"Toen we met Mathias Sercu & de Opportuniteiten begonnen wilde ik graag liedjes maken over het leven, over de liefde, over de zoekende mens die het allemaal niet meer weet en ook maar wat aanmoddert. Eigenlijk verschilt dat niet zo heel veel van wat ik in mijn toneel- of televisie- of filmwerk wil doen. Verhalen vertellen die soms grappig zijn, waar soms een serieuze hoek af is, maar die ook kunnen ontroeren. Gooi Marsman, J’ Aime La Vie en Chantal op een hoop, schudt dat door elkaar en je komt aardig in de buurt van wat we met de Opportuniteiten willen doen, maar dan met liedjes. Ik ben beïnvloed - zeer zeker - door o.a. Hugo Matthysen, de ongekroonde koning van de rijmelarij, maar ook door De Schedelgeboorten, Guido Belcanto en misschien wel nog het meest door Kommilfoo. Die mix van humor en ontroering, daar houd ik van.

Wat ik de laatste jaren op intense wijze ervaren heb is dat humor en verdriet, pijn en troost, absurditeit en keiharde realiteit voortdurend hand in hand lopen. De kankerdiagnose van mijn broer Sam, de dood van mijn moeder, dat zijn ingrijpende dingen. Dat heeft een invloed op wat ik doe. Toen ik WAT EEN MOOIE DAG schreef weet ik nog nog dat ik een schrik had voor wat Sam ervan zou vinden. Tenslotte schreef ik over iets waar ik slechts vanop de zijlijn mee te maken had. Ik dacht dat hij het misschien te hard zou vinden, maar hij vond het geweldig.
Dat is ook wat ik ervaren heb als peter van Levensloop Kortrijk. Al die mensen die daar rondlopen leven met kanker of hebben kanker gehad, leven samen met iemand die kanker heeft of heeft gehad, of leven met het verlies van een dierbare die aan kanker gestorven is. Maar je voelt daar ook zoveel warmte, zoveel humor en onvoorwaardelijke steun en inzet en troost en plezier. Dat gaat hand in hand.

Toen ook mijn zoon - Tore - half mei 2021 die onverbiddelijke diagnose kreeg stortte onze wereld in. Dat is zo. Alles wat je kent vanuit de films, vanuit de verhalen van anderen, valt ineens keihard op uwe kop en je denkt, dit kom ik niet te boven. Dit is té. Teveel. Te groot. Angst, chaos, hoop die afbrokkelt of zelfs koudweg in gruzelementen gestaan wordt.

Maar het wonderlijke van de mens is zijn veerkracht. Dat hebben wij het laatste anderhalve jaar meermaals ervaren. Je moet er toch mee door, met wat je overkomt. Je kan niet anders. En langzaamaan, terwijl je dat vreselijke parcours aflegt, zie je ook weer lichtpuntjes. En die zijn intenser dan ervoor. Alles is intenser. Ook de humor, het lachen, het samenzijn, het genieten.

De opbrengst van WAT EEN MOOIE DAG willen we graag schenken aan het FONDS PRINSES DELPHINE VAN SAKSEN-COBURG van het UZ-Gent waarvan prof. dr. Tessa Kerre voorzitter is. Het Fonds is opgericht voor de fondsenwerving en financiering van initiatieven voor de integratie van kunst in de gezondheidszorg. Ik leerde Tessa Kerre kennen als behandelende arts van onze zoon en heb in die tijd mogen ervaren dat ze niet alleen een uitmuntende arts is maar bovenal een erg gepassioneerde vrouw wiens drive en inzet niet stopt wanneer ze van het UZ naar huis fietst.

In haar boek IMMUUN VOOR KANKER? streeft ze naar het bespreekbaar maken - en met kleine ‘k’ schrijven - van kanker, je voelt dat dat haar ding is, haar missie, maar het was vooral toen ik hoorde over haar droom, een soort ‘Deliveroo’ zeg maar om kunst en cultuur aan bed te kunnen bieden bij patiënten die daar nood aan hebben dat ik dacht, voilà, hier kan ik misschien ook iets betekenen."

Mathias

Beluister Touché van voorbije zondag met Tore hier.
Bekijk de passage van Mathias in De Zevende Dag hier.

‘Wat een mooie dag’ komt uit vandaag op alle streaming platforms, maar is ook te koop via www.wateenmooiedag.be en na de optredens van Mathias Sercu en De Opportuniteiten. De opbrengst gaat naar Kunst aan Bed.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over