In 2013 verkeerde de Oefenbunker nog in zwaar weer door voorgenomen bezuinigingsmaatregelen. Toen echter groen licht kwam dat de Oefenbunker zijn deuren open mocht houden, gingen bestuur en vrijwilligers vol energie en overtuiging aan de slag om de Oefenbunker letterlijk en figuurlijk opnieuw vorm te geven. Het resultaat van een jaar keihard werken wordt donderdagavond 29 januari officieel gepresenteerd aan genodigden uit gemeente, popcultuur en andere betrokkenen. Aansluitend nodigt de Oefenbunker het popminnend publiek uit om een kijkje te nemen in de vernieuwde zaal met op vrijdagavond 30 januari gratis toegankelijke optredens van Hunting Robin, Fair Huxley en de winnaar Grote Prijs van Nederland: Leeways. Op zaterdag 31 januari staat vervolgens de Duitse Metallica tribute band “Cliff ‘em all” op het programma (entree €6,66 in de voorverkoop).

De Bunker – zoals het pand aan de Heerlenseweg 162 in Landgraaf ook vaak wordt genoemd – heeft in 2014 alle zeilen bijgezet. Door de tomeloze inzet van vrijwilligers en met steun van de gemeente Landgraaf, Welsun, Stichting Abel en Jan Smeets Award konden veel vernieuwing worden doorgevoerd. Van nieuwe apparatuur tot metamorfose van het podium en repetitieruimtes, van vernieuwde entree en bar tot aanbouw met backstageruimte en extra les-/repetitielokaal.

Naast fysieke vernieuwingen werd ook gewerkt aan nieuwe organisatiestructuren, vrijwilligersteams en samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld de Nieuwe Nor en de Limburgzaal. “En dat is maar het begin. Er zijn zoveel mogelijkheden tot samenwerking en daar gaan we voor. Daar kunnen we samen alleen maar beter van worden en het publiek in de (eu)regio een gevarieerd popcultuuraanbod bieden”, aldus voorzitter Andreas Philipp van Stichting KPL, die als vrijwilligersorganisatie de Oefenbunker exploiteert.

“Terugkijken heeft geen zin. We hebben onze blik op een bloeiende popcultuur binnen Parkstad gericht, waarbij de Oefenbunker een belangrijke bijdrage levert aan de infrastructuur binnen Parkstad. We worden vaak de “kraamkamer voor popmuziek” genoemd. Terecht. Want dat is onze functie.” Jij kunt…. Mee doen, leren doen, zelf doen en samen doen. “Dit motto weerspiegelt de ziel van de Oefenbunker” aldus de voorzitter. Je kunt in de Oefenbunker leren muziek spelen, repeteren, het podium beklimmen of als vrijwilliger meewerken. Volgens de visie van stichting KPL moet de Oefenbunker een inspirerende broedplaats zijn voor jong creatief (muziek) talent. “Onze missie is letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan muziek en creatief talent rondom (pop)muziek.”

Vorig jaar begon de Oefenbunker langzaam het imago van donkere punk en hardcore tempel van zich af te schudden. Uiteraard blijven ook deze genres een rol spelen voor het vernieuwde poppodium. Echter de programmering zal meer divers worden. Enerzijds door de eerder genoemde samenwerking met o.a. de Nieuwe Nor en anderzijds door meer (inter)nationaal “underground” talent naar de kleine zaal in Landgraaf te halen, die de juiste maat heeft voor experiment, upcoming talent en voor verrassende acts. Wie in 2014 reeds getuige was van bijzondere live acts afkomstig uit Parkstad, Limburg, Nederland en zelfs uit Engeland, Amerika en Ethiopië, mag zich dit jaar verheugen op nog meer bijzondere optredens. Naast de blijvende aandacht voor (jong) lokaal talent komen ook namen als Jules Deelder, Anneke van Giersbergen (ex Gathering), de historische New Yorkse skaband The Toasters, dub-legende Brain damage uit Frankrijk of de punkmetal band Sister uit Sweden naar de Bunker. Van ingetogen singer-songwriter avonden tot headbanging rocknights. Van (semi) grote namen tot de nog onbekende parels die morgen wellicht wereldsterren zijn. Dat is de Oefenbunker - Laat je verrassen!

De Oefenbunker is “back” en volop in beweging. Houdt de website (www.oefenbunker.com) in de gaten of volg de Facebook-pagina van de Oefenbunker. Er staat nog veel te gebeuren! Voor aanstaand weekend staat een afwisselend muzikaal programma op de agenda met op vrijdag 30 januari 2 jonge regionale bands en de winnaar van de Grote Prijs van Nederland Leeways. Voor zaterdagavond 31 januari is het dan headbangen op “Cliff ‘em all”, een Duitse Metallica tribute band, die zich richt op de eerste 3 albums van Metallica.

Meer info op www.oefenbunker.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over