Hoe hebben de slachtoffers van de Bende-overval in Aalst hun trauma’s verwerkt?

Pano-reporters Machteld Libert, Sara Van Boxstael en Linde De Ceuster vragen zich op woensdag 6 december af hoe de slachtoffers van de Bende-overval in Aalst in 1985 hun trauma’s hebben verwerkt. Het antwoord doet pijn.

Pano toont voor het eerst ook enkele ruwe filmfragmenten uit Niet Schieten, de film van Stijn Coninx gebaseerd op het leven van slachtoffer David Van de Steen. De film gaat in oktober 2018 in première.

Pano over het verdriet van Aalst, op woensdag 6 december om 21.25 uur op Eén.

De Bende van Nijvel is terug van nooit weggeweest. Op 11 december krijgen de slachtoffers van de speurders een stand van zaken van het onderzoek. En er valt wat te vertellen. Want sinds de Reus van de Bende –misschien– een gezicht heeft gekregen, flakkert de hoop weer op. Maar worden oude wonden ook keihard opengereten.

Vooral in Aalst. Plek van de laatste Bende-moordpartij in november ’85, in de Delhaize daar. En woonplaats van de vermoedelijke Reus. "Iemand van ons, begot!"

"Ik heb nog altijd angst dat ze mij toch nog doodschieten"

Nu pas komen de verhalen daar naar boven. De Pano-reporters ontdekten getuigen die nog nooit gesproken hebben. Niet tegen de media, maar ook niet tegen andere slachtoffers. Sommigen durven nog altijd niet openlijk in beeld komen.

"Ik heb nog altijd angst om herkend te worden door een van die gasten. Dat ze mij toch nog gaan doodschieten", zegt een werknemer van de Delhaize van toen.

Ook nu pas komt bij velen het besef dat ze toen niet de juiste zorg kregen. Erover praten deden ze niet. Van slachtofferhulp was simpelweg geen sprake.

"Ze hebben niks gedaan, ze hebben ons aan ons lot overgelaten. Dat neem ik hen kwalijk", zegt Ingrid Mulder, moeder van twee kinderen die de moorden meemaakten.

En ook David Van de Steen is hard: "Nu, 32 jaar later, wordt iedereen wakker en beseffen ze dat het nog niet gedaan is, en dat er nog veel pijn is."

"Ik heb het trauma nog altijd niet verwerkt"

Dat weggestopte trauma heeft bij velen de rest van hun leven bepaald.

Diederik Palsterman:

"Ik ben nooit geworden wie ik moest worden. Ik ben ergens toch een beetje gebroken geweest." Of nog een andere Delhaize-werknemer: "Ik heb het trauma na 32 jaar nog altijd niet verwerkt."

Het verdriet van Aalst’ is een relevante én pakkende Pano, waaruit blijkt dat een zaterdagavond in november ’85 heel lang geleden is, maar tegelijk pijnlijk dichtbij.

Pano over het verdriet van Aalst, op woensdag 6 december om 21.25 uur op Eén.

De film 'Niet Schieten' gaat pas in oktober 2018 in première. Met dank aan Stijn Coninx en Eyeworks.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over