Een voersilo van zeseneenhalve meter hoog, een diameter van bijna 2 meter en 750 kilo gewicht omgetoverd tot een mini-woning: dat is 'Silo Living' van Stella van Beers. Met dit imposante afstudeerwerk sluit ze haar studie aan Design Academy Eindhoven af én wint ze de Kick That Ass Award 2021 van Maarten Baas en Lowlands.

Hoge graansilo's zijn een vertrouwd gezicht in landelijke Nederlandse landschappen. Wat minder bekend is, is dat veel van deze silo's vanwege landbouwoptimalisatie overtollig zijn en daardoor leegstaan. Ze zijn duur om af te voeren en onmogelijk te recyclen, waardoor boeren ze vaak gewoon laten staan. Gebaseerd op een fascinatie uit haar kindertijd, transformeerde Stella van Beers een verouderde voersilo van bijna 7 meter hoog in een trekkershut met twee niveaus. Deze verticale menselijke schuilplaats is toegankelijk via een wenteltrap en heeft een lichte woonkamer, een slaapkamer op de vliering en een uitkijkpatrijspoort. Het gebruik van standaard componenten zorgt voor eindeloze aanpassingsmogelijkheden. Silo Living is nog tot en met 24 oktober te zien op de Graduation Show van Design Academy Eindhoven op Duch Design Week.

Voor dit afstudeerproject wint Stella van Beers de Kick That Ass Award 2021. De prijs is een initiatief van Maarten Baas en Lowlands en wordt jaarlijks uitgereikt aan een afstudeerder van Design Academy Eindhoven die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken. De winnaar wordt bepaald door een uiterst subjectieve jury bestaande uit award initiator Maarten Baas en de winnaar van het vorige jaar; Hattie Parker. Op basis van een gezond onderbuikgevoel bepaalden zij welk project dusdanig ass-kicking is dat het mag worden bekroond met een unieke bokaal. Lowlands stelt een geldprijs van €2.500,- ter beschikking en plaatst het project prominent op Lowlands 2022. Daarnaast krijgt de winnaar de opdracht om de bokaal voor zijn of haar opvolger te ontwerpen.

De award is zojuist uitgereikt tijdens een gratis toegankelijk feest in het Ketelhuis in Eindhoven waar DJ's Joost van Bellen en St. Paul nog tot middernacht hun meest ass-kicking platen draaien.

Eerdere winnaars van de Kick That Ass Award zijn Bart van Uden (2016), Theophile Blandet (2017), Ruth Klückers (2018), Puck van Iersel & Maarten de Bruijne (2019) en Hattie Parker (2020).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: