Wat voorafging : Deborah Ostrega begint een relatie met Ernst Löw en dat zint de ex van Deborah niet erg, hij is stik jaloers. De ex begint haar te stalken, licht allerlei kranten en 'roddelbladen' in en begint lelijke dingen over Deborah te vertellen. Dit gaat 5 maanden door....Ernst is in het begin nog vrij rustig onder de situatie. Het zal wel over waaien denkt hij. Ondertussen hoort hij van zijn lief hoe langer hoe meer verhalen over hoe haar relatie met haar ex eruit zag. Het bleek een relatie te zijn vol vernedering, intimidatie, jaloezie en (af en toe) lichamelijk geweld.

Op een koude winteravond in Februari 2013 krijgt Deborah haar huilende moeder aan de telefoon : er was in Dag Allemaal andermaal flink geroddeld over Deborah. Voor Ernst is de maat nu vol, hij zoekt de ex van Deborah op, spelt hem de les en geeft hem een drie tal kletsen in het gezicht waarop de ex van Deborah naar de politie stapt en Ernst aanklaagt wegens mishandeling. Ernst wordt opgepakt en vertelt zijn kant van het verhaal. Op het einde van zijn verhoor suggereert een begripvolle politieman : “Ernst, jij hebt hier eigenlijk te maken gehad met een uitloper van familiaal geweld. Misschien moet je als artiest hier eigenlijk iets mee moeten doen, schrijf er een lied over, maak een cd of maak een toneelstuk over dat thema. Er wordt zo weinig over gesproken en het komt zo vaak voor.....”

Een half jaar later heeft Ernst 15 nummers over Familiaal Geweld op papier staan.

In maart 2014 komen Deborah en Ernst in contact met de Beweging Tegen Geweld ‘vzw Zijn’. De vzw vraagt hen om hun campagne tegen Familiaal Geweld te ondersteunen en er worden plannen gesmeed om een tournee te organiseren rond het thema van Familiaal Geweld. Ook de hulp van het Ministerie van Welzijn (nationaal en federaal) wordt ingeroepen en Deborah en Ernst zullen de campagne van 1712 op gang trekken met een live uitvoering van hun cd in het Vlaams Parlement op 19 februari as. Ook komt er een theatervoorstelling waaraan enkele Bekende Vrienden zullen meewerken, deze gaat in première eind dit jaar.

De single 'In het Huis' is het eerste officiële wapenfeit van de campagne waarna vanaf maart Deborah en Ernst een tournée in duo doen langs verschillende caw’s, vluchthuizen en ocmw’s voor een publiek bestaande uit zowel slachtoffers, hulpverleners als daders. Maw iedereen die rechtstreeks betrokken is bij Familiaal Geweld. Beluister hem hier.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: