Deze week nemen vier hobbykoks met een passie voor patisserie het tegen elkaar op in Komen Eten. Nancy was al eens derde bij een kookwedstrijd op een bevriende zender, Ronny is wereldberoemd, Lara vindt de Snickers opnieuw uit en Jaël combineert winter- en zomekost. Op de koop toe trekken ze vrijdag met z'n vieren naar Piet Huysentruyt in Zuid-Frankrijk in Chez Piet.

Nancy uit Passendale

Nancy (49) woont in de Westhoek en 100 jaar geleden vormde die streek het decor voor een hevige strijd tussen den onverzettelijken Belg en den Duitsch. De schoonvader van Nancy heeft daar nog tastbare bewijzen van en bezit zelfs legeruniformen van toen en overblijfselen van de veldslagen. Speciaal voor deze Komen Eten-gelegenheid haalt Nancy een aantal legerkostuums van onder het stof en trekken haar gasten de soldatenpakken aan. Om helemaal in de Groote Oorlog-stijl te blijven, serveert Nancy haar voorgerecht in een gamel. Nancy is in het professionele leven een aardbeienboerin, maar kiest voor haar dessert bewust niet voor de bekende rode vrucht. Ze wil vermijden dat iedereen denkt dat ze niets anders kan klaarmaken. Haar alternatief is een heel speciale taart met verschillende lagen die ze de naam Cointreau Exotique geeft. Dat doet haar gast Ronny alvast vermoeden dat het wel iets met seks zal te maken hebben. Omdat Nancy’s tijd vooral naar haar aardbeien gaat, heeft ze amper vrije tijd en is op vakantie gaan met haar man geen optie. Nancy mag gerust een vroege vogel genoemd worden, want om 5u30 ‘s morgens start ze al op het veld. Hopelijk heeft Nancy vanavond tijd genoeg om te koken en drie prachtige gasten te ontvangen. Aandachtige tv-kijkers zullen Nancy misschien herkennen uit een bakwedstrijd op een bevriende zender, waar ze derde werd.

Ronny uit Essen

Ronny is 49 jaar oud en is tussen de zakken bloem geboren. Hij is de vierde generatie bakkers en zijn zoon staat klaar om hem op te volgen. Ronny is niet zomaar een bakker, maar is wereldberoemd als de bakker die een levensgrote Obama-speculaas fabriceerde. “Op luchthavens over de hele wereld, moet ik nergens meer papieren laten zien, want ze kennen mijn gezicht overal”, aldus Ronny. Het mag dan ook niet verbazen dat bakker Ronny vooral gespecialiseerd is in “speculatie” en peperkoek. Ook bij Ronny zal het dessert het pronkstuk van zijn menu moeten worden en hij maakt een buche gianduja. Dat is een praliné van hazelnoot met melkchocolade. Of zoals Ronny het veel mooier omschrijft: “Een bouche met geheimen allemaal”. Ook voor de pommes duchesse bij het voorgerecht, heeft Ronny een veel leukere omschrijving in petto: “een soort negerinnentetjes”. Ronny hoopt dat hij in elk geval niet laatste zal eindigen in dit Komen Eten-avontuur, want dat zou volgens hem slechte reclame kunnen zijn voor de bakkerij. Een explosief grapje in de loop van de avond, moet daar toe bijdragen.

Lara uit Brugge

De 20-jarige Lara is horecamedewerkster en weet dus wel wat het is om gasten te ontvangen. En dat doet ze niet alleen goed, maar ook erg graag. Lara heeft hotelschool gevolgd en een extra jaar patisserie, chocolatier en bakkerij. Ze droomt van een eigen zaak, en beseft dat ze dan veel uren zal moeten kloppen. Lara is niet bang van een beetje stress, maar wanneer het moment van ontvangst nadert, slaan de zenuwen toch toe en laat ze haar tomaten vallen. Hopelijk vormen die geen essentieel onderdeel in Lara’s menu. De gastvrouw van vanavond woont thuis bij haar mama en die heeft een kapsalon. Wanneer de gasten daarin rondneuzen wordt Nancy erg creatief en krijgt ze als reactie een punkkapsel aangemeten. Lara rekent op diezelfde mama als hulplijn tijdens het koken, wanneer ze de klopper van de Kitchen Aid© maar niet blijkt terug te vinden. Net als bij de andere Komen Eters van deze week, is het dessert bij Lara wellicht het belangrijkste onderdeel van het menu. Ze kiest voor een gedecomposeerde versie van Snickers. Ze gebruikt alle ingrediënten van de bekende snoepreep en maakt er haar eigen versie van.

Jaël uit Lede

Jaël (21) is patissier en leerde de stiel van geen vreemde. Zijn vader heeft verschillende bakkerijen en Jaël woont boven een daarvan. En de bedoeling is natuurlijk dat Jaël later zijn vader opvolgt. Nu werkt hij bij een bekende Brusselse patissier om de stiel nog beter te leren. Patisserie is meer dan een beroep voor Jaël, want al zijn vrije tijd besteedt hij aan bakwedstrijden. Het neigt misschien al stilaan naar een obsessie. Winnen hoeft voor Jaël niet absoluut, want hij doet in de eerste plaats mee voor de ervaring. Maar mocht het er toch van komen, is het misschien wel dankzij zij combinatie van witte pens met asperges. Een gewaagde combinatie, want hij combineert hiervoor winter- met zomerkost. En wordt dat risico gesmaakt door zijn drie gasten? Net als alle andere gasten deze week, wil ook Jaël scoren met zijn dessert. Maar de zenuwen kosten hem alvast zes nutteloos verschoten patronen van zijn espuma-fles. Hopelijk heeft Jaël er nog eentje over om een geslaagd dessert af te leveren voor zijn gasten.

Komen Eten, van maandag 6 oktober tot donderdag 9 oktober, om 20u15 en Chez Piet, vrijdag 10 oktober om 19u50 op VIER

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over