Koppen op donderdag 9 oktober neemt de kijker mee naar de modewereld met een maatje meer. Want naast haute-couture is er ook Fatshion met mode voor een maatje meer. Koppen volgt Stéphanie Van den Bergh, het enige Vlaamse plus-size topmodel. Koppen stelt verder deze vraag: Waarheen moeten we met onze grootouders? Amelia (84), test verschillende mogelijkheden uit: het rusthuis, de kinderen, een serviceflat en Familiehulp. En Koppen praat met jonge theatermakers over de zware besparingen die de cultuursector treffen.

Fatshion

Parijs, Milaan, London, New York. Elk jaar in september, stellen grote ontwerpers hun nieuwe collecties voor tijdens de hoogmis van de haute-couture: de fashionweeks. Op de catwalk is er alleen plaats voor de meest extravagante en vooral graatmagere modellen. Maar elk jaar is er ook een FATSHION week met mode voor een maatje meer. Hier alleen echte of - zoals ze zichzelf noemen - plus-size modellen. Stéphanie Van den Bergh is het enige Vlaamse plus-size topmodel. Ze pendelt al 4 jaar tussen New York en Europa voor fotoshoots en fashionshows. "Ik had nooit gedacht model te kunnen worden omdat ik heel vrouwelijk en curvy ben. Ik ben blij dat de mode eindelijk het beeld van de straat wil tonen. Niet elke vrouw heeft size zero," zegt Stéphanie.

Waarheen met ons bomma?

In ons land zijn er nu al zo’n 600.000 tachtigplussers. En tegen 2050 zijn ze met meer dan een miljoen. Amelia (84 )woont nu nog zelfstandig. Maar wat als het binnenkort niet meer alleen lukt? Koppen vroeg Amelia om verschillende mogelijkheden uit te testen. Ze verbleef een nacht in een rusthuis, ging even bij één van haar kinderen wonen, trok in een serviceflat en liet zich thuis bijstaan door Familiehulp. Waar kunnen we heen met onze grootouders? En wat vindt Amelia zelf?

Cultuur te duur

"Beste Sven Gatz, er moet bespaard worden en er wordt graag bespaard op cultuur. Voor een klein gezelschap betekent dit stoppen of hun enige personeelslid wandelen sturen. Voor jonge mensen komen er nog minder kansen." Een fragment uit een open brief van een jonge theatermaker, Freek Mariën, aan de Vlaamse minister van Cultuur. De cultuursector moet de komende jaren zwaar besparen. Structurele subsidies dalen volgend jaar al met 7,5 procent. Maar wat gaat er achter die cijfers schuil? Kan theater zonder overheidssteun? En wat is het belang van theater in onze samenleving? Koppen vroeg het aan jonge theatermaker Freek, Robby Cleiren van de Roovers en jeugdtheater Bronks in Brussel.

Koppen, elke donderdag om 20.40 uur op Eén

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over