Goele Bormans

Zaterdagmiddag zette Pippi Langkous de boel op stelten in Theater Elckerlyc. Ze deed dit niet alleen want heel wat kindjes kwamen met plezier helpen. Was jij er jammer genoeg niet bij? Geen nood, nog heel de herfstvakantie kan je gaan kijken naar Pippi en haar vriendjes.

Het verhaal begint op een zolder. Daar luistert een klein meisje (Free Souffriau) naar haar oma (Ann Lauwereyns) die een verhaaltje voorleest over een roodharig meisje, Pippi Langkous. Het meisje is helemaal ondersteboven van de verhalen van Pippi en ze wou dat ze net zo stoer was als zij. Haar oma vertelt haar dat als ze de wereld maar anders ziet, ze alles kan zijn wat ze wil. Het meisje doet zo haar best om zichzelf anders te bekijken, zichzelf te zien als Pippi Langkous. Ze krijgt van haar oma een koffertje met kleren. DE kleren van Pippi. Snel trekt ze ze aan en probeert ze met behulp van de zaal in de wereld van Pippi terecht te komen.

Pippi is nog maar net aangekomen in Villa Kakelbont of ze maakt al kennis met haar buren Tommy (Dorian Liveyns) en Anika (Charlotte Peetermans). Eerst zijn ze een beetje schuchter maar als Pippi hen heeft gered van de pestkoppen (Bert Verbeke en Eline Demunck) zijn ze op slag dikke vriendjes. Anika nodigt Pippi zelfs uit op het theekransje bij hun moeder (Goele Deraedt) de volgende dag. Maar ’s nachts krijgt Pippi onverwacht bezoek van twee boeven Blom en Karel Donder (William Boeva en Bert Verbeke). De sterke stoere meid weet ze te verslaan en neemt hen mee naar het theekransje. Dit loopt anders als verwacht en de boeven weten te ontsnappen. Niet veel later zitten ze echter mee op het vlot dat Pippi, Tommy en Anika gebouwd hebben voor hun volgende avontuur. Ze varen de woeste zee over op zoek naar Taka-Tukaland. Het land waar de vader van Pippi (Peter Thyssen) koning is. Zullen ze de woeste zee kunnen trotseren? Slagen ze erin Taka-Tukaland te vinden? Zullen ze de boeven ontdekken? Of nemen de boeven het vlot misschien over?

Free Souffriau heeft de eer met wat sproetjes en twee rosse vlechtjes rond te lopen. Ze zet een schitterende Pippi neer waarbij haar stem en mimiek het typetje helemaal afmaken. Voor Dorian was het niet de eerste keer dat hij als Free’s vriendje op het podium stond. Vorig jaar stond hij als Willy naast haar in de Maya show, ook daar waren het beste vriendjes. Charlotte doet als Anika haar stage. Samen met Dorian vormt ze een leuke duo als broer en zus. Goele Deraedt liet nog maar eens horen wat een fantastische stem ze heeft tijdens het nummer over school waarbij de mama lichtjes hare ondeugender kantje laat zien. Ann Lauwereyns kroop in de huid van de oma die eigenlijk zelf een heel groot geheim heeft dat je op het einde van de show te weten komt. Verder speelde ze nog een van de gezellige dames van het theekransje en een inwoner van Taka-Tukaland. Eline Demunck speelde de bazige dame van de hoop, naast pestertje was zij ook een geweldige theekransdame. Het was leuk om Ann en Eline samen als die dames bezig te zien. Peter Thyssen mocht de rol van Efraïm Langkous en dus de koning op zich nemen. Maar daarnaast gaf hij ook nog gestalte aan een zenuwachtige politieman en een piraat. Het gezicht van Peter kent hoeken en kanten dat vele nog niet gezien hebben, zijn mimiek deed dus ook de zaal meermaals lachen. Last but not least blijven onze boeven nog over. William Boeva maakte zijn acteerdebuut en werd daarvoor bijgestaan door Bert Verbeke. Het angstaanjagende boevenduo had meer iets van een komisch duo en zorgden voor vele lachbuien.

Het stuk is verworven van humor voor groot en oud. Zelfs de volwassen aanwezig op de première konden hun lach niet inhouden. “Pippi zet de boel op stelten” is dus een echte familiemusical geschikt voor alle leeftijden. De liedjes blijven hangen en houden niet alle kindjes braaf op hun stoeltje. Het geeft hen zin om te bewegen en enkele kunnen zich niet bedwingen en staan vrolijk mee te dansen. De voorstelling is ook interactief. De kindjes moeten af en toe helpen. Ook door de zaal wordt er door de cast vrolijk gelopen zodat alle kindjes Pippi en haar vriendjes ook eens van dichtbij kunnen zien. Ook voor de (groot)ouders is dit een fijne parel nostalgie die de moeite is om te zien. En niet getreurd ook aan de volwassenenhumor is er gedacht! De regie lach in handen van Tijl Dauwe. De muziek werd geschreven door Ronny Mosuse en het script door Stany Crets. Samen zorgden iedereen voor een geweldige voorstelling. De acteurs konden hun gezichten niet echt in de plooi houden met al die gekke bekken, maar het publiek nog minder van het lachen. Een voorstelling die je zeker moet gezien hebben. Je kan in de herfstvakantie elke dag gaan kijken in theater Elckerlyc.

Meer tickets en info op: www.uitgezonderd.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: