De voorbije weken kregen we uit verschillende hoeken - het professionele muziekcircuit, overheden, journalisten en het publiek – ongeruste reacties op de aankondiging van het nieuwe muziekproject Arena5 op het Heizelplateau, alsook de vraag naar ons standpunt. Deze open brief is onze pertinente reactie hierop.

Even recapituleren. Op 12 mei maakte onze burgemeester Philippe Close in enkele Franstalige media tot onze verrassing nieuwe muziekactiviteiten bekend voor de zomer: enerzijds een nieuwe concertsite aan de Heizelpaleizen, anderzijds de installatie van een groot podium eind augustus in het Ossegempark, dat sinds 2017 de nieuwe festivalsite van Couleur Café is. Ondertussen kondigde Arena5 een reeks concerten aan tussen 15 juli en 15 september op het Heizelplateau, met een maximumcapaciteit van 7.200 plaatsen.

De Stad Brussel realiseert dit project met zijn vzw Brussels Expo samen met het Luikse (!) festival Les Ardentes en hun financiële investeerder, de Franse holding Fimalac, in samenwerking met concertpromotor en artist booker Greenhouse Talent. Dit project is al 2 jaar in de maak zonder enige vorm van overleg met andere Brusselse muziekprofessionals.

Laten we ons even de omgekeerde situatie voorstellen: dat de stad Luik het Brusselse festival Couleur Café en een concertpromotor - bijvoorbeeld Live Nation – zou vragen concerten te organiseren op de festivalsite van Les Ardentes in Luik. Voor ons zou dit absoluut geen optie zijn.

Tijdens een ontmoeting ontvouwde burgemeester Philippe Close ons zijn langetermijnvisie. Zijn plan is om op termijn tijdens 3 zomermaanden concerten te organiseren op het Heizelplateau. Naar onze mening kan de omvang van dit project in de toekomst bestaande evenementen zoals Couleur Café in gevaar brengen. Het aanbod van concerten en festivals in België is nu al buiten proportie, de concurrentie tussen organisatoren vaak bikkelhard want het aantal beschikbare artiesten is beperkt. We mogen ook niet vergeten dat het potentiële publiek niet onuitputtelijk is.

Daarom is het heel belangrijk dat nieuwe muziekactiviteiten in Brussel diversiteit en complementariteit bieden aan reeds bestaande events, in plaats van bijkomende of zelfs oneerlijke concurrentie. Bovendien hebben de Arena5-partners zich deels gespecialiseerd in urban music, een van de pijlers van de Couleur Café-programmering de voorbije 10 jaar.

Dit concurrentiegevaar zal in 2022 en de jaren erna stijgen. De programmatoren zullen - met behulp van hun aanzienlijke financiële middelen - een groot aantal interessante artiesten moeten aantrekken om de line-up van Arena5 en het groot podium ernaast te vullen. Op termijn kan dit Couleur Café in grote moeilijkheden brengen.

Een ander gevaar is het gebruik van onze festivalsite, het Ossegempark. Dankzij de inspanningen van de Couleur Café-ploeg, zowel qua concept en creativiteit als qua ontwikkeling, als voor inrichting en bescherming van deze prachtige groene oase, is het festival erin geslaagd zijn installatie in het Ossegempark naadloos te laten verlopen. Deze site is een fundamenteel element van het huidige succes en draagt bij aan het vernieuwde imago en de sterke identiteit van ons festival. We willen dat Couleur Café beschouwd wordt als uniek cultureel erfgoed dat respect verdient en een zekere exclusiviteit behoudt.

Couleur Café stelt de volgende vragen:

  • Waarom was er geen overleg met Couleur Café en de Brusselse muzieksector?
  • Waarom zijn deze partners gekozen? Is het normaal om de realisatie van een Brussels project toe te vertrouwen aan het concurrerende Luikse festival zonder het aan de Brusselse organisatoren te hebben voorgesteld?
  • Couleur Café wist het park de laatste 3 edities optimaal te beschermen en probeert de overlast voor de buurtbewoners te beperken. Wat zijn de gevolgen voor Couleur Café na 3 maanden concerten? Hoe zullen de parkbeheerders reageren als er aanzienlijke schade aan het park is? Wat met de omwonenden die de regelmatig terugkerende geluids- en verkeersoverlast zullen moeten dragen?

Voor de komende jaren eist Couleur Café:

  • Overleg en betrokkenheid bij de ontwikkeling van muzikale evenementen aan het Heizelplateau.
  • Een sterke beperking van de periode en het aantal concerten gepland voor de zomer van 2022 en de volgende jaren om concurrentie en nevenschade (geluids- en verkeersoverlast, parkeren, afsluiten Ossegempark, schade) te beperken.
  • De garantie dat de site en het concept van Couleur Café beschermd worden met een zekere exclusiviteit wat betreft het gebruik van het Ossegempark voor gelijkaardige evenementen met onze soort programmatie.
  • De garantie dat deze nieuwe podia niet verworden tot een festival op het Heizelplateau, maar enkel functioneren als openluchtconcertzaal waar je voor één avond komt, zoals Brussels Expo aankondigde.
  • De belofte om de concurrentie te beperken door ons type programmering (urban music, soul, R&B, reggae, world, electro, jazz) minstens 3 weken voor en 3 weken na het Couleur Café-festival niet aan bod te laten komen op de Arena5-podia. Dit laat nog steeds enorm veel mogelijkheden over voor vele andere muziekstijlen (rock, metal, pop, variété, chanson, klassiek...).

Conclusie: wij vinden het enorm positief dat onze burgemeester muzikale evenementen wil ontwikkelen in Brussel maar we nodigen hem uit om de inventaris op te maken van al de zomeractiviteiten die al bestaan en te bepalen wat er ontbreekt om aanvullende events aan te bieden. Zo vermijdt hij concurrentie tussen evenementen die te veel op elkaar lijken en krijgt de bevolking een mooie artistieke diversiteit.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over