Zou je kunnen (over)leven van uitsluitend weggegooid voedsel? Een aantal Amerikanen nemen de proef op de som. Ze beslissen om geen eten meer te kopen maar simpelweg overschotten te verzamelen. Op omgeploegde akkers, in vuilnisbakken van supermarkten, maar evenzeer uit de koelkasten van buren of familie.

Elke Belg verspilt jaarlijks tussen de 10 en de 16 kilogram eten. Wij -consumenten- keilen elk jaar meer dan 200 miljoen ton voedsel op het vuilnis. En als je berekent hoeveel perfect eetbaar voedsel verloren gaat in de hele keten tussen landbouwer en consument, klokt de teller af op 1,3 miljard ton. Oftewel, 1/3 van al het eetbare voedsel dat wordt geproduceerd, gaat verloren.

Jenny en Grant, een jong Amerikaans koppel, is de wegwerpmentaliteit beu. Nadat ze eerst hun eigen koelkast hebben leeggegeten, gaan ze op voedselzoektocht. En dat blijkt niet eens zo moeilijk. “Een vriend van ons is fotograaf en moet reclamefoto’s maken voor een pizzaketen. Zodra de pizza gefotografeerd is, verdwijnt hij normaal gezien in de vuilbak. Maar dit keer niet”, lachen Jenny en Grant. Op hun zoektocht vinden ze zelfs een gigantische hoeveelheid chocoladerepen, klaar om weggegooid te worden … omdat het label verkeerd gedrukt is. “We hebben er zelfs teveel van. Maar Halloween komt eraan, dus kunnen we chocolade uitdelen aan de kinderen.”

Weg met de voedselverspilling toont dat het anders kan, zonder dat het echt veel moeite kost. Deze Telefacts Laat-reportage wordt uitgezonden op woensdag 3 december 2014, meteen na Zijn Er Nog Kroketten?.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over