'Maceo, I want you to blow' dixit James Brown.

Maceo Parker blaast deze lente nieuw leven in tijdens de VW Spring Sessions 2015. Mr. funk is in het goede gezelschap van muzikale toppers Chick Corea & Herbie Hancock, Avishai Cohen en de jonge honden van STUFF. Wereldacts Orquesta Buena Vista Social Club, Vicente Amigo, de Spaanse trompetiste Andrea Motis en Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca voeren u naar alle windstreken over onze globe. Ontdek de meer dan 60 concerten verspreid over heel België op de topaffiche van de 18de editie van de VW Spring Sessions.

98% Funky Stuff - My life in music

Maceo Parker, zowel de muzikale rechterhand van James Brown als Prince, tovert met zijn altsax op 13 mei het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel om tot the coolest place on earth. De titel van zijn biografie '98% Funky Stuff' vat het helemaal. Jawel, Maceo komt, de one and only, master of funk!
En er ligt nog wat funky STUFF op de plank, van Belgische makelei en steengoed. Neem het van ons aan, de mannen van STUFF. spelen zo'n straffe en strakke funkgrooves, waar de New Yorkse muzikale barkeepers terecht jaloers op zijn. Eat this! De bassiste Meshell Ndegeocello is nog zo'n groovy komeet. 'Comet, come to me' heet haar nieuwste muzikale boreling. Mis dit niet!

(Im-)proved improvisation

Chick Corea & Herbie Hancock zijn levende jazzlegendes en de absolute maestro's van de improvisatie. Ze beslisten na 37 jaar om opnieuw samen op te treden. We zijn bijzonder trots om hét event van 2015 aan te kondigen: dé ontmoeting van Chick Corea & Herbie Hancock aan de piano op zondag 5 juli in BOZAR. Jawel, speciaal voor deze gelegenheid spelen 'spring' en 'summer' haasje over. Wie beweerde ook al weer dat de seizoenen in de war waren?

Eindelijk ligt het nieuwe album 'From Darkness' van de Israëlische bassist Avishai Cohen in de rekken. Met zijn trio zorgt hij voor de 'jazz & beyond'-hype van het moment. Een absolute aanrader. Net zoals de Europese jazz van 'Mare Nostrum' met een Franse accordeonist Richard Galliano, een Italiaanse trompetist Paolo Fresu en een Noorse pianist Jan Lundgren. Het drietal Gary Peacock, Marc Copland en Joey Baron zorgt voor de Amerikaanse toets. Kortom, een triootje van trio's die tijdens hun concerten allemaal ongekende muzikale wegen berijden.

In maart dromen we weg van zuiderse temperaturen met de hedendaagse fado van Gisela João en de flamenco van Vicente Amigo. Deze gitarist maakte zich onsterfelijk met zijn bijdrage aan de beklijvende soundtrack van Almadovars film 'Hable con Ella'. Twee jaar nadat Paco De Lucia tijdens de VW Spring Sessions 2013 een onvergetelijk concert speelde, staat een nieuwe generatie klaar met Vicente Amigo als primus inter pares. Vergeet trouwens Myrddin De Cauter uit Gent niet in dit rijtje. Pedro Cordoba zorgt voor de opzwepende flamencodans. Olé!

Kan muziek de wereld redden?

Muziek uit alle windstreken en continenten, mag je in de VW Spring Sessions letterlijk nemen. De unieke verbondenheid tussen de Cubanen van Orquesta Buena Vista Social Club is onbeschrijfelijk. Hun levensvreugde delen ze genereus met het talrijke publiek tijdens de zeer gesmaakte concerten in alle uithoeken van de wereld. Een impressie hoor je eveneens op hun nieuwe 'Adios'-album 'Lost & Found'. Voor een transatlantische ontmoeting zorgt de Cubaanse multi-instrumentalist, en (ex-) BVSClubber, Roberto Fonseca & de Malinese 'Chevalier de l'ordre des arts et des lettres' Fatoumata Diawara. Deze zangeres/actrice schitterde recent in 'Timbuktu', bekroond met de César voor beste film en genomineerd voor de Oscars.

In 2015 is het 100 jaar geleden dat de Armeense genocide plaatsvond. Met hun muziek herdenken Vardan Hovanissian & Emre Gültekin en eveneens de Armeense pianist Tigran deze tragische gebeurtenissen. Tigran wil dit jaar samen met The Yeravan Chamber Choir concerteren in 100 (Armeense) kerken. Het kader van L'Abbaye de la Cambre in Brussel leent zich hier perfect voor.

Voor de Grieks - Duitse verzoening zorgt de Griekse zangeres Savina Yannatou & Primavera en Salonico. Haar onverwoestbare stem viel niet in dovemansoren bij het label ECM. Uit Egypte verwelkomen we Tamer Hosny. Avontuurlijke Malinese pop komt van Habib Koité. De schotse band LAU brengt folk die vier BBC Awards wegkaapte. Catrin Finch & Sekou Keita brengen
de Welshe Harp en de Senegalese Kora samen.

ALERT

Jonge honden en té ontdekken pareltjes kom je onder dit label tegen. De slogan 'Discover today the sound of tomorrow' zegt het helemaal. We pikken hier één jong natuurtalent uit: de Spaanse trompetiste en zangeres Andrea Motis. Haar single 'Feeling good' naar het gelijknamige album is voor ons alvast de ideale frisse lente-single van 2015!

VW Band Battle 2015
Op zoek naar nog meer aanstormend talent? De VW Band Battle is naast oa. de Rock Rally, The Voice of De Nieuwe Lichting stilaan een vaste waarde binnen de muziekwedstrijden. De inzet is een podiumspot veroveren in de meest bekende muziekclub van Belgie, de Ancienne Belgique. In deze muzikale battle komt het erop aan om zoveel mogelijk 'likes' te verzamelen door (potentiële) fans te overtuigen.

We are connected!

Om af te ronden, enkele interessante weetjes voor de 'slimste kwissers onder ons'.

Chick Corea en Herbie Hancock zijn muzikale vrienden die stratego kunnen spelen met hun Grammies. Wist je ook dat ze beiden fan zijn van de jonge Armeense pianist Tigran? Avishai Cohen was ooit sideman van Chick Corea. Zoals Roberto Fonseca z'n sporen verdiende bij de Buena Vista Social Club en te horen is op de albums van Omara Portuondo. Vicente Amigo droeg z'n leermeester en vriend Paco de Lucia mee naar zijn laatste rustplaats. Maceo Parker kreeg een opmerkelijke rol in de biopic over James Brown. Fatoumata Diawara heeft tot slot een erg mooi project met -jawel- Herbie Hancock.

Zoals gewoonlijk zullen we ook de informatiesnelweg spijzen. Afspraak op www.vwspringsessions.be en dit vanaf 26 februari.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: