Kim Gijsbrechts

Waar beter je zaterdagavond door te brengen dan in het Het Grootste Café van Vlaanderen. Dat dacht FrontView Magazine ook. Zaterdag 14 maart was het dan zover. Het veelbesproken Grootste Café opende zijn deuren in de Lotto Arena in Antwerpen. Wie anders dan Peter Van de Veire en Miguel Wiels kunnen het om een dergelijk concept tot in de puntjes uit te werken... Na het succes van Café Flamand vonden zij het hoog tijd om het ietwat grootschaliger aan te pakken. De avond was één lange ode aan de Vlaamse hits van de afgelopen 50 jaar.

Jana De Valck, bekend van The Voice, en Nederlandse zangeres Eva-Jane Smeenk openen de show met een eigen interpretatie van ‘Vonken en vuur’. Na een verwelkoming door Miguel Wiels verschijnt de, in een gouden outfit geklede, comedien van de avond Peter Van de Veire, zingend, uit de grond. Een medley van Vlaamse klassiekers met o.a. ‘Mooi, het leven is mooi’, ‘Dikke Lu’, ‘Diep zo diep’ en ‘Zeil je voor het eerst’ brengt volop sfeer en beweging in de zaal. Dat is dan ook de intentie van Het Grootste Café, althans Wiels, 3 uur lang meezingen met tal van nummers die iedereen kent, met een goede band, zangeressen, lelijke presentator (knipoog) en tal van (verrassings)artiesten.

De 3de man van de avond, Niels Destadsbader, start met een eerbetoon aan De Kreuners in de vorm van het nummer ‘Verliefd op Chris Lomme’. Dan loopt het fout. Plots valt het geluid weg. Niels houdt de sfeer erin door op het publiek in te spelen. Hij gebaart foto’s te nemen, meet vervolgens grappige poses aan en start een wave. Het duurt echter wel een tiental minuutjes vooral het geluid terug werkt en doorheen de rest van de show blijven de geluidsproblemen op de proppen komen. Zonde, want de avond zat goed in elkaar. Het podium was visueel prachtig ingedeeld, met hoge achterschermen, een gigantische tap, kleurrijke verlichting en confettikanons. Een goede afwisseling tussen optredens van Vlaamse en Nederlandse artiesten. Zo mochten in de eerste helft van de show Belgisch-Spaanse schone Belle Perez, rapper Gers Pardoel, voor even terug samengestelde Soulsister, Vlaanderens topfavoriet Clouseau en Nederlandse grappenmaker Paul de Leeuw hun zangtalenten tentoon stellen. De optredens worden afgewisseld met komische tussenstukjes van Peter, Miguel en Niels. Zo verschijnt Peter zonder schroom in zeemansoutfit op het podium. Even later doet hij het opnieuw, maar dan als DJ Flamand in wielrennerskostuum. Ook Niels en Miguel nemen hun momentje in de spotlight met respectievelijk een verpersonificatie van Raymond van het Groenewoud en het aangrijpende nummer ‘Ik voel me zo verdomd alleen’.

In de tweede helft was het de beurt aan de zeer populaire Romeo’s, surprise guest Nielson en Patje Krimson. Ook was er ruimte gemaakt voor een mooi duet van Niels de Stadsbader en Belle Perez met de vertolking van ‘Ik ga dood aan jou’ en tussen Clouseau en Paul de Leeuw ‘Laat me nu toch niet alleen’. Deze laatste kon trouwens moeilijk zijn handjes thuishouden van frontman Koen Wauters wat voor een grappig tafereel zorgde. Afgesloten werd er met ‘Heaven’ van Soulsister, ‘Ik hou van u’ door Peter van de Veire en ‘Vrolijke vrienden’ door Miguel Wiels.

Al bij al, de artiesten waren enthousiast en kregen het publiek goed mee. Alle eer aan het fantastisch publiek ook. Zou je je normaal gezien bij een optreden ietwat beschaamd voelen om mee te shaken en te zingen dan was je deze avond de uitzondering als je dat niet deed. Ook de geluidsproblemen konden de sfeer niet drukken. 19 maart 2016 ben ik er weer bij.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Het Grootste Café
Datum: 
14 maart 2015
Locatie: 
Lotto Arena
Meer over