Jonas Wallecan
Daan @ Woosha

Oostende vierde afgelopen weekend feest tijdens het strandfestival Woosha! Vrijdagavond hadden de heren van Status Quo het strand reeds een eerste keer in vuur & vlam gezet. Zaterdagavond was het o.a. de beurt aan School is Cool & The Subs. Helaas is hun optreden letterlijk in het water gevallen door het noodweer. De 5.000 bezoekers moesten, ondanks een stralende zonneschijn in de namiddag, het festival vroegtijdig verlaten uit veiligheidsoverwegingen.

De tweede festivaldag werd geopend door Audience in the Street, een 4-koppige band met roots in Oostende en Bredene. Hun rustige indie-pop deuntjes waren een ideale openingsact. Het is dan ook niet voor niets dat deze band zich bij de finalisten van ‘De Nieuwe Lichting 2014’ van Studio Brussel mag rekenen. Met optredens in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn de Horses on Fire zeker niet aan hun proefstuk toe op het strand van Oostende. Hun harde rock beats waren ongetwijfeld ver buiten het festivalterrein te horen. Toen er een plotse regenbui kwam opzetten en het merendeel van het publiek vluchtte naar de ‘StuBru Beach Club’ namen de mannen dit sportief op.

De meeste ludieke act was ongetwijfeld Kenji Minogue, West-Vlaamse voor ‘ken je me nog?’. Een drummer met een varkensmasker, een gitarist in een morphsuit en zangeressen in sexy gympakjes. Één van de zangeressen produceerde aapachtige geluiden, terwijl de andere zangeres sexy danspasjes uitvoerde en regelmatig in de microfoon schreeuwde. Een combinatie die wonderwel klopte. De meeste unieke act op Woosha.

Willow is een rockband uit Leuven en winnaar van de ‘Humo’s Rock Rally’ publieksprijs. Hun openingsnummer kwam heel rustig op gang om daarna de volumeknop op te draaien en bas de hoogte in te jagen. Het Woosha festival was voor de heren de ideale gelegenheid om hun nieuwe nummers ‘Stay Stay Stay’ en ‘Danger’ voor te stellen. Vooral die laatste plaat maakte indruk. Na de harde beats van Willow was het tijd voor Soldier's Heart, het synoniem voor relaxte muziek en een zangeres met een stem uit de duizend. Het sierde de band dat ze zich gewillig lieten meeslepen in hun muziek. Hun cover van Gabriel Rios' "Broad Daylight" was de favoriet bij het publiek. ‘De Nieuwe Lichting 2013’ wonnen ze dan ook meer dan verdient.

Vier mannen en 1 vrouw, dat is Mintzkov. De groep won in 2000 ‘Humo’s Rock Rally’ en is sindsdien blijven meedraaien in het muzikale circuit. Het eerste deel van hun optreden was vrij eentonig. Toen de leadzanger interactie zocht met het publiek en hun eigen Engelstalige cover van ‘Formidable’ van Stromae liet horen kwam alles toch nog in orde. Volgende keer mag dit dus ook een half uur eerder losbarsten.

Na Mintzkov volgde Marble Sounds de voorlaatste act in de ‘StuBru Beach Club’. De band is een gezellige mix van jonge en oud(ere) artiesten. Marble Sounds gaat voor een echte muziekervaring zonder veel toeters en bellen. Doch met veel verschillende muziekinstrumenten en zang recht uit het hart. Een dik kwartier voor het optreden van Daan stroomde de fans toe voor de Main Stage die gehost werd door VIER. Daan had zich voor de gelegenheid in een maatpak gehesen en had er duidelijk zin in. Het optreden was een mooi afwisseling van rustige en meer opzwepende nummers. Eindigen deed hij met zijn 2 grootste hits ‘Swedish Designer Drugs’ en ‘Housewife’.

De mannen van Laston en Geo moesten hun DJ-set staken door een hevig onweer dat was losgebarsten boven het festival. De organisatie heeft na lang monitoren en wikken en wegen besloten om de festivalsite te ontruimen en de optredens van School is Cool en The Subs te annuleren. Het was jammer dat het festival zo abrupt werd beëindigd maar veiligheid gaat boven alles.

Hopelijk krijgen deze 2 bands volgend jaar een nieuwe kans om het strand van Oostende in vuur en vlam te zetten! Op naar een nieuwe Woosha! in 2015!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: