Het nieuwe theaterseizoen is afgelopen maand in alle hevigheid losgebroken. Ziet u tussen het brede aanbod het bos nog door de bomen? Misschien moet u eens een kijkje nemen bij De Proefkonijnen waar een veelbelovend seizoen voor de deur lijkt te staan. Ieder jaar bedenkt het gezelschap een slogan die het aanbod van dat seizoen omvat. Die luidt dit jaar: 'We make theater great again!'

Enerzijds is het een kwinkslag naar de polariserende tijden waarin we leven en de remedie die theater en cultuur daartegen kunnen bieden, maar anderzijds past het ook binnen de missie van het gezelschap: meer mensen warm maken voor theater.

De Proefkonijnen was enkele jaren geleden nog een nobele onbekende in theaterland, maar kan in z'n negende speelseizoen al een indrukwekkend palmares voorleggen.

Dit jaar serveren ze bijvoorbeeld zeven eigen voorstellingen, waarvan vijf familievoorstellingen. Dat is één in elke schoolvakantie. Daarnaast brengen ze ook theater bij de mensen thuis op kinderfeesten, zijn er de wekelijkse toneellessen 'Studio Artistik' en meer dan 12 creatieve vakantiekampen doorheen het jaar.

Bezieler Randall Van Duytekom, momenteel nog steeds 29 jaar, schreef en produceerde als twintiger ondertussen vijftien toneelstukken en is, samen met Ruud De Ridder, de enige auteur waarvan er dit seizoen zeven voorstellingen te zienzijn in de Antwerpse binnenstad.

Dat het plots zo hard gaat, is volgens Randall geen bewuste strategie: 'We maken standaard 1 nieuwe volwassenvoorstelling en 1 nieuwe kinderproductie per seizoen. Dit seizoen hernemen we Droomprinses nog een extra keer omdat we bij de vorige herneming mensen moesten weigeren wegens volledig uitverkocht. Nog een extra project dat er dit jaar bijkomt is het 'Pannenkoeken Kerstfeest.' Dit is een spin off van De Pannenkoekenbrigade dat we bij mensen thuis brengen, omdat er door die mensen steeds gevraagd werd naar een theatervariant.

Dat maakt volgens de theatermaker De Proefkonijnen ook zo uniek: 'wanneer wij een nieuw project op poten zetten stellen we ons als eerste vraag: waar zitten mensen op te wachten? Ik denk dat het theateraanbod de laatste jaren erg verschraald is. Een aantal producties zijn voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show en aan de andere kant van het spectrum vind je theater dat al te vaak televisie is 'maar dan in het echt.'

Dat is jammer volgens Randall. 'Want met de fantasie op theater is er zoveel meer mogelijk. Onze producties zijn erg laagdrempelig, maar hebben tegelijkertijd altijd een sterk verhaal of een originele boodschap te bieden. Zo zijn de voorstellingen boeiend voor zowel de geoefende als de minder ervaren kijker. Die kijker staat ook centraal: we maken theater voor, over en met de toeschouwers. Zoals een bekende Amerikaanse president ooit zei: together we make theater great again!'

Tickets en info: www.deproefkonijnen.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over