“Een monnik heeft op mijn hoofd geslagen met een penis”

Op dinsdag 22 oktober zoekt Tom Waes in Reizen Waes het geluk in Bhutan, want in dat kleine koninkrijkje in het Himalayagebergte draait alles rond het Bruto Nationaal Geluk van haar bewoners.

Deze week reist Tom Waes naar Bhutan, een land dat altijd heel gesloten is geweest. Tot 1974 kwamen toeristen het land niet in. Nu worden ze beperkt toegelaten. Voor een vakantie moet je wel 250 dollar per dag betalen én je moet je altijd laten begeleiden door een gids. Het kleine koninkrijkje in het midden van het Himalayagebergte heeft dan ook een bijzonder beleid dat helemaal draait rond het Bruto Nationaal Geluk van haar bewoners. Dat wil de Bhutaanse overheid bevorderen door de Bhutaanse natuur, cultuur en eigenheid zoveel mogelijk te bewaren. Daardoor zou Bhutan een van de meest oorspronkelijke boeddhistische culturen ter wereld zijn mét een van de gelukkigste bevolkingen ter wereld. Tom gaat uitzoeken wat daar van aan is.

Land zonder verkeerslichten

Hij ontdekt inderdaad een heel bijzonder land. Een land vol tempels en met adembenemende vergezichten. Een land zonder verkeerslichten, want die zijn te onpersoonlijk. Waar de nationale sport boogschieten is, maar waar zingen en dansen belangrijker lijken te zijn dan raak schieten. Waar iedereen verschillende keren rond een rotonde rijdt voor goed geluk en de nationale klederdracht een gewaad is dat Tom onmogelijk op zijn eentje aan krijgt.

Bijzonder souvenir van de monniken

Toch is ook Bhutan stilaan aan het veranderen. In de hoofdstad gaat Tom naar een Drayang, een relatief nieuw fenomeen in Bhutan waar ze ook niet zo trots op zijn. Het lijkt op een stripclub, maar dan op zijn Bhutaans. De meisjes dansen er voor mannen en die kunnen dan ‘verliefd’ op hen worden, maar ze houden wel al hun kleren aan.

Eens uit de hoofdstad maakt Tom echt een reis terug in de tijd. Samen met zijn gids rijdt hij langs het Tiger’s Nest, de belangrijkste tempel van het land, en daarna trekt hij naar het oosten. In het binnenland passeert Tom een tempel waar monniken bedevaarders zegenen met een houten fallus en na zeven dagen eindigt hij zijn reis in Ura, bij Aum Euden - een gewone boerin in een gewoon dorpje waar Tom een nacht en een dag bij door brengt. Uitzonderlijk zonder zijn gids.

Vindt Tom het geluk in Bhutan? En komt hij verlicht terug? De kijkers zien het op 22 oktober om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over