Sarah Gommers

De meeste groepen doen mee aan wedstrijden, ze strijden letterlijk om een plaatsje te verwerven in de muziekscene, ze willen bij een booker, ze willen op de radio, op Studio Brussel, ze willen winnen, ze willen in de finale van de Rock Rally en dan worden ze opgeslorpt door de muziekbusiness. De rat-race in het kort. Maar het kan ook anders en dat bewijst The 5 AM met hun CD release Free.

De release party

We gingen naar Aarschot om het allemaal mee te maken. Volle zaal, alles tot in de puntjes afgewerkt, crew met T-shirts, een glaasje Cava bij het binnenkomen en nog een hele rits details, te veel om op te noemen. We laten Joep aan het woord, de gitarist en woordvoerder voor de pers. Joep: "De Belgen willen tegenwoordig bands met een hoek af, het moet anders zijn, het moet speciaal zijn. Maar uiteindelijk vissen ze allemaal in dezelfde kleine vijver. Wij zijn nu twee jaar bezig en hebben al twee belangrijke zaken op ons palmares. We zijn onafhankelijk en willen dat ook blijven." Joep vergelijkt de band met liefde. "De bandleden leven met elkaar en alle elementen van een relatie komen aan bod. Je moet daar gewoon leren mee omgaan. Je moet de ups en downs managen. Maar als je op het podium staat, moet de eenheid eraf druipen."

Een Belgische band in een Amerikaanse topfilm

Christophe vertelt over de reis naar Cannes. Want The 5 AM heeft twee nummers in een hollywood-productie. Je moet het maar doen als onafhankelijke Belgische band. Christophe: "Er kan veel vertelt worden over dit avontuur. Maar het belangrijkste is dat de producer van de film voelde dat wij met onze muziek op hun lijn zaten. Tijdens de ontmoeting met de crew en de acteurs bleek dat ook helemaal correct te zijn. Connecteren is een kunst, vele muzikanten vergeten dat ze verder moeten kijken dan hun muziek alleen."

Joep: "We dachten eerst dat de vraag uit Amerika fake was, toen dachten we dat het over een B-film ging maar uiteindelijk was het allemaal heel serieus. Hetgeen de producer heeft doen kiezen voor The 5 AM was niet alleen de kwaliteit van de songs maar ook de snelle reactie op hun mails. Ook onze detaillistische benadering van de contracten was hen opgevallen. Daardoor was er al snel respect voor elkaar."

The 5 AM stapt doelbewust niet in de vijver

Vorig jaar deed The 5 AM een stunt met een ballonvaart met Praga Kahn, dit jaar gingen ze naar Cannes. Wat zit er nog meer aan te komen voor deze rockgroep uit Aarschot? We hebben hen even aan de tand gevoeld en gevraagd of ze hun live reputatie niet kunnen inzetten om de sprong te maken, direct buiten de circuit-vijver van België. Ze speelden afgelopen zaterdag een set van twee uur en op geen enkel moment had ik het gevoel dat er herhaling was. Elk nummer is uitgebalanceerd. Elk nummer heeft een rockbasis met de gekende patroontjes. Maar telkens maakt The 5 AM er een uniek stukje van. Ik zag niemand afwachtend toekijken. Iedereen in het publiek was mee, van minuut één tot minuut 120.

Twee uur topmuziek

De avond opende met één van nummers uit de film van Cannes. Free is dan ook een nummer dat refereert naar een vrijheid waar we allemaal naar hunkeren. Maar we zitten vast in cirkeltjes die we meestal zelf hebben gecreëerd. Na 'Love Me and Leave Me' kwam één van mijn favoriete nummers, 'Hold On'. Waarschijnlijk omdat het gaat over volhouden in moeilijke situaties.

Christophe is leadzanger en begrijpt de kunst van entertainment helemaal. Hij heeft een heel directe stijl naar het publiek, roept en tiert en trekt iedereen mee in zijn kielzog. Een onwaarschijnlijk staaltje van hem was die ene cover van de avond: 'Whole Lotta Love' van Led Zeppelin. Kippevel als resultaat. Zoals ik al zei was elk nummer uniek en bleef de set feilloos doorgaan. Runnin' Runnin' was de afsluiter en tegelijk ook het tweede nummer dat werd gekozen voor de film.

Quote

Chistophe: "Ik zing soms akkoorden in de auto, de dictafoon in de hand. Thuisgekomen ga ik dan aan de slag en soms is het resultaat rare akkoorden maar ze klinken wel goed."

Joep: "We hebben nu al materiaal voor drie CD's, zo productief is onze samenwerking."

Thanks

Iedereen kan muziek maken, dat klopt. Maar om een band te smeden rond eenvoudige principes, dat is een ander paar mouwen. We verwachten nog veel van deze band. Al bij al een schitterend concert en een heel toffe after-party met DJ SHFTR.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The 5 AM
Datum: 
29/05/2016
Locatie: 
De Klinker
Meer over