Meer dan 27.000 toeschouwers hebben het festival bezocht! Een editie met een mooie reeks uitverkochte concerten: 13 intotaal. 13 releaseconcerten en 3 creaties specifiek voor hetfestival. Hoewel deze cijfers laten zien dat de 31e editie van de Nuitseen voortzetting is in de lijn van de vorige edities, geeft het succesvan de nieuwigheden van 2024 extra redenen om te vieren.

De Garden Party, geïntroduceerd 2023 en dit jaar verder uitgebouwd, bleek een van de hoogtepunten van het festival. De sfeer in de tuin en op de terrassen was meer “Bota” dan ooit.

De integratie van de monumentale licht-kunstwerken van Xavier Mary op de site, met hun onwaarschijnlijke feeërieke touch die magie en industrie vermengt, waren een artistieke keuze die voortaan moeilijk los te koppelen zal zijn van de Nuits.

De samenwerking met Les Halles / de Hallen Van Schaarbeek gaf ook redenen tot vieren, zowel voor de Botanique, die zo over een podium met meer dan 2000 plaatsen op een boogscheut van Les Nuits beschikt. En voor De Hallen, die na een tussenpauze van vele jaren opnieuw hun rol als concertzaal oppikken, met als klap op de vuurpijl de magistrale en uitverkochte passage van Mount Kimbie.

En, last but not least, het publiek reageerde enthousiast op de All Accessdag. Een totale festivalervaring die het magische potentieel van de Botanique site uitvergroot. Een succesverhaal dat de weg wijst naar de toekomst van de Nuits...

Enkele van de artiesten die dit jaar indruk maakten op het team van de Botanique waren Alto Fuero, die het festival openden in Les Halles met een adembenemende creatie en een centrale podiumopstelling die bijdroeg aan de magie van de avond. Bar Italia, die in minder dan twee jaar het publiek hebben veroverd om de band van de alternatieve indiescene te worden.

Night Beats bracht ons een aantal onwaarschijnlijke psychedelische en seventies geluiden die normaal gesproken niet te horen zijn op Les Nuits, maar die het vaste Bota publiek glansrijk over de streep trokken.

Mandy Indiana maakte ook een sterke indruk op All Access. Een festival binnen een festival waar Lou Kook opviel. Ze verovert langzaam haar eigenzinnige plaats in de Franse rockscene.

Erika de Casier en Eloi, die in het verleden al een kans kregen om zich te tonen in de Bota, keerden dit jaar terug en bevestigden dat ze dat vertrouwen waard waren.

Goede tijden dus, en goede cijfers. En dat alles met het slechtste weer van de afgelopen jaren en een recordaantal afgelastingen, even jammer als onwaarschijnlijk: negen in totaal.

(**) Les Nuits 24 sluiten af op een zachte, klassieke noot, met piano-concerten van Bernard Lemmens op 9 mei en Stephane Ginsburgh (met een nieuw werk van Jean-Luc Fafchamps) de dag erna, 10 mei dus.

Les Nuits 2025 vindt plaats rond en in de weekends van 18 en 25 mei, met een formule die zal blijven evolueren, tot vreugde van het publiek... :).

PS Maar daarvoor is er ook nog Les Nuits Weekender, op 1, 2 en 3 november. Een indoor herfstfestival op drie podia, met de feel een de vibe van LesNuits!

Alle info op: botanique.be

(*) Sold Outs Nuits 24 :

  • STRAWBERRY GUY -BIBI CLUB
  • ÃO - DORAMORELENBAUM
  • YARD ACT - FOLLYGROUP - MURKAGE DAVE
  • TIMBER TIMBRE -ONLY CHILD
  • MORGAN - OSMOZE.
  • CRANES - TAKH
  • FRANÇOIZ BREUT -SOLANN - GARANCE MIDI
  • NIGHT BEATS -HOWLIN' JAWS - TUESDAY VIOLENCE
  • ISHA X LIMSA -JEWEL USAIN - OKIS
  • JACQUES - IRÈNEDRÉSEL - DOROTHY GALE
  • MOUNT KIMBIE -JOHN GLACIER - LAUREN AUDER
  • DIEGO - JÄDE - SMR
  • RYOJI IKEDA :ULTRATRONICS

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over