Eerste plaatsen op de lijst zijn in nagedachtenis van Bergman, Eisenstein, Guerra en de Lumière broers

De European Film Academy stelt met trots een nieuw initiatief voor: SCHATTEN VAN DE EUROPESE FILMCULTUUR, een lijst met plaatsen van symbolische aard voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde, die moeten worden behouden en beschermd, niet alleen nu, maar voor alle volgende generaties. Het initiatief komt voort uit een idee van EFA Leden Naum Kleiman en Ulrich & Erika Gregor. Naum Kleiman, filmhistoricus en voormalig directeur van het Moskou Film Museum ontvangt dit jaar de Berlinale Camera-prijs. Ulrich en Erika Gregor (van de organisatie “Freunde der Stiftung Deutsche Kinemathek” in Berlijn) zijn mede-stichters van het Berlinale Forum en hebben dezelfde prijs ontvangen in 2010. Alle drie hebben ze een EFA Award voor Verdienste gekregen in 1993.

De lijst zal groeien met de jaren, maar de eerste vier plaatsen die we op de lijst zetten, zijn:

Het Bergmancentrum in Fårö

Het Bergmancentrum is een museum en ontmoetingsplek die focust op het levenswerk en de artistieke verwezenlijkingen van de Zweedse legendarische regisseur en stichtend president van EFA Ingmar Bergman. Het herbergt tentoonstellingen, het Fårö Museum – met een nagebouwde oude winkel uit de jaren ‘60, evenals een expo over de wijdverspreide emigratie van Fårö in de late 19de eeuw, een café, een bibliotheek, een privé-cinema (64 plaatsen), creatieve workshops en begeleide rondleidingen.

Het Eisenstein Centrum in Moskou

Gegroeid vanuit een klein appartement in de Smolenskaya Straat, waar een wetenschappelijk kabinet werd ingericht ter nagedachtenis van Sergei Eisenstein, is het niet alleen de taak van het Eisenstein Centrum om de persoonlijke bezittingen en bibliotheek van Sergei Mikhailoich te conserveren, maar om ook een editie voor te bereiden van zijn theoretische werken; om filmretrospectieven te organiseren en tentoonstellingen rond Eisensteins tekeningen; om onderzoekers, docenten en studenten te adviseren; om vertalers en buitenlandse uitgevers te helpen. De collectie, die momenteel wordt gereorganiseerd, zal hopelijk snel een nieuwe thuis vinden die aan de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften voldoet en publiek toegankelijk is.

Het Lumière Instituut in Lyon

Het Lumière Instituut, gevestigd in Lyon is gewijd aan de promotie en bewaring van het film maken. Het baat een bibliotheek uit, een galerij en een museum, die hulde brengen aan de bijdrage tot het film maken van Auguste en Louis Lumière, de uitvinders van de cinematograaf en vaders van de cinema. Het Instituut is ook een filmarchief en een museum. Elk jaar in oktober organiseert het Instituut Lumière een Lumière Filmfestival in Lyon Metropole.

De Wereld van Tonino Guerra in Pennabilli

Meer dan een museum, is De Wereld van Tonino Guerra een plek waar de werken van de legendarische scenarist Tonino Guerra (EFA Lifetime Achievement Award in 2002) worden gepresenteerd, waar hij ook lezingen hield over scenarioschrijven, zijn theatervoordrachten deed, studenten ontmoette en dankzij het archief en de bibliotheek (met boeken, video’s en foto’s) is het ook een plek voor de studie en analyse van zowel zijn werk als de context waarin het ontstaan is en zich ontwikkeld heeft.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: