‘Gewone’ mensen die allesbehalve ‘gewone dingen’ doen. Dàt is waar het derde seizoen van Belgium’s Got Talent opnieuw voor staat. Want talent heeft België genoeg. Dat werd de voorbije jaren reeds bewezen: Michael Lanzo vond na zijn overwinning in seizoen 2 vlot zijn plaats in de Vlaamse muziekwereld, street magician Nicholas verbaasde vorig jaar gemiddeld 971.606 Got Talent­kijkers (live +6; 38,9% marktaandeel op VVA 18­54) en heeft nu zijn eigen programma bij VTM. Het koppel Laure en Nicholas blies de jury omver met hun acrogym­act en kregen kort erna een contract aangeboden van Cirque du Soleil. En Jo en zijn getrainde kip Curry zijn sinds kort wekelijks te zien in de Funnie Show bij VTMKZOOM om de kinderen te entertainen.

De eerste aflevering

De eerste aflevering van Belgium’s Got Talent bewijst meteen dat er nog steeds veel talent rondloopt in ons landje. De 15­jarige student Alexandre Somerset heeft meteen publiek én jury mee. Zij zijn erg onder de indruk van zijn bijzonder hoge stem. De jongen zingt in een Aalsters koor en wil in Belgium’s Got Talent tonen wat hij in zijn mars heeft. “Ik ben niet goed in pop zingen omdat ik die teksten niet zo goed kan onthouden.” En dus brengt Alexandre het klassieke Ave Maria van Bach in het Latijn, in plaats van een Engelstalig nummer van pakweg Justin Timberlake...

De mannen van Trashbeatz vormen een anoniem, gemaskerd trio ­ inclusief gasmasker ­ met een boodschap van algemeen nut. “Als iedereen blijft vervuilen zoals we nu bezig zijn, zal het niet lang meer duren vooraleer iedereen zo gaat rondlopen als wij.” Ze maken muziek met afval en gerecycleerde spullen. Ook Ann Helena Kenis, een Limburgse die nu in Antwerpen woont, denkt aan het milieu en duurzaamheid. Deze knotsgekke ex­beleggingsadviseur brengt een eigen nummer over de kringloopwinkel.

Sander Thys uit Westerlo en Eddy Dark hebben iets met worstelen. Vroeger speelden de twee vooral worstel­videospelletjes maar nu zijn ze professioneel actief in deze sport en willen ze maar wat graag hun talent tonen. Voor het eerst in een Got Talent­wedstrijd staat er een echte worstelring op het podium en laten Sander en Eddy elkaar alle hoeken zien, tot er uiteindelijk maar één winnaar overblijft. Helemaal naar de zin van Niels, die vroeger grote fan was van worstelspelletjes en nu live een show krijgt voorgeschoteld.

De 13­jarige Luna en haar stiefvader Koen komen uit het West­Vlaamse Oedelem. Ze traden voor het eerst samen op bij de herdenking van het overlijden van Luna’s vader en ze besloten muziek te blijven maken tot op de dag van vandaag. Ze brengen een emotionele versie van “If I needed you” uit de kaskraker “The Broken Circle Breakdown”, en bewegen de zaal tot een staande ovatie.

Ook de knappe 20­jarige Rosemary Blue uit Oudenaarde probeert een gevoelige snaar te raken. De singer­songwriter brengt een Nederlandstalig nummer op gitaar, over en voor haar oma, waarmee ze van jongs af een innige band heeft. Een nummer dat Karen aangrijpt en tot tranen toe beweegt.

De 36­jarige IT­systeembeheerder Kim Dervan uit Heist­op­den­Berg is een oude bekende van de jury. Vorig jaar deed hij een illusie­act, maar die liep fout af. Deze keer probeert Kim het op een ander domein, dat van de close­up magic. Ligt dit hem beter?

Deze eerste aflevering van Belgium’s Got Talent toont al meteen tot welke posities het menselijk lichaam in staat is: Emma en Loran, acrobatenduo én koppel, komen uit Frankrijk maar wonen op 500 meter van de Belgische grens. Met elegantie en een perfecte spierbeheersing krijgen ze de Antwerpse Stadsschouwburg muisstil met hun balanceeract. De 11­ tot 17­jarige dames van TK Werchter doen aan acrogym en brengen op het nummer uit de film Madagaskar een acrobatische act. Een optreden waarbij de jury het ene bloedstollende moment na het andere beleeft... En plots komt Niels Destadsbader oog in oog te staan met een oude bekende: De 27­jarige Cedric Landrieu uit Antwerpen speelde ooit nog samen met Niels in de musical Suske & Wiske, en dus is Niels niet verbaasd wanneer zijn vroegere collega het publiek en de rest van de jury verrast met een mix van dansen en turnen.

Maar des te leniger deze mensen zijn, des te inventiever en verrassender zijn enkele andere. Alpenhoorn blazen, doedelzak spelen en een professor die wil tonen dat wiskunde helemaal niet saai hoeft te zijn: Belgium’s Got Talent dit jaar heeft werkelijk àlles in petto.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: