Van Marcel Broodthaers tot Anne Teresa De Keersmaeker

Op zondag brengt Canvas zowel internationale cultuurhistorische reeksen als Vlaamse cultuurdocumentaires. Zo zijn er de volgende weken documentaires over dans, beeldende kunst, film en sociaal-culturele initiatieven. Vaak zijn het (co)producties van Canvas. Van de vrijwilligers in de Roma tot de topdansers van Rosas. Een overzicht:

De Roma is van ons – zondag 10 november

De Roma is van ons is een documentaire van Lies van der Auwera over de succesvolle vrijwilligerswerking van kunstencentrum De Roma in Borgerhout.

15 jaar geleden werd de toen bouwvallige volksschouwburg Roma heropgebouwd tot een succesvolle cultuurinstelling in het hartje van Borgerhout. Meer dan 450 vrijwilligers doen De Roma op volle toeren draaien. En die groep blijft groeien, tot op de dag van vandaag. Bonnetjes verkopen en pintjes tappen, stoelen zetten en vloeren dweilen: haal de vrijwilligers weg en De Roma kan weer sluiten. Waarin schuilt de magie van De Roma?

Deze film ontrafelt dit unieke sociale weefsel. Een film over het belang van gemeenschapsgevoel en het zoeken naar je plek in de samenleving, over kleur en cultuur heen, middenin een multiculturele buurt.

Televisiemaker Lies Van der Auwera is zelf van Borgerhout. Ze volgde vier maanden lang enkele trouwe vrijwilligers en won hun vertrouwen voor enkele doodeerlijke en ontwapenende portretten, verteld tegen de achtergrond van de woelige geschiedenis van De Roma zelf.

Zondag 10 november om 22.05 u. op Canvas en ook beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over