XS capaciteit, XL veiligheid

Het had de voorbije weken iets weg van een yo-yo, maar het is dan toch een jaja geworden: van vrijdag 18 tot zondag 27 september kan je in Park Den Brandt genieten van een waslijst Belgische jazztoppers – straffe namen die ook in een ‘normaal’ jaar het schoon weer hadden gemaakt op Jazz Middelheim.

2020 blijft echter vooralsnog redelijk abnormaal, dus verwacht ook een redelijk abnormale, maar eveneens volledig veilige festivaleditie. Concreet: maximum vierhonderd bezoekers per dag, zittend, tickets enkel te reserveren per bubbel, altijd en overal tafelbediening, verplicht gebruik van mondmaskers bij verplaatsing op het terrein. En dat alles in openlucht – veiliger wordt het niet – en op minstens anderhalve meter afstand van elkaar. Kortom: alle coronaregels zullen strikt worden nageleefd om ervoor te zorgen dat Jazz Middelheim 1.5 in een even verantwoorde als ontspannen manier kan verlopen.

Maak je evenwel geen zorgen: óp het podium zal er nog altijd flink buiten de lijnen gekleurd worden! Want ook dit jaar tekenen we voor een dwars, avontuurlijk en toonaangevend jazzprogramma met niet alleen toppers als Philippe Catherine, Dez Mona, Aka Moon en Jef Neve & Teus Nobel, maar ook met een dag die volledig is opgebouwd rond solo’s van onder meer Simon Segers en NABOU. Noteer: het kruim van de Belgische jazzscene zorgt tien dagen lang voor een nazomerse en onvervalste festivalsfeer in het meest feeërieke festivalpark van het land.

Daarnaast slaan we de ellebogen in elkaar met Bibliotheek Permeke en de lezerscommunity Antwerpen Leest, die in het park een uitmuntende selectie muziekboeken en romans zullen neerplanten. Jazz Middelheim-bezoekers kunnen die ontlenen en er tussen de optredens door in verdwalen. Of ze brengen zelf een (bij voorkeur) interessant exemplaar mee uit hun propvolle kast om die op het festival in te ruilen voor een ander.

Ook bijzonder is de samenwerking met Sound in Motion, de organisatie achter onder meer Summer Bummer Festival en de concertenreeks Oorstof, waarin jong en divers talent wordt gekoppeld aan ervaren rotten. Op zondag 27 september trekken we samen de kaart van eigengereide combo’s en performances. Met als slotstuk de nu al legendarische passage van Bloednoot op Jazz Middelheim – het improv-trio van drummer Teun Verbruggen, contrabassist Nicolas Rombouts én literair kanon Tom Lanoye.

Nog nieuw: we serveren dit jaar vier keer een jazzbrunch in Park Den Brandt, in samenwerking met VONK & Zonen. Naast een waaier aan culinaire geneugten, zal het literair productiehuis een bijzondere mix voorschotelen van muzikanten, dj’s en literaire performers. “Ik wist niet dat dit ook poëzie was?”, hoor je al eens vallen op een voorstelling van VONK & Zonen, net als “Oh, is dit ook jazz?” op Jazz Middelheim. Breng ons twee samen en dat kan niet anders dan effectief vonken geven!

Vanzelfsprekend worden eveneens op Jazz Middelheim 1.5 de banden met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen aangehaald – er staan verschillende studenten op de affiche – en naar goede gewoonte is ook Klara weer van de partij. Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden van deze editie zullen de concerten echter pas later op de radio te horen zijn – niet op de dag zelf.

Jazz Middelheim 1.5 geniet de volle steun van de stad Antwerpen. “Als stad kunnen we mensen in deze tijden alleen maar zoveel mogelijk motiveren om voor goed georganiseerde outdoor events als Jazz Middelheim te kiezen”, zegt cultuurschepen Nabilla Ait Daoud. “Jazz Middelheim is altijd al het kloppend hart van de Belgische en Antwerpse jazzscene geweest, en in deze extra harde tijden voor muzikanten stel ik graag vast dat de focus op gevestigde waarden en talent van eigen bodem blijft. Het onderstreept meteen ook dubbel zo hard de rijkheid van onze eigen jazzscene.”

“Jazz Middelheim 1.5 is, zoals alles dit jaar, niet wat we gewoon zijn,” besluit de schepen, “maar samen met de stad maakt het festival daar een artistieke troef van.”

Het volledig programma staat op jazzmiddelheim.be – gelijk ook het enige adres voor de ticketverkoop.

!!!!

De Antwerpse modeontwerper Jan-Jan Van Essche, één van de meest gevierde namen in de internationale modewereld, ontwierp voor het festival een exclusieve reeks mondmaskers die in beperkte oplage zal worden verkocht – zowel online als op het festivalterrein. Mondmaskers zijn dé sleutel naar meer bewegingsvrijheid gebleken. Ze staan symbool voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Met deze bijzondere mondmaskers bescherm je niet alleen jezelf en jouw omgeving, je ondersteunt er ook de internationale jazzscene mee.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jazz Middelheim 1.5
Datum: 
18 - 27 september 2020
Locatie: 
Park Den Brandt, Antwerpen

Reservatie:

Meer over