Terwijl de Belgische spermabanken bijna ‘droog’ staan, heeft Denemarken geen gebrek aan donorzaad. Integendeel. Eén Deense donorbank heeft alleen al 30.000 nazaten voortgebracht. Lesbische koppels, alleenstaande vrouwen en koppels met vruchtbaarheidsproblemen kunnen hun Deense droomkind kiezen. Dat kan zelfs telefonisch of via het internet. De Vikingen komen er -opnieuw- aan.

Cryos, één van de grootse spermabanken in Denemarken, schat dat het al zo’n 30.000 donorbaby’s heeft voorgebracht. Ze verschepen Deens donorsperma naar 70 landen. Het succes? Denemarken is één van de weinige landen waar je nog anoniem kan doneren, iets waar veel vrouwen bewust voor kiezen.

In de reportage worden vijf Britse vrouwen gevolgd die op zoek gaan naar hun ‘kleine Viking’. Het lesbische koppel Kel en Anna kiezen hun donor online. Je kan er foto’s zien, persoonlijke briefjes en zelfs een stemopname van de donor beluisteren. “Het is echt een winkel, alsof je een cd op Amazon koopt.”

Er is nooit 100 procent kans op slagen voor wie het met donorsperma probeert. Sommige mensen doen het thuis, zoals Kel en Anna, dat is romantischer dan in een ziekenhuis. Wie het niet thuis doet, moet naar een privékliniek. En dat is erg duur. De 40-jarige Jemma, een alleenstaande vrouw, heeft ondertussen al 20.000 euro voor de behandeling betaald. “Mijn hele leven draait rond de zwangerschap. Maar ik wil het echt, zonder kind is mijn leven niet compleet.” Bij de 43-jarige Amanda is het wel gelukt. Na 33.000 euro heeft ze eindelijk een Viking in huis.

De Vikingen komen er aan, op woensdag 4 februari 2015 in Telefacts Laat meteen na Met De Deur In Huis.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over