Vandaag breekt een nieuwe fase aan van het Mechelse themajaar Hollandse Maatjes. In het stadsmuseum Hof van Busleyden gaat vandaag ‘Een Hollander in Mechelen’ van start, een historische expo over het Mechelen ten tijde van 1815-1830. Een nieuwe inspirerende wandeling neemt je mee langs de sporen die Nederlanders door Mechelen trokken. Tot slot bestijgen enkele Nederlandse topartiesten deze zomer de Mechelse podia. Driewerf hartstikke leuk!

Het is nu 200 jaar geleden dat Mechelen deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Bovendien viert het Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland intussen haar 20-jarig bestaan. Voldoende redenen dus om er een fantastisch feestjaar van te maken, helemaal in het teken van onze sympathieke noorderburen, of ook wel: onze ‘Hollandse Maatjes’.

Mechelen trapte dit culturele themajaar in februari af met de tentoonstelling ‘Mixed Emotions’ in het Cultuurcentrum. 2000 bezoekers, waaronder een kwart scholen, wisten deze hedendaagse tentoonstelling over gevoelens te smaken.

Naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Met de expo ‘Een Hollander in Mechelen’ geven we de bezoeker een ticketje terug in de tijd. In het Hof van Busleyden kan je tot 26 juli letterlijk door de straten van vervlogen tijden dwalen. Een unieke verzameling tekeningen, schilderijen, krantenberichten, spotprenten, kronieken én een bijbehorende stadswandeling brengen het oude stadscentrum Mechelen ten tijde van 1815-1830, rijk aan architecturale parels en authentieke ambachten, weer helemaal tot leven.

“Het parcours van deze expo neemt de bezoeker op citytrip naar een vervlogen periode. Met een unieke verzameling authentieke bronnen die tot hiertoe onbelicht bleven komt een Mechelen in beeld dat we tot hiertoe nog niet kenden”, aldus Cultuurschepen Björn Siffer. “Mechelen wil een kindvriendelijke bestemming zijn voor citytrippers. Dus hebben we uiteraard ook een aanbod voor -12 jarigen voorzien.”

In het spoor van onze Noorderburen

Ook buiten de museummuren kan je rondflaneren binnen het thema Hollandse Maatjes. Het stadsarchief, mmMechelen Feest en Marc Ruben ontwierpen voor de gelegenheid een themawandeling doorheen onze historische stad. Het resultaat is een fraaie brochure die je gidst langs markante plekken en interessante anekdotes van Hollanders die Mechelen op smaak gebracht hebben.

Cultuurschepen Björn Siffer en mmMechelen Feest voorzitter Kristof Calvo raadden de wandeling enthousiast aan: “In onze stad zijn eigenlijk heel wat plekken waar onze Noorderburen niet ver weg zijn. Met de wandeling treed je in de voetsporen van een schrijvende pater en een melancholieke dichteres, een Hollandse gourmand, een vranke domineesdochter, Jan de Mosselman en de Nederlandse voetbalgoden van KV Mechelen Aad De Mos, Erwin Koeman en Piet Den Boer. Mechelaars zullen zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Zo is het bijvoorbeeld een goed bewaard geheim dat de beiaard van de Sint-Romboutstoren van Nederlandse makelij is.”

Festivalpodia kleuren oranje

Ook De Zomer is van Mechelen kleurt oranje. “Dat onze Hollandse Maatjes kunnen feesten, zal je merken op de podia van Parkpop en Maanrock. Heel bewust halen we deze festivalzomer enkele ronkende Nederlandse artiesten naar Mechelen. En het zijn enkele absolute toppers”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Eerder raakte al bekend dat Nielson van ‘Sexy als ik dans’ naar Maanrock bij. Daar komen nu nog enkele straffe namen bij. Parkpop opent met Toe Maar, een tribute band van het legendarische Doe Maar. Later op de zomer staat Maaike Oubouter, bekend van de Beste Singer-Songwriter met o.a. ‘Dat ik je mis’, in de Kruidtuin.

Cookachoo (vrijdag), David Douglas (zaterdag) en Jebroer van ‘Banaan’ en DJ Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig (beiden zondag) tekenen present op het Feestpodium van Maanrock op de IJzerenleen. De Grote Markt op zaterdag krijgt er absolute topper bij: Jett Rebel. De “Prince van de Lage Landen” werd recent nog gekozen als beste live act tijdens de prestigieuze 3FM Awards en staat op zowat alle grote Nederlandse festivals zoals Pinkpop en Lowlands.

Geslaagde openingsavond

Cultuurschepen Björn Siffer opende woensdagavond de tentoonstelling ‘Een Hollander in Mechelen’ tijdens een feestelijke nocturne en mikt op een groter en jonger publiek. Een aantal jonge creatievelingen van AmuseeVous lieten zich inspireren door het expoverhaal en luisterden de opening op met beeldend werk, muziek, performance en installaties. Het oergezellige en lokaal geliefde Pop-up café ’t Schipke is trouwens tijdens heel de expoperiode open.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: