Vrijdag 5 december 2014, de vooravond van Sinterklaas, wordt een goed gevulde filmavond bij 2BE. Om 20.35 staat de tv-première van Zero Dark Thirty op het menu, de controversiële Amerikaanse actiethriller van Kathryn Bigelow uit 2012. Daarna, om 23.35, wordt de spanning verdergezet met Sint, de Nederlandse thriller van Dick Maas. Zoals de titel van de film al verraad gaat hij over Sinterklaas, maar er is allesbehalve sprake van een goede lieve man… Sinterklaas zal nooit meer hetzelfde zijn na deze spannende horrorkomedie.

Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten kwam er 11 jaar later, in 2012, de verfilming van het drama. Zero Dark Thirty is een controversiële prent die zowel bij het publiek, Amerikaanse politici als Pakistaanse filmdistributeurs veel stof deed opwaaien, onder meer omdat de film omstreden folter- en ondervragingstechnieken van de CIA toont. In het verhaal maakt de hoofdrolspeelster, CIA-agente Maya (Jessica Chastain), deel uit van de leiding van het Navy SEAL Team Six dat de terroristische Al-Qaeda-leider Osama bin Laden moet opsporen en uiteindelijk ook uitschakelen.

CIA-agente Maya doet haar eerste echte ervaring op bij de ondervraging van verdachten die opgepakt werden na de aanslagen van 11 september 2001 door de terroristische beweging Al-Qaeda. Ze is eerder afkerig van de soms wrede ondervragingstechnieken van de CIA, maar tegelijkertijd gelooft ze ook dat het de enige manier is om informatie los te weken. Jarenlang gaat ze, vastberaden te slagen, op zoek naar de meest gezochte terrorist aller tijden. In 2011 lijkt haar zware werk resultaat op te leveren. Ze denkt achterhaald te hebben waar Osama bin Laden zich bevindt…

Sint om 23.35 uur

Niets zo gepast als een sinterklaasfilm op de vooravond van de komst van die vrolijke man met de baard. Maar vergis je niet, 2BE kiest voor een eigenwijze manier om de vrijdagavondfilm in het thema Sinterklaas in te kleden met de horrorkomedie Sint, van de Nederlandse regisseur Dick Maas. Huub Stapel kruipt in de rol van St. Niklas, geen goedaardige kindervriend, maar een in ongenade gevallen bisschop uit de middeleeuwen die vermoord werd voor de gruweldaden die hij samen met zijn bende verrichtte. Sindsdien herrijst hij elk jaar op de vooravond van zijn feest bij volle maan, om zich te wreken. Wat volgt is een bloedstollende nachtelijke strijd, dwars door de straten van Amsterdam.

Hij komt, hij komt, maar of hij lief en goed is valt dus nog af te wachten… Voor deze eigenzinnige cocktail van horror, humor en actie, kan je om 23.35 bij 2BE terecht.

De tv-première zero Dark thirty en de horrorkomedie Sint vrijdag 5 december 2014, respectievelijk om 20.35 en 23.35 bij 2BE

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: