Balthazar, Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski, Moondog by Roland & Friends en Nordmann op Gent Jazz Festival.

Op zondag 10 juli viert Gent Jazz Festival zijn 15e verjaardag met uitsluitend bands uit eigen stad. Balthazar, Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski, Moondog by Roland en friends en Nordmann zijn die dag de bands die de prachtige Bijlokesite in vuur en vlam zullen zetten. Vorige week maakte Gent Jazz Festival al de eerste namen bekend van Ibrahim Maalouf, Kamasi Washington, St Germain en Ibeyi.

10 jaar geleden in 2006 diende de Stad Gent het dossier in om erkend te worden door Unesco als Creative City of Music. Op de Gentse dag van het Gent Jazz Festival zetten de Stad en het festival deze erkenning van Gent als Muziekstad nog eens extra in de verf.

Festivaldirecteur Bertrand Flamang: “Vijftien jaar Gent Jazz Festival, dat betekent vijftien jaar met veel goesting werken en wroeten om topmuzikanten naar Gent te halen, dat betekent elk jaar opnieuw met veel inzet een festival op poten zetten met honderden vrijwilligers, partners en sponsors, dat betekent vijftien jaar lang het beste geven van onszelf om het publiek te geven wat het verdient, een festival waar het goed toeven is, op een schitterende locatie en waar muziek nog steeds de hoofdrol speelt. Logisch ook dat we dat willen vieren. En hoe kunnen we dat beter doen dan door een fantastische affiche samen te stellen met alleen bands die een sterke band hebben met Gent, tegen een ticketprijs - 29 euro, excl. reservatiekosten - die bijna niet meer van deze tijd is.”

De bands

Balthazar is een fenomeen. De band rond frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez toert al jaren onafgebroken Europa rond. Daarbij lokken ze steevast volle zalen, slagen er tussendoor ook nog eens in om juwelen van platen op te nemen – ‘Thin Walls’ (2015) was hun laatste wapenfeit – en scoren ze hit na hit. De meest relevante Belgische popband van dit moment mocht dus zeker niet ontbreken op de 15e editie van Gent Jazz Festival.

Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski is een heel ander paar mouwen maar minstens even representatief voor het muzikale spectrum waarbinnen Gent Jazz Festival nu al jaren succesvol grossiert. De Gentse bandleider Peter Vermeersch zal deze keer met gitaargoden Pierre Vervloesem en Mauro Pawlowski een hommage brengen aan Frank Zappa. Verwacht geen covers maar een concert waarbij de legendarische snor in het graf nog eens kan glimmen.

Met Moondog brengt Gentenaar en blueslegende Roland samen met een select clubje inlandse topmuzikanten – o.a. Isolde Lasoen en Patrick Riguelle – een ode aan de gelijknamige blinde New Yorkse kunstenaar. Moondog ging door het leven als dichter, componist en muzikant, bouwde zijn eigen instrumenten, experimenteerde in zijn kenmerkende viking-outfit met geluiden uit de metro en grootstad en kwam zo tot een knotsgekke kruising tussen jazz, klassiek en spoken word.
De mannen van Nordmann vonden elkaar aan het Gentse conservatorium. Ze brengen een uitdagende mix van rock, jazz en improvisatie. Hun samenspel is gewaagd, soms explosief maar altijd oprecht. Topper uit eigen stad dus.

Tickets & info: www.gentjazz.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
10 juli 2016
Locatie: 
Bijloke, Gent

Reservatie:

Meer over