bokrijk

Vanaf vrijdag 1 juli 2011 kan het publiek in het Openluchtmuseum van Bokrijk terecht in ‘De Zilverkamer’, een permanente tentoonstelling van een unieke collectie zilverwerk gerelateerd aan de schuttersgilden. Bokrijk is tot eind september elke dag open van 10u00 tot 18u00, behalve op maandag.

De Zilverkamer werpt een blik op de boeiende wereld van de schuttersgilden. Zij stonden aanvankelijk in voor de bescherming van steden en dorpen en hun inwoners. “Beeldfragmenten, kunstwerken en foto's geven je een verrassende inkijk in de geschiedenis van de schutterijen.” zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Van hun oorsprong, rituelen en tradities tot prachtige zilveren voorwerpen zoals een beker, gaaitjes en ‘breuken’, een soort halsketting. Ook in de Ketnet-fictiereeks ‘De 5e boog’ speelde de zilverschat van een schuttersgilde en meer bepaald de ‘Beker der Gerechtigheid’ een belangrijke rol.” De collectie zilverwerk is een schenking van de Antwerpse baron en kunstliefhebber Ludo van Bogaert en zijn echtgenote Marie-Louise Sheid.

Ludo van Bogaert (1897-1989) geldt als een pionier van de moderne neurologie en bouwde een indrukwekkende medische carrière uit. Als fervente kunstverzamelaars bezaten hij en zijn echtgenote Marie-Louise (1906-1984) een uitgebreide en waardevolle collectie schilderijen, handschriften, wandtapijten, porselein en zilver. Bij het overlijden van de baron werden delen van hun verzameling weggeschonken aan vooraanstaande culturele instellingen als de Brusselse Koninklijke Bibliotheek, het KMSKA, en … het Openluchtmuseum van Bokrijk. Het was hun grote wens om dit uitzonderlijke erfgoed bij elkaar te houden én aan het publiek te tonen. Je ontdekt onder meer 7 volledige breuken, een nautilusbeker en een houten pijlenkoker, het enige niet-zilveren object. De eeuwenoude voorwerpen zijn afkomstig van stedelijke en landelijke schuttersgilden uit verschillende streken in Vlaanderen.

Het legaat geldt als een belangrijke schenking in de geschiedenis van het museum. Het museum is de baron en barones erkentelijk, en is trots je de gecombineerde nalatenschap van baron en barones Ludo van Bogaert-Sheid en de schuttersgilden te kunnen tonen. Het publiek, jong of oud, dat naar Bokrijk komt tijdens de zomermaanden, kan gratis in de Pastorij van Schriek gaan kijken naar De Zilverkamer.

De zomer van Bokrijk
Voor het Openluchtmuseum van Bokrijk is het seizoen 2011 alvast goed gestart. Dat het Openluchtmuseum gesloten is op maandag, behalve wanneer maandag een feestdag is, heeft tot hiertoe geen invloed op de bezoekersaantallen.

Zo steeg de verkoop van abonnementen op dit moment met meer dan 10.000 abonnees ofwel 27% ten opzichte van het cijfer aan het einde van het seizoen vorig jaar. Het bezoekersaantal steeg in de paasvakantie 20% ten opzichte van de paasvakantie 2010 en bleef stabiel in de maanden mei en juni, en dit dus met sluitingsdag maandag. Vooral de verlengde weekends, met Hemelvaart en Pinksteren als uitschieters, waren een megasucces.

‘De 5e boog’- Zondagen
Vanaf zondag 3 juli kan je in Bokrijk ook 9 weken lang terecht voor de unieke ‘De 5e boog’-Zondagen. Elke zondag komen 2 acteurs uit de populaire Ketnet-reeks handtekeningen uitdelen en gaan ze met het publiek op de foto. Het Openluchtmuseum van Bokrijk vormde vorig jaar het decor voor de unieke tv-serie ‘De 5e boog’, een reeks die reeds drie maal te zien was op Ketnet en die deze zomer opnieuw zal worden herhaald in juli. Bezoekers van het Openluchtmuseum zullen de sfeer van ‘De 5e boog’ voelen hangen in het museum en kunnen ook zelf de serie herbeleven.

Onder voorbehoud van last-minute wijzigingen, komen volgende ‘De 5e boog’ personages de hele dag lang, van 10u00 tot 18u00, naar Bokrijk:
Zondag 3 juli – Arne & Babs
Zondag 10 juli – Sam & Babs
Zondag 17 juli – Cara & De Smid
Zondag 24 juli – Sam & Babs
Zondag 31 juli – Arne & Kato
Zondag 7 augustus – Cara & De Smid
Zondag 14 augustus – Tuur & Babs
Zondag 21 augustus – Tuur & Kato
Zondag 28 augustus – Tuur & Sam

Jommekesdag op zondag 10 juli
De populairste stripheld van Vlaanderen neemt ook dit jaar zijn lezers en hun familie op sleeptouw voor een dag vol onvergetelijke activiteiten in het Openluchtmuseum van Bokrijk. De ‘Jommekesdag’ is ondertussen een vaste ‘belevingsdag’ in het jaar geworden.

Jong en oud weten niet wat eerst gedaan. Een greep uit het aanbod: meebouwen aan een reuzegrote Jommeke, circustrucs, een strobalendoolhof, gocartraces, paalklimcompetities, piratenproeven, dansworkshop, … en een heuse verkleedpartij met catwalk. Kinderen die verkleed komen als Jommeke of een van zijn vriendjes krijgen gratis toegang! Meer info en voorwaarden vind je op www.bokrijk.be.

Passie & Traditie op zondag 14 augustus
Op 14 augustus kun je in het Openluchtmuseum van Bokrijk terecht voor het evenement ‘Passie & Traditie’. Het wordt een dag vol gratis demonstraties en initiaties. Kom er alles te weten over oude technieken en rituelen in een nieuw jasje gestoken. Zo is er een Boombal, een markt met handgemaakte spulletjes en kun je zelfs een eigen muziekinstrument maken.

3 nieuwe routes
Ontdek de 3 nieuwe wandelroutes in het Openluchtmuseum van Bokrijk: de Ontdekkingsroute, om ‘het leven zoals het was’ te proeven, de Holderdebolderroute voor de allerkleinsten en de ‘Puur Natuur’- route, die je laat kennismaken met het typische natuurlijke karakter van het museum.

Regenpas bij regenweer
Regent het pijpenstelen? Geen probleem. De bezoekers van het Openluchtmuseum krijgt bij regenweer extra voordelen dankzij de Regenpas: het boek ‘De 5e boog’ aan 50% korting, gratis aperitief in het Koetshuis (bij besteding van min. 35 EUR) en 3 euro korting op een authentieke foto bij de Bokrijkfotograaf.

Meer info over het zomeraanbod en de evenementen in het Openluchtmuseum kun je ook terugvinden op www.bokrijk.be.

Praktische informatie
Het Openluchtmuseum is geopend tot 30 september 2011, van 10u00 – 18u00. Gesloten op maandag, behalve op feestdagen zoals 15 augustus.

Toegangsprijzen: Volwassenen: € 10
Groepen, 60+, andersvaliden: € 8,5
Jongeren van 3 tot en met 25 jaar: € 1
Kinderen Bokrijkabonnees: gratis

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: