Uit meer dan 700 kandidaten koos Wim Lybaert zes duo’s die zot zijn van kweken en koken. Samen met hen tovert hij een onontgonnen weiland om tot een vruchtbaar en lekker paradijs, vanaf dinsdag 13 september elf weken lang in Het goeie leven. De twaalf levensgenieters gaan er back to basics. Ze kweken alles zelf en koken zonder elektriciteit, met echt vuur. Het beste uit de natuur. Uit aarde en vuur. Ze kweken om te eten. En met hun pure keuken proberen ze topchefs als Peter Goossens, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden.

Het goeie leven is een spel met de natuur én een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich de meester van het goeie leven noemen. Pluk je eten, pluk de dag.

Op goeie grond

12 maart 2016. De lente lonkt boven de Oude Abdij van Drongen. Ingesloten door een bocht van de Leie ligt hier een prachtig stuk weiland verborgen. Twaalf levensgenieters staan te popelen om de onontgonnen grond om te toveren tot een vruchtbaar en lekker paradijs. Een half jaar eerder selecteerde Wim hen uit 700 duo’s en ze delen allemaal dezelfde passie voor koken en moestuinieren.

Lente, zomer en herfst, door weer en wind zullen ze hier zo goed mogelijk met de grillen van de natuur omspringen en de elementen voor hun kar moeten spannen.

Met de smaak van vuur

De twaalf gaan back to basics en kweken de ingrediënten voor de lekkerste gerechten. Ze koken zonder elektriciteit en halen alles uit de natuur. Van aarde naar vuur. Wim installeerde op de weide een batterij met verschillende soorten min of meer vergeten vuur. Zoals de aardoven, staand spit, (houtgestookte) leemoven, gaspitten, grill en barbecue, de hete plaat, rookoven of rookkast. Want de lekkerste ingrediënten verdienen de smaak van vuur. Echt vuur.

De oogstopdrachten

Begin januari 2016 gaf Wim de zes duo’s de opdracht om hun moestuin te doen schitteren in negen groenten en negen gerechten. Elke opdracht moeten ze opkweken tegen een vooropgestelde oogstdag. Op die dag moeten ze een bepaalde groente in al zijn variëteiten op een voetstuk zetten en ook een lekkere bereiding uit het vuur halen.

Topchefs verleiden met de langste mise-en-place

En zo zullen de twaalf drie seizoenen lang samen zaaien, kweken en genieten van de vruchten die de natuur hen schenkt. Tot de herfst en het begin van de winter koken ze met hun eigen kweek en oogst. Maar de mise-en-place gebeurde soms al bij de eerste zaai in maart.

De duo’s kweken om te eten en te klinken op het goeie leven, maar ze doen het ook om topchefs zoals Peter Goossens, Wouter Keersmaekers, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden met hun pure keuken van eigen bodem.

Een samenspel

Het goeie leven is geen harde competitie: er zijn geen afvallers en er is geen geldprijs. Het goeie leven is een spel met de natuur en een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich aan het einde van de rit de meester van het goeie leven noemen.

Het goeie leven: vanaf 13 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: