Goele Bormans

Gisteren mochten we “The Loft" al verwelkomen in Gent, maar vandaag was het de beurt aan Antwerpen. De première van de Amerikaanse versie van onze Vlaamse Loft was toch net iets anders al een Vlaamse filmpremière. Je kon de Amerikaanse allure toch een beetje voelen. De auto’s werden aangereden en de eersten stapten de rode loper op. Die werd gestart door de scenarist, de regisseur en de twee hoofdactrices. Bart De Pauw, Erik van Looy, Rachael Taylor en Isabel Lucas vervolgden hun weg de trappen op, recht naar de grote Wall met “the Loft”. Ze mochten na een woordje uitleg in ieders aanwezigheid de gouden ster onthullen en het gouden boek signeren. Na wat flitsen hier en daar gaven ze nog enkele interviews. Ook Erik en Bart lieten zich meeslepen door de nieuwe trent “Trek eens een Selfie met een BV”. Ze namen rustig de tijd om hun fans te begroeten en een leuke foto te bezorgen.

Een première is natuurlijk niet af zonder zijn genodigden. Verschillende collega’s kwamen het viertal een hart onder de riem steken. Ook zij hielden even halt aan de wall van The Loft, zodat menige fotografen er even op los konden flitsen. Jammer genoeg kon ook vandaag Matthias Schoenaerts niet aanwezig zijn wegens andere verplichtingen. Van de vorige originele cast zagen we alvast Marie Vinck passeren.

Otto-Jan Ham nam de presentatie van de steronthulling en het slotwoord in de zaal voor zijn rekening. Uiteraard ging dit met zijn gevatte grapjes gepaard, die hijzelf en het publiek zeer grappig vonden. Hij probeerde onder het toeziende oog van Bart en Erik de twee meiden te versieren en toen Raechel zei dat hij “Oddly Charming” was, bleek dat bijna te lukken. Otto-Jan Ham nodige hen natuurlijk ook uit voor de afterparty later op de avond. Hij wilde hen ook kennis laten maken met de typische Belgische dans “de Polonaise”. Waarop Bart en Erik spontaan de dans demonstreerden, enkele jonge enthousiastelingen van het publiek sprongen hen snel bij. Raechel had alvast zin om deze dans eens te proberen en was er op slag verliefd op geworden. Nog een leuke anekdote was dat Raechel Erik van Looy beschreef als een toffe “dude”, waarop Otto-Jan Ham haar vroeg of ze ooit al een echte “dude” had gezien.

De film vertelde nog steeds hetzelfde verhaal, en zelfs een gemeenschappelijk personage, maar toch was het anders. Een andere taal geeft andere mopjes, andere zinspelingen enz… De gekende Latijnse zin die met bloed op het bed geschreven werd, is wel behouden gebleven in de film. De voornamen van de personages bleven nagenoeg hetzelfde. De film was toch een net iets verfijndere versie dan de eerste film. Maar natuurlijk als je een tweede keer een kans krijgt om iets te maken, let je op de details waar je vorige keer misschien te laat aan dacht. Een leuk detail was dat de acteur die de psychiater van de groep speelde, James Marsden, toch wel ergens leek op zijn Vlaamse voorganger Koen de Bouw.

Voor diegene die de Vlaamse film nog niet gezien hebben, vertellen we nog even het verhaal. Vijf getrouwde mannen, vijf dikke vrienden en één loft om te delen. De loft werd ontwerpen door de bedenker van het idee, de architect Vincent (gespeeld door Karl Urban). Hij ziet de loft als een schone kans om zijn minnaressen te ontmoeten. Geen gedoe met creditkaarten, hotels, openbare plaatsen enz., gewoon een geheime plek voor vrienden en hun veroveringen. Hij stelt voor de loft te delen, zodat het voor niemand te duur uitkomt. Niet alle mannen maken er evenveel gebruik van, en niet allemaal gebruiken ze het met hetzelfde doel, maar toch verbinden die vijf sleutels de vrienden met elkaar. Tot op een dag een lijk gevonden wordt. Via het verhoor bij de politie en de verschillende flashbacks in de film komen we langzaamaan te weten wat er juist gebeurd is met de mysterieuze vrouw. De vrienden blijken elkaar toch niet zo goed te kennen als gedacht en zo komen er allerlei intriges aan het licht. Wentworth Miller en Eric Stonestreet vertolkten de overige twee rollen van het groepje vrienden.

Heb je ook zin om een Vlaamse film eens vanuit Amerikaans standpunt te bekijken? Ben je benieuwd naar hoe Matthias Schoenaerts in het Engels klinkt? Of heb je de Vlaamse versie nog nooit gezien en ben je benieuwd naar wie de dader is? Ga dan zeker een kijkje nemen! Wij kunnen de film alvast aanraden!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: