Peter Minnebo

“Ik was erbij”, een zin die in het collectief geheugen hoort van menig Antwerp supporter, die 25 jaar geleden de Kanaal overtocht maakte naar het legendarische Wembley stadion voor de finale voetbal, de Europabeker der Bekerwinnaars, tegen het Italiaanse Parma.

De ideale gelegenheid voor theater producent Moody Blue Productions om met een theaterproductie een ode te brengen aan de rood-wit supporters. “ Op weg naar WEMBELIE “, niet alleen een ode aan de supporter die zijn ploeg steunt, in goede en slechte tijden, maar ook een ode aan de fanfare, de vlaggendragers, de stadionomroeper en de helden van toen op het veld.

Jeron Dewulf neemt ons mee doorheen het voetbaljaar 92-93, vanaf de bekerwinst tegen Mechelen. Diverse pluimages van supporters worden door Jeron vertolkt. Jeron speelt zo figuur Junior in het verhaal en laat de zaal kennis maken met zijn buskompanen ,vrienden en vriendinnen voor het leven uit arbeiders- of bediendeklasse . Verhalen die bij menig supporter opgetekend zijn. Herinneringen met een saus van heroïek, soms niet zo correct maar altijd met grandeur en een vleugje overdrijving, zoals het mag op den Antwaarp. Afwisselend zal het spannend , droevig , ontroerend of grappig worden. Geniet van verschillende verborgen rode draden door het verhaal die Jeron meesterlijk bespeelt.

Cisse Severeyns , die de bekerfinale nog met Mechelen verloor tegen Antwerp en nadien naar de Bosuil kwam om op Wembley de legende in te gaan met zijn doelpunt, vertelde tijdens het persmoment dat er zoveel anekdotes kunnen verteld worden en dat die tot ver buiten den Antwerp uitdeinen.

Cisse heeft parallel met het theaterstuk, samen met Michel Schepers, een boek over het fenomeen geschreven ,Wem-be-lee 1993, en noemt het zelf fictieve realiteit. Hij focust ook op die magische zin “ Ik was erbij” en op die periode van toen, die nog altijd heel positief in het geheugen gegrift staat bij elke supporter . Het woord ‘verloren’ (de wedstrijd tegen Parma eindigde op 3-1 voor de Italianen) wordt nooit gebruikt. “Want in ons hart hadden we gewonnen!”, zegt Jeron met de nodige emotie oproepend, fier kloppend op de borst, gehuld in een clubshirt.

Cisse had het over het onwaarschijnlijk parcours dat de Great Old heeft afgelegd om in de finale te geraken. De weg was toen veel korter dan nu , vier teams moesten opzij gezet worden in twee wedstrijden, maar in elk van deze matchen was er een thrillerscenario. Zowel tegen de amateurs van Glentoran Belfast , de 10 man van Admira Wacker Wien of tegen de stugge Oostblokkers van Steau Boekarest en Spartak Moskou was het kantje-boortje.

Theater , ook voor niet-voetballiefhebbers, zij zullen er ook van genieten want sport vertelt evenveel over het leven zoals het is. Ook vrouwen zullen hun gading vinden . Hoe omgaan met een man die supporter is, wordt op een hilarische manier door Jeron neergezet.

Een quote die insloeg doorheen het Klokhuis theater: “Op dag zes schiep God de mens en op dag zeven de Bosuil”.

Kom kijken en (her)beleef het grootste avontuur uit de geschiedenis van Royal Antwerp Football Club.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Reservatie:

03/2317181
Meer over