Het Australische Karnivool en Amerikaanse Nothing More stonden het voorbije weekend samen op het podium van het Duitse Rock Am Ring. Hun optredens werden daar goed onthaald en beide bands hopen dat ze ook bij ons voet aan wal zullen krijgen bij de festivals en willen daar dinsdag in Trix Antwerpen al mee beginnen. FvM had op Rock Am Ring de kans om met beide bands te spreken.

Karnivool is een progressieve rockband die ook wel eens de titel van alternatieve metal opgeplakt krijgt. Ze zijn zeker niet als elke andere snelle metal band. Hun muziek heeft soms iets zweverigs en mysterieus en heeft vaak meer diepgang. Hoewel de band al zo’n 16 jaar bestaat hebben ze vorig jaar pas hun derde album ‘Asymmetry’ uitgebracht, waarvoor ze een ARIA award voor Beste Hardrock/Heavy Metal album hebben gewonnen. (Australian Recording Industry Association) Ze kregen voor deze award concurrentie van onder meer ‘Black Dog Barkin’ van Airbourne. Toen we hen vroegen naar de overwinning zeiden zij dit : “We zijn niet in de muziekbusiness gestapt om awards te winnen, maar het is altijd leuk om erkend te worden!” aldus gitarist Drew Goddard. Zanger Ian Kenny: “Het was best wel een verrassing dat wij de award wonnen, aangezien deze derde plaat een beetje raar en niet echt een heel toegankelijk is. Als je onze muziek opdeelt, dan behoort ‘Asymmetry’ tot de meest linkse van allemaal.” Deze categorie is ook vrij nieuw bij deze awards, maar zou volgens de band zo via TV voor meer erkenning en een breder publiek kunnen zorgen voor het genre, zeker in Australië, want daar is heavy metal niet zo voor gekend.

Als we hen vragen naar hun show in Trix krijgen we steevast volgend antwoord: “Het zal daar vooral een langere set worden, waarschijnlijk 2x zo lang als hier op het festival. We zullen er nummers spelen van al onze platen en ook langere nummers kunnen spelen. Hier is het eerder beknopt.

Zenuwen voor een optreden hebben ze niet meer, maar wel nog altijd wat positieve spanning en enthousiasme in hun lijf voor ze op dat podium gaan. Iets wat waarschijnlijk altijd wel zal blijven. Vaste rituelen voor ze het podium betreden hebben ze niet meer, al draagt drummer Steve Judd wel altijd twee verschillend gekleurde schoenen die bij zijn peddels passen en hij doet ook altijd strech oefeningen voor hij achter zijn drumstel kruipt.

Er volgt voor deze band nog een maand met veel concerten en daarna gaan ze terug naar huis. Aan hun fans in België wilden ze nog het volgende kwijt: “Love your beer!” Jon Stockman al lachend. “Voor zij die ons vorige keer zagen, we spelen een heel andere show nu. We spelen nummers van alle platen, een mixed bag!”  

Nothing More zal dinsdag voor het voorprogramma zorgen van Karnivool. Nog een beetje onder invloed van een enorme jetlag, maar na een schitterend optreden op RAR, lieten ze ons weten dat ze er heel erg naar uitkijken om in Antwerpen te spelen samen met Karnivool. Ze hopen ook dat hun set daar een beetje langer kan zijn dan hun openingset op RAR. Deze band uit San Antonio, Texas, is een meer energieke band. Hun optreden zit boordevol snelheid en ze zorgen ook voor wat showgehalte op het podium met extra drums en een bass. Zeker de moeite waard. Zij hebben nu hun single ‘This Is The Time’ uit en vroegen naar de reacties. Zanger Johnny Hawkins: ‘de coolste reactie die ik kreeg was van een man die een longziekte had en zei dat hij zich zo goed kon terug vinden in ons nummer. Hij voelde een verwantschap met onze tekst waar wij spreken over een donkere vloed die onze longen vult en zijn strijd tegen die longziekte.’

Op 23 juni brengt Nothing More hun gelijknamige album uit, daar zullen jullie behoorlijk enthousiast over zijn? Daniel Oliver, bassist: “Absoluut. Het is een beetje surrealistisch voor ons. We zijn nu al een hele tijd bezig met spelen en nu hebben we een label en een album dat zelfs internationaal wordt uitgebracht.’

Jullie hebben jezelf gemarkeerd na jullie vorige toeren? (laten trots hun drie littekens op hun schouders zien) Johnny: “Ja, de zijne is veel beter gelukt dan de mijne” wijzend naar de schouder van Daniel. Wanneer zetten jullie de volgende? Johnny: “Daar waren we onlangs nog over bezig. Maar waarschijnlijk gaan we het hierbij laten. Ondertussen is onze band een beetje veranderd. Onze originele zanger is weg, ik speelde vroeger op drums. Toen ik ging zingen, kwam er dus een andere drummer bij. Dus degene waar we mee begonnen zijn, zijn er niet allemaal meer bij.” Daniel: “we vinden ook dat 3 zo’n sterk getal is en daarom lijkt het ons beter om dit nu zo te houden. Symbolisch is dit genoeg voor ons.”

Hebben jullie bepaalde gewoontes voor jullie op podium gaan? Daniel: “We hebben onze rituelen om onze stemmen op te warmen, maar ook wel iets bijgelovigs. We steken allemaal onze vuisten bij elkaar voor we opgaan om elkaar kracht te geven.”

Wat kunnen we verwachten? Daniel: “Tijdens een korte set spelen we meestal de energieke nummers en doen we dat ding met de basgitaar, maar als we langer kunnen spelen dan halen we ook onze meer emotionele nummers boven.”

Op dinsdag 11 juni 2014 mogen jullie in Trix dus twee geweldige shows verwachten van deze twee bands. Voor tickets check www.trixonline.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Karnivool
Datum: 
11 juni 20014
Locatie: 
Trix Antwerpen

Reservatie:

Meer over