Soms was het rommel, soms was het van goudwaarde. De voorbije 10 weken zagen gemiddeld 693.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 23,5% (VVA 18-54, live+7) verschillende van de 15.000 objecten die werden geschat in Rijker dan je Denkt?. De laatste aflevering op dinsdag 17 januari 2017 wordt een speciale. Niet alleen blikt Staf Coppens terug op de meest memorabele momenten, ook gaat hij nog een stapje verder. Zo laat hij een waardevol schilderij minutieus restaureren en gaat vintage expert Frederic Rozier voor de allereerste keer op huisbezoek.

Onder alle mensen die hun voorwerp wouden laten schatten, was er immers ook één kunstwerk dat onmogelijk op één de schattingslocaties geraakte: een enorm glasraam van designkunstenaar Guy Massinon, ingebouwd in de muur van een woonkamer. De huidige eigenaars hebben geen idee wat zo’n glasraam waard kan zijn en hopen eindelijk een antwoord te krijgen op die vraag. Expert Frederic Rozier trekt naar het Vlaams-Brabantse Elewijt, om het werk te bewonderen én te taxeren.

In de categorie ‘schilderijen met een verhaal’, was er het werk van Schelfhout, dat werd geschat in het kasteel van Gaasbeek. Een authentiek stuk, maar de overgrootvader van eigenares Gerda heeft decennia terug een extra schaatsertje op het werk bijgeschilderd. Om het doek weer in ere te herstellen, trekt Staf samen met de vrouw naar toprestaurateur Frederik Cnockaert. Hij zoekt uit wat er al die tijd onder het groen schaatsertje schuil ging én gaat daarna uiterst omzichtig aan de slag.

In het Havenhuis van Antwerpen ontdekte expert Bruno Speybrouck nog een bijzonder voorwerp: een meteoriet… of niet? Om uitsluitsel te krijgen of de steen effectief zomaar uit de lucht is komen vallen, laat Staf het vreemde voorwerp onderzoeken door een geoloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Als het effectief om een meteoriet gaat die van de maan afkomstig is, kan de waarde oplopen tot 35 euro per gram. Het gewicht van de steen? 3 kilogram…

De volledige afleveringen van Rijker Dan Je Denkt? zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: