Gisteren maakte productiehuis Studio 100 de 6 Vlaamse stemmen bekend die naast de vaste Maya-stemmencast hun opwachting zullen maken in de bioscoopfilm “Maya – Eerste Vlucht”. Otto-Jan Ham en Jelle De Beule spreken stemmen in van het komisch mierenduo Eddy & Freddy. Ook Marleen Merckx, Bert Verbeke, Raf Walschaerts en Jeroen Van Dyck vertolken een stem in de Vlaamse versie van de eerste Maya de Bij-film in 3D. Stemregisseur voor de Vlaamse versie is Dirk De Geyndt.

Deze week werden de eerste stemmen ingesproken voor de Vlaamse versie van de allereerste Maya de Bij film ‘Maya - Eerste Vlucht’. Naast de reeds bekende vaste stemmen uit de TV-serie Maya de Bij (waaronder Free Souffriau, Hilde Heijnen, Anke Helsen, Peter Van de Velde e.a) zullen in deze eerste bioscoopfilm ook enkele nieuwe figuren hun opwachting maken.

Zo zullen niemand minder dan de ‘Ideale Wereld’-gezichten Otto-Jan Ham & Jelle De Beule hun stemmen lenen aan het stuntelige, maar komische mierenduo Eddy en Freddy. Ondanks de goede bedoelingen van Eddy & Freddy baren hun gekke capriolen de Commandant der Mieren en zijn troepen grote zorgen. Als het mierenduo op reddingsmissie wordt gestuurd, levert dat hilarische momenten op.

“Er komt een moment in de carrière van een acteur dat men hem vraagt om James Bond, Batman of een licht onnozele mier te spelen. De eerste twee laten nog even op zich wachten, maar de absolute toprol heb ik al meteen te pakken!”, aldus Jelle de Beule (Freddy).

Otto-Jan Ham (Eddy): “Ik wou gewoon al heel lang eens iets doen zónder Jelle De Beule. Deze film was voor mij een unieke kans.“

Marleen Merckx, wereldberoemd in Vlaanderen als Simonneke uit Thuis, neemt de stem van de door en door slechte Buzzlinda voor haar rekening. Buzzlinda is de Adviseur van de Koningin en bepaalt de regels en wetten binnen de korf. Ze tolereert geen ongehoorzaamheid, zeker niet van een lastpost als Maya, en wil erg graag de macht grijpen binnen de korf:

“Ik vind het super om de stem van Buzzlinda in te spreken. Erg leuk ook dat ik eens de slechterik van dienst mag zijn. Het zal in elk geval iets helemaal anders zijn dan het brave Simonneke, een leuke afwisseling!”

En Marleen is niet het enige bekende gezicht uit Thuis, ook Bert Verbeke die lang de rol van de populaire Bram vertolkte in de reeks, is van de partij om de stem van kleine en levenslustige horzel Sting in te spreken: "Het is altijd fijn om mee te stappen in een terecht succesverhaal. Maya De Bij is oerdegelijk gemaakt en daar deel van uitmaken is een genoegen. Ik kijk uit naar de opnamesessies, want bij stemmenwerk kan je als acteur alle registers opentrekken en volledig zot zijn. Heerlijk."

Kommil Foo-zanger Raf Walschaerts zal gestalte geven aan Henk, de vader van de kleine Sting. Henk is een moedige & sterke horzel en de leider van zijn stam, maar de grootste bijenhater van allemaal.

Jeroen Van Dyck vertolkt de rol van Kruipy, de toegewijde dienaar van Buzzlinda, de Koninklijke Adviseur. Kruipy is naïef, nerveus en een beetje laf. Hij is het stiekem niet altijd eens met de gemene plannen van Buzzlinda om de macht te grijpen, maar zal dit nooit zeggen, en voert kruiperig en gehoorzaam haar orders uit.

De afgelopen jaren zijn binnen de Studio 100 Groep kosten noch moeite gespaard om van de bioscoopfilm ‘Maya - Eerste Vlucht’ een kwalitatief zeer hoogstaande animatiefilm te maken. Eerder kondigde Studio 100 al aan dat ‘Maya The Bee - Movie’, de internationale titel van het filmdebuut van Maya de Bij, wereldwijd in meer dan 100 landen zal worden uitgebracht. In Duitsland ging de film 3 weken geleden in première, intussen gingen daar al zo'n 500.000 mensen naar de film kijken.

Ook in Duitsland, Australië en Nederland tekenden niet de minsten voor het inspreken van de stemmen. In Duitsland vertolkt niemand minder dan Nina Hagen een stem in de Duitse versie van de film, samen met haar moeder en haar dochter. In de Australische versie kan je de stemmen horen van Academy Award® genomineerde Jacki Weaver (Animal Kingdom, Silver Linings Playbook), naast Noah Taylor (Game Of Thrones, Lara Croft: Tomb Raider, Charlie & the Chocolate Factory), Miriam Margolyes (Harry Potter & The Chamber of Secrets, Harry Potter & The Deathly Hallows part II, Magnolia) en Kodi Smit-McPhee (Rise of the Planet of the Apes, The Road). In Nederland tekende het bekende radioduo Coen & Sander, ook Martijn Krabbé zal in de Nederlandse versie te horen zijn, samen met zijn 4 kinderen.

De 3D-bioscoopfilm ‘Maya - Eerste Vlucht’ is vanaf 17 december 2014 te zien in de Vlaamse bioscopen.

Het verhaal

Voor het nieuwsgierige bijtje Maya is het niet altijd makkelijk zich aan de regels van de bijenkorf te houden. Eén van die regels is om de horzels die buiten de korf leven nooit te vertrouwen. Wanneer de koninginnengelei - levensnoodzakelijk voor de koningin van de bijenkorf - wordt gestolen, verdenkt men meteen de horzels. Maya wordt er zelfs van beschuldigd ook in het complot te zitten! Niemand gelooft in haar onschuld, behalve haar beste vriend Willy. De avontuurlijke en nieuwsgierige Maya ontvlucht de bijenkorf en gaat samen met Willy op onderzoek uit. Na een lange en spannende tocht ontdekken Maya en Willy wat er echt aan de hand is. Maar zullen ze nog op tijd zijn om de koningin te redden?

‘Maya the Bee - Movie’ is een Duits-Australische productie van Studio 100 Media en Buzz Studio’s (een onderdeel van Flying Bark Productions, de Australische animatiestudio van de Studio 100 Groep) in coproductie met ZDF. Regie: Alexs Stadermann.

De distributie van de film in Vlaanderen ligt bij Kinepolis Film Distributie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over