High Hi is het powertrio van Anne-Sophie Ooghe, Dieter Beerten en Koen Weverbergh. Sinds 2014 brengen ze een stevige mix van stijlen, zonder vastgepind te worden op één muzikale stroming. De eclectische bende is de nieuwste signing van Warner Music Benelux en brengt bij het label meteen hun nieuwe single 'Return To Dust' uit, dat een voorsmaakje is van het gelijknamige album dat begin 2022 verschijnt. Op 18 februari staat de band in de Ancienne Belgique waar ze 'Return To Dust' voor het eerst live zullen brengen.

Wie dacht dat corona High Hi zou veroordelen tot lethargie en inertie, think again. High Hi – nog steeds het vehikel van Anne-Sophie Ooghe (gitaar/zang), Dieter Beerten (drums/zang) en Koen Weverbergh (bas) – laveerde mooi door de pandemie heen, dook de studio in en gooide fluks tien tracks op band. ‘Return to Dust’ is daarvan hun eerste nieuwe wapenfeit.

“’Return to Dust’ stond er vrij snel op,” aldus Dieter Beerten. “Een song over de drie fases in een mensenleven en over hoe alles eindig is, en dat ook helemaal ok is. Van de onbezonnen jeugd naar de iets ‘serieuzere’ fases. Met een zekere psychedelische feel, een echo van het leven, dat ook niet altijd loopt zoals je dat wil.”

Voor de productie klopten ze net zoals voor ‘Firepool’ aan bij Daan Schepers, bekend van zijn werk voor Bazart, Warhola en Eefje de Visser, die ‘Return to Dust’ bedacht met een iets grootsere sound en een band laat horen op het top van zijn kunnen. Voor de mix zat dan weer Dr Tucan Taylor Michaels achter de knoppen, een powerhouse dat zich ook al liet inlijven door Gorillaz, Jungle en Hot Chip.

Sounds like? Genuine High Hi. Offspring van 80ies indierock, 90ies shoegaze, en opgevoed door de noughties. Een song, strak in het gareel gehouden door een funky feel, aangevuurd door een oorwurm-riffje dat zich meteen in het hoofd nestelt. En met een bekende sound-signatuur: tweestemmig, ogenschijnlijk happy met een melancholische ondertoon, het auditieve equivalent van een aangename rilling over de rug.

Luister naar 'Return To Dust'

Songtitels als ‘Nu Nu’ en ‘Feel Feel’ kunnen verwarrend zijn voor bepaalde luisteraars, maar dat baart hen geen zorgen. De betekenis van een song hoeft niet altijd meteen duidelijk te zijn. Bij High Hi komt eerst de muziek, en dan pas volgen de lyrics. De kernwoorden en de klanken liggen vaak als eerste vast. Het moet catchy zijn: de perfecte vibe, het juiste woord. Maar het is geen exacte wetenschap. Ze werken altijd vanuit het buikgevoel, en maken geen plaat om hits op de radio te hebben. De ambitie om op grotere plekken en podia te spelen is er wel. "We hebben lang genoeg in donkere hokken gespeeld" zeggen ze zelf lachend. "Als Europese band in de States geaccepteerd worden en zoals Stromae de Madison Square Garden platspelen? Graag."

High Hi is sinds 2014 als band op een organische manier geëvolueerd. Ze hadden in het begin een superharde, donkere post-punkkant, en nu zijn ze een nieuwe weg ingeslagen. Ze hebben elementen genomen van wat ze echt goed vinden, en ze hebben er iets nieuws mee gedaan. Het is een puzzel van verschillende invloeden geworden, waarbij ze enkel songs hebben gemaakt die ze zelf cool vinden. Op ‘Return to Dust’ zullen poppy én vuile nummers staan. Krampachtig hip zijn hoeft voor hen niet. Aan hokjesdenken doen ze echt niet mee.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: