Sphinx Cinema in Gent haalt een bijzonder Nederlands filmconcept naar België. Op woensdag 7 juni kan je een preview bijwonen van de gloednieuwe filmreeks die na de zomer officieel van start gaat: Cracking the Frame.

Wie wel eens bij onze noorderburen vertoeft – en meer specifiek in hun cinema’s – heeft misschien al gehoord van de filmreeks ‘Cracking the Frame’. Het is een maandelijks filmprogramma met internationale documentaires over het leven en de werken van kunstenaars (schrijvers, filmmakers, fotografen, muzikanten … ) die het huidige cultuurlandschap veranderd hebben. Vanaf september gaat in Sphinx Cinema de officiële reeks van start. Bij de vertoningen wordt telkens, indien mogelijk, een deskundige uitgenodigd die vertrouwd is met het werk van de kunstenaar om de film in te leiden.

Op woensdag 7 juni (om 20u) kan je al eens te komen proeven van dit concept. Niemand minder dan David Lynch, een artiest die vertrouwd is met het witte doek, mag voor die allereerste editie de spits afbijten met een documentaire die geheel aan zijn persoon werd gewijd. Lynch is vooral bekend als regisseur van o.a. de cultserie ‘Twin Peaks’ waarvan recent een langverwacht derde seizoen gelanceerd werd en van films als ‘Blue Velvet’ en ‘Mulholland Drive’. Maar minder mensen weten dat hij daarnaast ook muzikant en beeldend kunstenaar is … Een perfect eerbetoon aan het genie.

Een Lynch-kenner zal de filmvertoning inleiden. Daarnaast nodigt Sphinx Cinema enkele jonge Gentse kunstenaars uit om de artistieke beleving voor en na de film compleet te maken.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over