Anne Marie Van Broeck

Stef Kamil Carlens is voor velen geen onbekende. Pas sinds 2017 staat hij solo op de planken, maar bij een duik in de annalen van de Belgische muziekgeschiedenis vinden we zijn naam terug, eerst als bassist bij dEUS, maar vervolgens met eigen bands zoals SKC Moondog, A Beatband, Moondog Jr en Zita Swoon. Tweemaal, bij het aankondigen van één van zijn “classics”, maakte Stef Kamil tijdens dit optreden trouwens grappend een allusie naar dit roemrijke verleden, eerst verwijzend naar Zita Swoon, als “de legendarische Belgische bands uit de jaren 90, die hij [uiteraard] goed kende”, en later ook naar Moondog Jr. als “een gigant van de Belgische popmuziek”. Het meest “back in time” was “TV Song”, van Moondog Jr., een nummer dat bij het publiek nog zeer gekend en geliefd was en dus ook een luid applaus kreeg. Trouwens ook Hot Hotter Hottest, Our Daily Reminders, songs van Zita Swoon, en I’m going away, uit zijn vorige soloalbum, Stuck in the Status Quo, werden met veel enthousiasme onthaald.

Stef Kamil Carlens bracht in de Roma verschillende nummers van Making Sense of ∞, een album met ook nu weer Stef Kamil’s eigen, duidelijk herkenbare, stijl : vaak funky, blues of jazzy. En uiteraard maakt zijn stemtimbre daar deel van uit. Zo klonk ook bij het aankondigen van de nummers vaak een zwoel/hees/lage “he, mensen …” als aanhef.

De nieuwe songs behandelen diverse thema’s, waarbij toch twee centrale thematieken opvallen. Enerzijds zijn er de songs die een soort zelfportret lijken, bijna direct uit zijn leefwereld gegrepen. Uiteraard is daar het sprankelende Making Butter, Baking Bread een zeer mooi voorbeeld van, zoals ook Back on the Road.
Daarnaast zijn er de songs met een visie (lees kritiek) op de maatschappij, de samenleving, het politieke klimaat … (zoals: Painted glass; The government is no game; Lament on General Smedley D. Butler). Niet altijd lichtvoetig, soms eerder zwaar, maar er kan niet gezegd worden dat de songs inhoudsloos zijn!

Ook muzikaal zijn de nummers een genot voor het oor. Stef Kamil wisselde heel wat gitaren tijdens het optreden, maar hij bespeelde ook andere instrumenten zoals bijvoorbeeld, in de encore, de mondharmonica. Daarnaast stonden met hem twee vrouwelijke en twee mannelijke topmuzikanten op het podium : (contra)bassist Nicolas Rombouts en drummer-percussionist Maarten Moesen, Nel Ponsaers aan de keys en Alma Auer de harp. Beide vrouwen voegden ook af hen toe hun stem toe aan het klankenpalet. Saxofonist Nathan Daems, die mee aan de wieg stond van één van de nummers, nl. Lament on General Smedley D. Butler, was ook te gast.

Al met al weer een parel in het werk van Stef Kamil Carlens, die zo verder zijn muzikale pad bewandelt ..

I’m back on the road
I’m doing what nature wants done
Uit Back on the Road

Setlist

  • Thinking About You All the Time (Zita Swoon)
  • Back on the Road
  • Empty World (uit Stuck in the Status Quo – opgedragen aan Yasmine)
  • The Government is No Game
  • Hot Hotter Hottest (Zita Swoon)
  • Painted Glass
  • Our Daily Reminders (Zita Swoon)
  • TV song (Moondog Jr.)
  • Lament on General Smedley D. Butler
  • Making Butter, Making Bread
  • New town
  • I’m going away (uit Stuck in the Status Quo)

Encore:

  • Hey youwhatshadoing (Zita Swoon)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Stef Kamil Carlens
Datum: 
28/11/2019
Locatie: 
De Roma
Meer informatie
Meer over