Tom Van Tongerloo
The Qontinent Album 2013

Duizenden harddance muziekliefhebbers zakten afgelopen zomer af naar het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke voor de zesde editie van het festival The Qontinent. Bass Events en Q-Dance hadden opnieuw voor deze unieke locatie gekozen met dit jaar als thema ‘Island of Refuge’. De festivalgangers konden hier het hele weekend genieten van de beste harddance beats op de verschillende in –en outdoor podia. Maar daar eindigde het uiteraard niet mee. De organisaties zorgden in samenwerking met Toffmusic voor een vierdubbelaar met de beste hits van dit festival.

De eerste disc werd onder handen genomen door internationaal toptalent. Zo herenigden de Zweedse heren van Wasted Penguinz en het Noorse dj-duo Da Tweekaz zich op deze eerste zijde. Beide duo’s komen rijkelijk aan bod met eigen materiaal. Da Tweekaz trapt het album af met het liefdevolle nummer ‘Real Love’, maar ook ‘Carnival’ en ‘Bad Habit’ staan geprogrammeerd. Ook bij Wasted Penguinz passeren er meerdere eigen producties de revue, zoals ‘Almost There’, ‘Sorrow’, ‘International Departure’ en ‘Endless’.

Het was dan ook vanzelfsprekend dat dit quatro de anthem van The Qontinent voor hun rekening genomen hebben. ‘Island Refuge’ bevat alle karakteristieken van een geslaagd themalied. De mysterieuze lyrics, de geleidelijke opbouw naar de climax en het melodieuze refrein zorgen voor een heerlijk kippenvelmoment. Opvallend op deze zijde is dat het opkomend talent Rebourne goed vertegenwoordigd was met maar liefst drie tracks. Verder staan de gebruikelijke namen als Coone, Frontliner en D-Block & S-Te-Fan ook paraat.

Transfarmers zijn een niet te missen dj formatie in de jump –en tekstyle wereld. Op dit album kregen ze dan ook de eer om de tweede zijde aaneen te mixen, en met succes. Hun nummers ‘Dance Until You Die’, ‘The Sickest’ en ‘Area 51’ knallen lekker hard door de speakers. Naar het einde toe worden de beats heviger, waardoor de opbouw van deze zijde meer dan geslaagd is. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de tracks ‘Diego’ en ‘Burn In Hell’ van Dr Rude. De vaste waarden als Bestien, Davoodi, Mark With A K, Dr Phunk, Demoniak en Lethal MG tekenden ook allen present in de tracklist.

Bij de derde zijde zijn we toe aan hardstyle met een rauw kantje. Digital Punk kent hier alles van en heeft deze zijde dan ook onder handen genomen. Aan de aftrap staat Frontliner met als vocale assistente Nikkita. Deze laatste vinden we steeds vaker terug in samenwerking met artiesten uit het hardere genre. Hun nummer ‘Planning My Escape’ heeft dan ook een leuke melodie. Maar raw hardstyle is meer dan een lijntje tekst, het gaat tevens om de harde beats. Deze zijde bevat dan ook alle grootmeesters uit het rauwere genre, zoals Ran-D, Crypsis, Audiofreq, Harddriver, Frequencerz, Adaro, B-Front en ga zo nog maar even door.

Met de stages This Is Hardcore en Hardcore Italia was de wereldtop van hardcore artiesten aanwezig op The Qontinent. Op deze laatste zijde was het niet anders. The Viper opent met ‘Raging In The Dancehall’ samen met Endymion. Ook de remix hiervan, door The Outside Agency, werd opgenomen op deze zijde. Eerder kwam dit nummer reeds voorbij met een remix van Coone. Een zeer gegeerd nummer om te remixen zo blijkt. Daarnaast doen Nederlandse rappers het ook niet slecht. Rapduo’s als Yellow Claw en The Opposites ervaren hun nummers ‘Thunder’ en ‘Nooit Meer Slapen’ in een steviger jasje. Tot slot staan alle gevestigde waarden paraat op deze zijde voor een stevig einde. (TVT)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: