Untitled: een programma waarin exposities, filmvertoningen, kunstinstallaties en discussies centraal stonden. Het werd gepresenteerd samen met diverse Utrechtse culturele instellingen, waaronder Centraal Museum, filmtheater ’t Hoogt en BAK, basis voor actuele kunst. Onderwijsinstellingen uit Utrecht en Amersfoort namen deel aan het educatieproject van Le Guess Who?, en meer dan veertig Utrechtse winkeliers werden uitgedaagd om een bijzonder evenement of speciale actie te bieden aan festivalbezoekers. Nieuw waren verder de samenwerkingen met Festival Oude Muziek, de Sint Maarten Parade en VluchtelingenWerk Nederland.

Door de jaren heen is Le Guess Who? uitgegroeid tot internationaal toonaangevend festival. Het wordt gevolgd door leidende media en internationale festivals en podia. Publiek uit meer dan vijftig landen reisde voor het festival af naar Utrecht, waaronder uit Zuid-Afrika, Japan en Brazilië. Het festival telde gemiddeld 4.570 bezoekers per dag. Daarnaast bezochten nog eens 5.000 mensen de satellietevenementen van Le Guess Who?, zoals Lombok Festival, Le Mini Who?, Untitled, Le Feast en Le Bazarre.

Le Guess Who? 2019 vindt plaats van 7 t/m 10 november. Early bird passe-partouts zijn vanaf nu tot en met 30 november 2018 beschikbaar via www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over