Sanne Goetschalckx

Op 19 januari, een koude maandagavond, vormt de Jupilerzaal van de 013 in Tilburg het strijdtoneel voor de Zweedse powermetal band HammerFall. De band is sinds de jaren ’90 actief en bracht in 1997 hun eerste album uit “Glory to the brave”. 17 jaar later is er een nieuw album “(r)Evolution”. Dit heeft de heren ook voldoende reden gegeven om weer met volle zin een nieuwe tour te doen. En dat de fans hier ook op zaten te wachten blijkt uit de succesvolle ticketverkoop van de vele shows.

Naar goede gewoonte wordt er ook voor support acts gezorgd om het publiek alvast een beetje op te warmen. De eerste band die wordt losgelaten in Tilburg is Serious Black. De band bestaat uit 6 heren met de nodige ervaring in de metal wereld. Allen hebben hiervoor in andere bekende bands gespeeld, o.a. Blind Guardian, Helloween, … . Maar liefst van al worden ze niet als ‘All Star’ band bestempeld, maar als volwaardige band beschouwd. Hun eerste full album “As Daylight Breaks” werd nog maar net gereleased. En dat ze zin hebben om hun nummers te laten horen, straalt van ze af. Hoewel het publiek nog aan het toestromen is, slagen ze er toch in om het publiek mee te krijgen. Na 6 nummers zit hun set er helaas al op. Maar het podium verlaten ze niet zonder een daverend applaus in ontvangst te mogen nemen.

Vervolgens was het aan het Duitse Orden Ogan, net als de headliner een powermetal band. De band is net als HammerFall sinds eind jaren ’90 actief en heeft reeds verschillende full albums uit. Hun recentste album “Ravenhead” is nog maar sinds een paar dagen uit en zoals ze zelf vermelden tijdens de show is het al te verkrijgen aan de merchandise. In hun setlist zijn ook twee nummers van dit nieuwe album opgenomen “Ravenhead” en “Deaf among the blind”. Zowel deze nummers als de andere op de setlist vallen in de smaak. De mannen van Orden Ogan doen ook hun best om het publiek te betrekken bij de show door te vragen om mee te zingen of te headbangen. Het publiek gaat maar al te graag in op hun verzoeken en lijkt na deze show volledig opgewarmd om HammerFall te ontvangen.

Wanneer het podium in gereedheid is gebracht, gaat het licht uit. Daarna lijkt het alsof het plots dondert en bliksemt op het podium, de zaal begint “HAMMERFALL” te scanderen. Plots verschijnt de drummer en horen we een duistere stem zeggen “This is HammerFall”. De andere muzikanten verschijnen en zetten het eerste nummer “Hector’s Hymn” in. En op zijn beurt verschijnt Joacim Cans al zingend op het podium. De toon is meteen gezet. Hoewel het een nummer is van de nieuwste CD wordt het door de fans goed meegezongen. De volgende 2 nummers volgen snel en er wordt stevig geheadbangd. Er ontstaat zelfs een moshpit midden voor het podium.

Na rondvraag blijken er ook heel wat mensen voor de eerste keer een concert van HammerFall bij te wonen. Er wordt dan ook aan de fans gevraagd om het goede voorbeeld te geven bij “Let the Hammer Fall” en zo luid mogelijk FALL te roepen. De volledige zaal doet mee en de fans zijn zo enthousiast dat er zelfs enkele crowdsurfers opduiken. Midden in de setlist is er ook tijd genomen voor een instrumentaal nummer waarbij de gitaristen hun kunnen ten toon mogen spreiden. Op het einde van de show bedankte Joacim het publiek en alle bandleden om te eindigen met het nummer “HammerFall”.

Om de avond helemaal compleet te maken werden er, nadat het publiek er luid en duidelijk om had gevraagd, nog enkele bisnummers gespeeld. Het publiek en de band gaven nog een laatste keer het beste van zichzelf. HammerFall werd bedankt met een oorverdovend applaus. (Sanne Goetschalckx)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
HammerFall