Vanaf woensdag 18 maart zendt Eén de nieuwe humoristische fictiereeks Nieuw Texas uit, die het verhaal brengt van vier volkse broers. Wanneer hun vader zijn laatste adem uitblaast, erven ze onverwacht een riante villa. Maar pa Vrancken stelt één voorwaarde in zijn testament: zijn zonen moeten hun geruzie achter zich laten en er eerst een jaar in harmonie samenleven. Bekijk de trailer.

Nieuw Texas kan rekenen op een verrassende en verfrissende cast. David Cantens, Tom Audenaert, Bert Haelvoet en Joren Seldeslachts schitteren als de broers Vrancken. Jits Van Belle, Anke Frédérick en Frances Lefebure kruipen in de huid van hun temperamentvolle vrouwen. Jan Decleir speelt de oude vader Vrancken en Tom Waes geeft kleur aan de jonge vader.

HET VERHAAL

Wat voorafging

Peter, Jan, Fons en Stan staan sinds hun kleuterjaren bekend als de Daltons. Niet omdat het zware criminelen zijn, maar door hun kwajongensstreken, hun ijzersterke broederband en … hun eeuwige gekibbel. Vader Ludo Vrancken (Jan Decleir-Tom Waes), mijnwerker op veel te vroege rust, krijgt er grijze haren van en is vaak de wanhoop nabij.

Zeker wanneer hij in 1991 weduwnaar wordt en hij de opvoeding zonder de hulp van zijn warmbloedige Italiaanse vrouw moet beredderen. Het lukt, maar met véél moeite ... Hij wil zijn verdriet achterlaten en een nieuwe start maken. Ludo verhuist met de jongens naar een andere stad en gaat er als arbeider werken. De arbeiderswijk zal nooit meer dezelfde zijn ...

De vier broers vinden hun weg in het leven: de ambitieuze Jan (Tom Audenaert) verovert een postje als ambtenaar bij de groendienst en trouwt met de wat naïeve moederkloek Irena (Jits Van Belle), een kleuterjuf.

Sjoemelaar Fons (Bert Haelvoet) bewandelt minder officiële paden en gelooft er stellig in dat hij als ‘zakenman’ ooit een grote slag zal slaan. Hij deelt die hoop en droom met zijn Turkse vlam Nur (Anke Frédérick), een felle schoonheidsspecialiste. Nu ja, schoonheid ... weinigen zullen haar modebeeld subtiel noemen.

Eeuwig verliefde Peter (David Cantens) is nog steeds op zoek, maar niet naar een job: hij is mecanicien en verdient bij als dj, al is het in zijn hoofd net andersom. De ware heeft hij nog niet gevonden, hoewel er al vele potentiële vrouwen zijn pad kruisten.

Geboren twijfelaar Stan (Joren Seldeslachts) heeft meer geluk. Hij kwam de ware tegen, alleen is hij bang om haar voor te stellen aan de familie. Zijn wat serieuze Kato (Frances Lefebure) komt uit een klassiek Vlaams middenklassegezin. Stan vreest dat ze bij het zien van zijn familie onmiddellijk zal wegvluchten En omgekeerd: dat zijn broers en schoonzussen de normale Kato een raar geval vinden …

En nu...

Stan waagt toch de sprong: op het jaarlijkse kerstfeest stelt hij Kato voor aan de familie. Hoewel hij zijn broers op voorhand heeft gevraagd zich in te houden, zit het spel al snel op de wagen. De broers beginnen te kibbelen en hun Italiaanse passie laait hoog op. Vader Vrancken ziet het met lede ogen aan. Hij probeert zoals steeds de boel te bedaren, maar tevergeefs. Stan schaamt zich diep over zijn broers tegenover Kato.

Pa Vrancken had nochtans vurig gehoopt dat de avond voor één keer vredevol zou verlopen, maar dat valt tegen. De stress wordt hem te veel, hij krijgt een hartaanval en valt ter plekke dood neer.

Nauwelijks van de shock bekomen, horen de broers van de notaris dat hun vader een slimme investering deed met zijn ontslagpremie na de mijnsluiting. Hij kocht een gigantische directeurswoning. Opgeknapt zou die wel zeker een miljoen kunnen opleveren. De jongens zouden op slag geen zorgen meer hebben.

De broers dopen de woning Nieuw Texas, naar de mijnwerkerswijk waar ze alle vier geboren zijn, maar waar hun vader na de dood van hun moeder uit verdriet wegvluchtte met zijn gezin. Ze hebben nooit lang gewoond in Nieuw Texas, maar net daardoor heeft de wijk voor hen bijna een mythische status gekregen.

Maar voor de directeurswoning echt van hen wordt, moeten ze elkaar dus een jaar lang overleven. Een jaar lang samen onder één dak. De laatste poging van hun vader om, vanuit het graf, de uiteenvallende familie bij elkaar te houden …

ZELFSTANDIGE VERHALEN PER AFLEVERING

Nieuw Texas is een humoristische reeks over een luidruchtige, chaotische maar bovenal warme familie, bedoeld om met het hele gezin van te genieten en mee te leven.

Elke aflevering bestaat uit een of meerdere zelfstandige verhalen. Dertien afleveringen lang zien we elke week hoe een onverwacht voorval of een plannetje van een van de broers het samenleven onder druk zet. Valt het bizarre samengestelde gezin uit elkaar? Of klinkt de lokroep van de erfenis luid genoeg om telkens opnieuw het conflict te overwinnen?

Want als dat lukt, komt voor de Vranckens een lang gekoesterde droom uit: de kans om écht aan te sluiten bij de middenklasse.

DE MAKERS

Nieuw Texas is een programma van Zodiak Belgium voor Eén. Het concept is van Pieter Van Huyck. Onder leiding van Bram Renders en Pieter Van Huyck schreven Erhan Demirci, Koen Sonck en Dimitri Sakelaropolus de scenario’s. Jeroen Dumoulein en Dries Vos verzorgden de regie en Hiskia Van Aert trad op als producer.

De reeks kwam tot stand met steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische federale overheid.

CAST EN PERSONAGES

Peter Vrancken (David Cantens)

Peter is de oudste van de broers, maar eigenlijk is hij altijd een groot kind gebleven. Hij is dj in bijberoep. Peter heeft de slechte gewoonte om ver op de feiten vooruit te lopen: nog voor hij als dj een nummer heeft gemaakt, heeft hij de regisseur voor de clip al geboekt. Peter is op zoek naar de ware liefde, maar hij wordt keer op keer gedumpt omdat hij te hard probeert.

Jan Vrancken (Tom Audenaert)

Jan is stadsambtenaar bij de groendienst. Hij voelt zich beter en slimmer dan de anderen. Jan heeft veel ambitie en wil graag hogerop klimmen, maar dat wil maar niet lukken. Hij loopt rond met het knagende gevoel dat zijn carrière wordt gefnuikt door de bedenkelijke reputatie van zijn broers. Jan is getrouwd met kleuterjuf Irena.

Fons Vrancken (Bert Haelvoet)

Fons is een sjoemelaar, al omschrijft hij zichzelf eerder als een zakenman. Hij is voortdurend op zoek naar een meesterdeal die hem in één klap rijk zal maken. Helaas heeft Fons weinig geduld en wordt hij geplaagd door zelfoverschatting. Zijn meesterzet laat dan ook op zich wachten. Fons is samen met Nur. Hij wil haar graag het luxeleven bieden waarvoor zij naar eigen zeggen geboren is.

Stan Vrancken (Joren Seldeslachts)

Stan is de jongste en veruit de normaalste van de broers. Hij is een eeuwige twijfelaar, zich totaal niet bewust van zijn natuurlijk charisma en zijn talent als tekenaar. Stan is wereldwijzer, intelligenter en creatiever dan zijn broers, maar door zijn gebrek aan zelfvertrouwen durft hij zijn ideeën niet door te drukken. Stan is samen met Kato. Zij is meteen de enige die zijn potentieel ziet.

Nur (Anke Frédérick)

Nur is de vrouw van Fons. Ze is een schoonheidsspecialiste met Turkse roots. Nur is intelligent en kan cassant uit de hoek komen. Ze kleedt zich graag uitdagend en extreem vrouwelijk, maar men fluistert dat dat alleen maar compensatie is voor haar (voorlopig) onvervulde kinderwens.

Irena (Jits Van Belle)

Irena is de vrouw van Jan. Ze is een echte moederkloek, die iedereen wil verzorgen. Ze is kleuterleidster, een rol die ze eigenlijk ook thuis speelt. Ze behandelt de broers als kinderen in haar klasje. Ze houdt van koken en eten en pakt soms uit met haar zogenaamde Griekse afkomst, alsof ze net als Nur 'exotisch' wil zijn. Terwijl iedereen weet dat ze hooguit één zestiende Grieks bloed heeft. Irena is mollig, maar voelt zich erg sexy. Haar grote worsteling is niet haar gewicht, maar het gat in haar hand.

Kato (Frances Lefebure)

Kato is de vriendin van Stan. Ze werkt als wetenschapster in een labo. Kato is eigenlijk heel normaal, maar bij de disfunctionele Vranckens is ze de vreemde eend in de bijt. Kennismaken met de familie is voor haar een cultuurshock. Hoewel ze Nur en Irena stilletjes wat wil bijscholen op het vlak van emancipatie, probeert ze zich toch aan te passen aan de levensstijl van de Vranckens. Stiekem oefenen de tradities en familiewarmte een grote aantrekkingskracht op haar uit.

Ludo Vrancken (Jan Decleir en Tom Waes)

Vader Ludo Vrancken is een gewezen mijnwerker. Hij woonde vroeger in Genk en trouwde er met een warmbloedige Italiaanse, Maria. Zij schonk hem vier zonen, maar overleed kort na de geboorte van de jongste. Rond die tijd sloot ook de mijn waar Ludo werkte. Uit verdriet trok Ludo met zijn vier zonen weg uit Genk, om hen elders met de nodige moeite groot te brengen.

Peter Stan, Jan en Fons in hun jonge jaren

De jonge broers worden gespeeld door Evert Van Ransbeeck uit Buggenhout (jonge Peter), Lowie Patttyn uit Gent (jonge Stan), Thomas De Smet uit Breendonk (jonge Jan) en Louis Lemmens uit Leuven (jonge Fons).

Gastacteurs

Naast de vaste cast maken in Nieuw Texas ook heel wat straffe gastacteurs hun opwachting. Een greep uit de acteurs die in de loop van de reeks opduiken: Robbie Cleiren, Hilde De Baerdemaeker, Jelle De Beule, Tine Embrechts, Guga Baùl, Robrecht Vanden Thoren, Nico Sturm, Liesa Naert, Annick Christiaens en Dirk Van Dijck.

AFLEVERINGEN

Aflevering 1: De erfenis

Woensdag 18 maart

Na het overlijden van hun vader erven de vier gebroeders Vrancken een grote villa die veel geld waard is. Volgens de notaris had hun vader er wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: ze moeten er eerst gedurende een jaar in harmonie samenleven. Het lijkt wel familiale zelfmoord, maar de lokroep van een beter leven is zo sterk dat ze het erop wagen.

Aflevering 2: Liefde is de beste saus

Woensdag 25 maart

De Vranckens halen het oude huis van vader Vrancken leeg. Daarbij ontdekken ze nog een pot echte bolognaisesaus van hun lang overleden Italiaanse 'mama'. Peter heeft een nieuwe vriendin, Tess, maar die blijkt geen tomaten te lusten. En dat is een groot probleem voor iemand die met een van de Vranckens door het leven wil gaan …

Aflevering 3: Tafelhoofd

Woensdag 1 april

Evi, het nieuw liefje van Peter, is zich van geen kwaad bewust wanneer ze plaats neemt als tafelhoofd aan de ontbijttafel. Jan vindt dat alleen hij daar recht op heeft. Er ontstaat een bitse strijd om de plaats aan het hoofd van de tafel, want voor de Vranckens is het tafelhoofd ook het gezinshoofd.

Aflevering 4: Galaktaboureko

Woensdag 8 april

De ingrediënten voor Irena's galaktoboureko zijn gestolen. Voor haar is de maat vol. De broers moeten stoppen met dag en nacht als ratten de koelkast leeg te vreten. Kato stelt als ironisch grapje voor dat iedereen vanaf nu een aparte koelkast krijgt en zijn eigen eten koopt. Tot haar verbazing vinden de Vranckens dat echt een geniaal idee.

Nieuw Texas: op woensdag om 20.40 uur, vanaf 18 maart dertien weken lang op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over