Radio 1 steunt UNICEF tijdens De Warmste Week van Music for Life

Tijdens De Warmste Week van Music for Life steunt Radio 1 de actie "Iedereen naar school" van negen hogescholen ten voordele van UNICEF. Radio 1 en de hogescholen zamelen geld in opdat zoveel mogelijk Syrische kinderen in de Jordaanse vluchtelingenkampen onderwijs zouden krijgen.

Negen hogescholen zamelen elk op hun manier geld in waarmee UNICEF België vervolgens schoolboxen kan leveren in vluchtelingenkampen. Met de "school in the box" geeft UNICEF een leerkracht en veertig kinderen het nodige schoolmateriaal: een schoolbord, schriften, potloden, scharen, latjes en leerposters. Een koffer kost 189 euro. Met vijftig boxen kunnen tweeduizend Syrische kinderen in vuchtelingenkampen naar school gaan.

Deze hogescholen doen mee:

  • Thomas More Mechelen
  • Thomas More Kempen
  • Katholieke Hogeschool Vives West-Vlaanderen
  • Hogeschool West-Vlaanderen
  • Hogeschool PXL Limburg
  • Erasmushogeschool Brussel
  • UCLL - Leuven, Heverlee, Diest en Hasselt
  • UC Limburg
  • Karel de Grote Hogeschool Antwerpen

Radio 1 zelf veilt momenteel een exclusieve Radio 1-sessie met Jan Leyers ten voordele van UNICEF. Bieden kan via radio1.be.

Onderwijs = basisrecht

Je hoort wel eens zeggen dat de heilige drievuldigheid bed-bad-brood bij de basisrechten hoort voor mensen die op de vlucht zijn voor conflict. Ik zou daar graag bord aan toevoegen, als symbool voor behoorlijk onderwijs.

Jan Hautekiet

In het kader van de Radio 1-actie voor UNICEF reisde Ayco Duyster naar Jordanië waar ze op bezoek ging in het vluchtelingenkamp van Za'atari, een van de grootste ter wereld. Zo'n 80 000 mensen worden er opgevangen. Het kamp van Za’atari is ondertussen zelfs uitgegroeid tot de vijfde grootste “stad” van het land. In totaal verblijven in Jordanië meer dan een half miljoen Syrische vluchtelingen. De helft hiervan zijn kinderen.

Door de kinderen in de kampen onderwijs aan te bieden, kunnen ze een beetje van een normaal leven terugkrijgen. In het kader van De Warmste Week wil ik er mee voor zorgen dat UNICEF onderwijs kan voorzien in de Jordaanse vluchtelingenkampen.”

Ayco Duyster

Herlees hier het verslag van Ayco's reis naar Za'atari.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: