Op woensdag 7 mei werd de allerlaatste reguliere aflevering uitgezonden van Publiek geheim. Maar als kers op de taart konden de Canvas-kijkers de voorbije twee weken hun favoriete aflevering kiezen uit de vier reeksen, op basis van een shortlist die was samengesteld door presentator Sven Speybrouck. De keuze van de kijker viel op de documentaire over De bunker van Hitler in Brûly-de-Pesche.

Een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, Beierse chalets, bomen met vreemde witte lijnen erop geschilderd en een merkwaardige watertank op een boerenerf in het Waalse dorpje Brûly-de-Pesche. Wat heeft dat te betekenen? Daar wil Sven het fijne van weten. Hij ontdekt dat Hitler hier in mei-juni 1941 gedurende 22 dagen verbleef.

Aan de hand van emotionele getuigenissen van ooggetuigen en veel authentieke archiefbeelden komen we te weten waarom Hitler precies dit dorpje uitkoos voor zijn Belgisch hoofdkwartier. En waarom er daarvoor 28 omliggende dorpen moesten ontruimd worden, in allerijl en vooral in de grootste geheimzinnigheid. Welke beslissingen heeft de Führer in zijn bunker genomen? Welke informatie van het front kwam er terecht en wat heeft Hitler ermee gedaan? Sven reconstrueert wat er zich destijds in het Belgische hoofdkwartier van Hitler heeft afgespeeld en waarom.

(Deze aflevering van Publiek geheim was de laatste in de eerste reeks en werd voor het eerst uitgezonden op dinsdag 11 mei 2010, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van het begin van de Tweede Wereldoorlog in ons land, op 10 mei 1940)

Publiek geheim – De keuze van de kijker : De bunker van Hitler in Brûly-de-Pesche woensdag 21 mei om 21.25 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over