Sfinks is een gratis en open festival voor en van iedereen. Ook voor de volgende generatie, want duurzaamheid staat centraal en dit blijven we verder uitbouwen. Iedereen is welkom: het is een bewust gratis festival zodat alle mensen de kans krijgen om te komen genieten, er is een uitgebreide werking voor personen met een beperking, en een ondersteunde vrijwilligerswerking. Gendergelijkheid in de line-up is inmiddels een vast gegeven, en we strijden tegen alle vormen van grensoverschrijdend gedrag. Respect en openheid zijn onze kernwaarden; zo creëren we een leuke gemeenschap om samen het festival te beleven!

LINE -UP: ICONEN, VEEL VROUWEN EN EEN BOODSCHAP VAN EENHEID

Ook deze editie belooft een geweldig gevarieerd programma met enkele muzikale iconen, en veel te ontdekken pareltjes in de Club. Opvallend is de boodschap die vele artiesten dragen: het strijden tegen discriminatie en onrecht van allerlei aard. De all-female line-up van DJ’s in de Urban Mad doen de balans volledig omslagen naar een grotere aanwezigheid van vrouwelijke artiesten op Sfinks Mixed 2023!

Salif Keïta: Gouden Stem en patriarch van de Afrikaanse muziek

Salif Keïta is één van de meest invloedrijke muzikanten op het Afrikaanse continent alsook een pionier die de mandingobeat wereldwijd op de kaart zette. Deze legendarische albino zanger uit Mali sleepte heel wat prijzen in de wacht en toerde decennialang over heel de wereld. Intussen is hij beroemd als de ‘Gouden Stem van Afrika’. Beluister hier.

Tanya Stephens: Jamaicaanse reggae en dancehall legende

Tanya Stephens is ongetwijfeld één van de meest invloedrijke vrouwelijke reggae- en dancehallartiesten die eind jaren negentig opkwam. De Jamaicaanse queen is erin geslaagd om een indrukwekkende muzikale erfenis te creëren en haar carrière duurt inmiddels al meer dan drie decennia. Ze is een drijvende kracht achter gelijkheid, een strijd die ze op elk podium in de schijnwerpers zet met vlijmscherpe teksten en up-tempo riddims. Beluister hier.

Yemi Alade: de Nigeriaanse Queen of Afropop

De Nigeriaanse ‘Queen of Afropop’ Yemi Alade is op dit moment één van de grootste Afrikaanse artiesten en wereldwijd een hype. Zangeres, songwriter, actrice, danseres en activiste: deze dame blaast je omver en dat zomaar eens in het Engels, Frans, Portugees, Igbo, Pidgin, Yoruba en Swahili! Uiterst dansbare grooves en indrukwekkende visuals verzekerd!

Son Rompe Pera: de enige ter wereld garage-cumbia-marimba-punkband

Son Rompe Pera geeft een moderne draai aan Mexicaanse, Peruaanse en Colombiaanse klassiekers, en brengt eigen creaties alsook verrassende covers. Son Rompe Pera is hét gezicht van de hedendaagse cumbia-scene rond de marimba. Dit instrument is uniek voor de Mexicaanse volksmuziek en krijgt zo een nieuw leven ingeblazen. Beluister hier.

Bart Peeters & De Ideale Mannen: een best-of van Vlaanders meest energieke frontman

Bart Peeters en zijn onafscheidelijke band “De Ideale Mannen “ hebben de laatste jaren een live-reputatie opgebouwd van hier tot in Tokyo. Hun muzikale recept is gekend: Vlaanders meest beroemde en energieke frontman samen met de fantastische begeleidingsband ‘De Ideale Mannen’. Een nieuwe zomersingle en een groot aantal meezingers en hits staan op het menu.

Tarwa N-Tiniri: de nieuwe generatie van Sahara- en Amazigh bluesmuzikanten

Deze vernieuwende woestijnwind in de warme desert blues vermengt bedwelmende grooves en bijtende elektrische gitaren met banjo en traditionele instrumenten uit de Amazigh-cultuur. Ze strijden tegen discriminatie en vertolken ook werk van oude Amazigh-dichters over vriendschap, liefde en vrede. Laat je betoveren door de ritmes en melodieën van de woestijn. Beluister hier.

Alba Carmona: een eerbetoon aan de traditionele Spaanse muziek en flamenco
Met liefde voor traditionele muziek en een sterke verankering in de flamenco traditie, geeft deze Catalaanse singer-songwriter een eigentijdse draai aan Sefardische, Andes-, Latijns-Amerikaanse en Spaanse liederen. Voel het vuur en de rijkdom van deze traditionele muziek. Beluister hier.

Ana Carla Maza: avontuurlijke en veelzijdige celliste uit Cuba
Een wervelwind van gepassioneerde zang en indrukwekkende ritmiek doorheen vele werelden: van klassiek naar jazz, van Latijns-Amerikaanse Tango, Samba, Bossa Nova en Cubaanse Son, via allerlei pop rock-omzwervingen naar de mediterrané. Beluister hier.

Suonno D'Ajere: vierhonderd jaar van Napolitaanse muzikale rijkdom

Suonno D' Ajere (droom van gisteren) is een uiterst talentvol trio met verschillende muzikale achtergronden. Samen gaan ze op expeditie door vierhonderd jaar Napolitaanse songs en bieden een flamboyante mix tussen de volkse en klassieke elementen van deze uitzonderlijke muziek.

Bab L’Bluz: Frans-Marokkaanse psychedelische rockband
Bab L' Bluz betekent 'toegangspoort tot de blues’, vanuit het idee dat de blues - zo nauw verbonden met Amerika - voortkomt uit Afrikaanse muziek. Deze ritmische pulsatie vanuit het hart van de Maghreb verweeft traditie met zware bas- grooves, Arabische teksten en zwevende gezangen. Beluister hier.

David Calzado y su Charanga Habanera: icoon van de Cubaanse populaire muziek
De 16- koppige band Charanga Habanera – icoon van de Cubaanse muziek - wordt geleid door de prestigieuze muzikant David Calzado. Denk vlotte moves en even vlotte teksten begeleid door salsa cubana, guaracha, mambo, bolero en chachacha. Geen gebrek aan testosteron op het podium, zoveel is zeker, alsook dat het zal gaan stomen in de concert tent! Beluister hier.

Madalitso Band: aanstekelijke feel-good sounds van Malawi

Madalitso band laat niemand onbewogen met hun uitbundige tunes en uiterst aanstekelijke grote glimlach. Het duo speelt op handgemaakte instrumenten: de babatone, een zelfgemaakte voetdrum en een viersnarige gitaar. Beluister hier.

Meral Polat Trio: hedendaagse Anatolische folk met een Koerdische ziel en sprankje blues

Meral Polat Trio neemt je mee op een reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues. Met gedichten uit de poëtische nalatenschap van Meral’s vader Ali İhsan Polat, onderneemt het trio een innerlijke en artistieke zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart. Beluister hier.

Adédèjì: funky reis diep door de West-Afrikaanse Yorubacultuur
Deze briljante muzikant neemt je mee naar Lagos, een bruisende metropool waar coole swingende West-Afrikaanse tradities zich vermengen met internationale hybride genres als soul, jazz en funk. Vanuit deze rijkdom creëert Adédèjì een explosieve stijl van vintage afrobeat en eclectische Yoruba-sounds. Bekijk alvast op Youtube.

Sahad: de Senegalese ‘James Brown’

Sahad is muzikant, gitarist, zanger en oprichter van de groep Sahad and The Nataal Patchwork. Hun stijl schippert tussen Senegalese mbalax, Malinese woestijnblues, afrobeat, Cubaanse melodieën, soul en jazz- rock, en zo ontstaat deze zinnenstrelende caleidoscopische muziek. Beluister hier.

Emicida: Braziliaanse rapper met unieke neo-samba stijl
Emicida is al zeker tien jaar de fakkeldrager van rap in Brazilië. De MC uit São Paulo staat in heel Brazilië en daarbuiten bekend om zijn freestyle- en battle talent. Hij heeft zich ontpopt tot een van de meest invloedrijke culturele figuren van het land en rapt openhartig over de Afro-Braziliaanse identiteit en het sociale klimaat in zijn thuisland. Beluister hier.

Rodrigo Cuevas: Spaanse folklore met een serieuze twist
Rodrigo is een bekende performancekunstenaar, zanger, componist, en multi-instrumentalist uit Asturië, maar noemt zichzelf vooral folkloristische volksmenner. Hij combineert emblematische volksmelodieën met subtiele elektronica, elegante erotiek en passionele teksten doorspekt met politieke en sociale thema’s. Beluister hier.

Dobrila & Dorian Duo: fusie van Macedonische liederen, electro en improvisatie
Dobrila & Dorian Duo gaan samen een dialoog aan tussen traditionele Macedonische melodieën en de experimentele ruimte van improvisatie, waarin geluiden en stilte een nieuwe betekenis krijgen. Resultaat is een meesterlijk uitgevoerd samenspel van traditie - het gekende - en een radicaal nieuwe, elektronische improvisatie laag - het ongekende. Beluister hier.

Vrouwelijke line-up in Urban Mad DJ podium met indrukwekkende namen

Hieronder al een lijstje steengoede DJ’s: buiten deze verwachten we nog A Slay, KD Soundsystem, Moreny, …..

Kawtar Sadik: een perfecte symbiose van gedurfde remixen en verbluffende zang

Een diepe stem, een rijk en veelzijdig klankpalet, het vermogen om stijlen te combineren en een aangeboren muzikaal gevoel. Dat zijn de kwaliteiten van Kawtar Sadik, een getalenteerde singer-songwriter, die zowel rock als rap, Arabische en Berberse liedjes en fusion zingt over haar DJ sets.

Lady S.: internationale DJ ster

Lady S – geboren in Antwerpen, met Arabische roots – is een internationale ster. Ze spreekt 5 talen, en die komen goed van pas wanneer ze de wereld rondreist voor haar sets. Ultradansbare muziek met een heel eigen twist.
Gekend van Dubai tot Japan, en van India tot Boechout. Lady S. weet wat feesten is!

Drea: charismatische DJ met extreme diversiteit van stijlen

De Spaanse DJ Drea is van Afrikaanse afkomst en groeide op met ‘zwarte muziek’ en deze beats beïnvloeden haar sets. De verscheidenheid aan stijlen van DJ Drea is verrassend divers – van R&B uit de jaren 90, over Afrobeat-bewerkingen en afgerond met keiharde remixen van dance, funk of vocal house. Een charismatische opkomende DJ die Europa in het afgelopen jaar veroverde!

MIMI: wereldberoemde Nederlandse DJ met Arabische roots
Met haar sets variërend van Urban, R&B en Hip-Hop tot Dancehall, booty-shaking Moombahton en Afro House verovert ze de scene razendsnel. Haar energieke optreden en interactie met het publiek maakt het onmogelijk om de verleiding te weerstaan. Vandaag is MIMI een van de meest succesvolle vrouwelijke urban dj’s ter wereld.

Robin Roxette: mix van Afrobeat, Hiphop, Latin, Moombahton, R&B en Urban

De icoon Robin Roxette begon als Hiphop danseres, later rolde ze in modellenwerk, werd ze tv-host en uiteindelijk groeide haar performance skills aan met haar droom om zelf achter de draaitafels te staan.

Haar talent bracht haar in een sneltempo naar verschillende internationale evenementen: van Zweden, naar Dubai, Los Angeles, Duitsland, Suriname, Curaçao, Spanje, ….

Clara!: revolte, seks, humor in de mix met reggaeton

Voortvloeiend uit een voorliefde voor Perreo waar ze als tiener in Galicia op uitging, gooit Spaanse MC en DJ Clara! revolte, seks, humor in de mix met reggaeton en rap mutaties. Dit alles is doordrenkt met punk spirit en feministische ideeën. Haar iconische “Reggaetoneras” mixtapes bestaan telkens uit volledig vrouwelijke reggaeton MCs en bieden liefhebbers heerlijke sounds van ’90 tot vandaag.

Monicashflow: opkomende DJ met visie

Monicashflow wil haar roots bloot leggen via de grooves van Afrikaanse geïnspireerde genres- van Afrobeats, Afrohouse, Amapiano, Batida, naar HipHop en nog veel meer. Ze gelooft dat de kracht van muziek ruimte en tijd kan overstijgen en de harten van mensen over de hele wereld kan raken.

RaqL: psychedelisch en filmische selectie

RaqL komt uit Brussel en is van Kaapverdische, Portugese en Angolese afkomst. Ze is gespecialiseerd in tropische en elektronische muziek van de Portugese en Afrikaanse gemeenschappen over de hele wereld. Haar sets zijn eclectisch en energiek -een mix van elektronische genres maar altijd getint met hedendaagse Afrobeat.

Rockefellababe: Amsterdamse DJ die tropische orkaan veroorzaakt

Met deze Caraïbische Queen weet je waar het op staat. DJ Rockefellababe wil je helemaal inpakken met haar sexy sounds en dirty vibes. In het bijzonder fi di gyal dem maar voor iedereen die het graag heet en stomend heeft. Eens ze in de aanval gaat met verleidelijke beats en een prikkelend heupen gezwier, is er geen ontsnappen meer.

MILINGUAP: DJ met Afrikaanse, Caribische en Europese roots

MILINGUAP staat voor ‘mijn taal’ en deze naam weerspiegelt de connectie die de DJ voelt met muziek. Muziek is haar taal. MILINGUAP neemt je mee naar haar roots met de beste R&B uit de jaren 90 of doet je duizelen met haar persoonlijke selectie Afrobeats, maar één ding is zeker: ze zal je minder laten nadenken en meer voelen.

VON DI: urban en futuristische sounds vermengt met global rhythms

De Portugese is gepassioneerd door het ontdekken van nieuwe muziek, alsook het begeleiden en regisseren van nieuwe projecten. Haar frisse en verrassende blik maakt ook haar muzikale visie uniek. Met haar bouncy 808’s, elektronica en futuristische sounds wordt VON DI door de industrie als baanbrekend en ongeëvenaard beschouwd.

Ninette: Antwerpse 16-jarig aanstormend DJ talent

Ninette begon zelf op jonge leeftijd met dansen en wanneer ze een set speelt, wil ze feel-good dans feestje creëren. DJ Ninette laat hierbij een nieuwe vibe van het nachtleven horen met een mix van amapiano, gqom en afro house. Vorig jaar stond ze ook op Sfinks Mixed en trok ze veel belangstelling van de media. Sindsdien draaide ze op verschillende evenementen.

MAMA OD: Chileense Gentse met nieuwe sounds

De in Chili geboren, Gentse DJ begon haar reis in 2019 door haar liefde voor muziek en de clubscene. Ze laat een blijvende indruk achter met haar selectie van R&B, Latijns-Amerikaanse en Afro-geïnspireerde kicks, edits & flips. De perfecte mix tussen de klassiekers waar we allemaal van houden en de nieuwe sounds die je niet zou verwachten.

BONA LÉA is een Belgo-Kameroenese DJ vol pit en zonder tierlantijntjes, en de mede-oprichtster van het Brusselse collectif Bloom Hill. Ze prikkelt de oren van haar publiek met haar eclectische keuzes en zoektocht naar unieke klanken. Met die flexibiliteit creëert ze te gekke vibes op de dancefloors. Onder haar voorliefdes noemt ze afro ritmes en percussie, broken Beats en Bass music.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over