Anne Marie Van Broeck

Vrijdag 21 oktober gaat “Het Zotte Geweld” in première in Theater M in Mechelen, geschreven en geregisseerd door Frans Ceusters . Frontview Magazine woonde een repetitie bij en sprak met de acteurs en de auteur/regisseur.

Wie zijn Annelies Boel en Kristof Goffin?
Annelies studeerde in 2009 af in Nederland (richting Musical en Theater), speelde verschillende rollen in musicals, maar wilde echter meer en ging in New York een Master Acting on Camera Intensive volgen. Sindsdien is ze voornamelijk te zien op TV, maar ook in de webserie Dubbelspel (VTM, 2016) en volgend jaar in de film “H.I.T” van De Romeo’s. Daarnaast doet ze ook reclamespots.

Kristof Goffin is eigenlijk afgestudeerd als danser/choreograaf. Hij is minder gekend van theater en televisie (waar hij verschillende gastrollen opnam), want hij is vaker en voornamelijk achter de schermen werkzaam; zo geeft hij bewegingsadvies aan en schrijft choreografieën voor verschillende acteurs, voor Opera Ballet Vlaanderen, enz. Zelfs de Sint vraagt hem soms, via Jan Decleir om hulp. Zijn naam is ook verbonden aan de overbekende “kniezwengel” van Kate Ryan.

Wie zijn Nel Duerinckx en Rik Wouters?
Rik Wouters werd geboren in Mechelen in 1882, was schilder/beeldhouwer. Nel Duerinck, was een jong model toen ze hem leerde kennen, werd zijn vrouw, zijn muze en zijn belangrijkste model. Beiden leefden voor de kunst; al de rest werd ondergeschikt aan de droom van Rik. Zij hadden een zeer passionele relatie waarbij ze elkaar vaak afstootten en dan weer aantrokken.

Wie zijn, volgens de acteurs, Rik en Nel?
Nel was, volgens Annelies, een pittige vrouw, een harde tante, ook al was ze een aantal jaren jonger dan Rik. “Als actrice vertrek ik vaak vanuit mezelf, hoe zou ik, Annelies, reageren. Maar bij dit stuk werd ik vaak geconfronteerd, zo zou ík niet reageren! Maar je mag niet vergeten dat het om een heel andere tijd gaat, waar andere man-vrouw relaties aan de orde waren, en ook het kunstenaarschap was toen anders.
Nel was een zeer moderne vrouw voor haar tijd: zij vond dat man en vrouw gelijkwaardig waren, dat de dingen voor beiden gelijk moesten zijn: zo ging zij bijvoorbeeld naar Parijs (i.p.v. Rik), en bovendien alleen, in een tijd waarin dat not done was. Een ander voorbeeld is, dat wanneer Nel genoeg heeft van het huishouden, hem verlaat en naar haar moeder gaat. Maar zij zagen elkaar heel graag, doodgraag.”
“Het gaat over een tijd die wij niet kennen, die wij niet hebben meegemaakt. Ik denk soms … het ging oorlog worden, … ik kan mij dat niet voorstellen.”
“Nel is opvliegend, temperamentvol, emotioneel. Het is dan ook tof om in haar huid te kruipen, om haar te spelen; als actrice heb ik hier de kans om verschillende emoties te spelen. En ook de groei van het personage, haar karakter, doorheen het leven en dus de voorstelling, is zeer boeiend.”

Kristof: “Rik Wouters leefde alleen voor zijn kunst. Ze woonden in koude krotten, hadden honger, moesten bedelen bij hun vrienden. Ze deden alles voor zijn doel, het kunnen schilderen en beeldhouwen. En Nel ging daarin met hem mee. Hij werd ziek, voor zijn kunst. Alles voor zijn doel. Die mensen hadden niets, maar gaan toch hun droom achterna. Zo ver dat ze gingen voor hun idealen! Alles voor zijn doel. Dit fascineert me, dat iemand dat kan, dat iemand dat doet. Ik weet niet of ik dat zou kunnen …”

Waarin herkennen de acteurs zichzelf in de personages: van Rik en Nel terug naar Kristof en Annelies.

Kristof: “Ik zei daarnet wel dat ik gefascineerd ben door het feit dat Rik en Nel volledig leefden voor zijn kunst, en of ik niet weet of ik dat zou kunnen … maar eigenlijk, doe ik dat ook. Wij zijn ook kunstenaars. Uiteraard op een moderne manier, niet met dezelfde ontberingen (leven in koude krotten, met honger). Maar ik geef vaak ook alles op, bijvoorbeeld mijn sociale contacten … Ik neem allerlei jobs aan, sla dus wel eens een lunch over …”

Annelies : “Ja, ik ook. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met drie stukken. Voor Nel was poseren haar passie, mijn vak is ook mijn passie. Bovendien, poseren is een pose aannemen, … Acteren eigenlijk ook.”

Beide acteurs spraken nog over de zwarte sneeuw die het echtpaar kenden, de vechtlust van Rik, zijn gedrevenheid om alles te geven voor zijn kunst. En Nel die hem hierin steunde. Hij had een droom, en ze vochten om deze te bereiken.

Ook de auteur/regisseur Frans Ceusters was hierdoor aangetrokken, waardoor hij besloot het leven van Rik en Nel op de scène te zetten. Ook hij (her)kende dit aspect van het kunstenaarschap, het soms zeer moeilijke tijden kennen, het vechten tegen de bierkaai, steeds niets hebben en moeten bedelen … en dan, na alles toch het succes. Deze jonge kunstenaar die aanvankelijk veel kritiek kreeg (hij werkte te ruw, moest zijn beelden en schilderijen “beter afwerken”), vertegenwoordigde België toch op zeer jonge leeftijd, al in 1912, op de Biënnale van Venetië. Rik Wouters had vrij veel exposities, en was de eerste Belgische kunstenaar die een soort exclusiviteitscontract had met een galerij in Brussel.

Rik Wouters had veel contacten met andere schilders, waaronder verschillende kapitaalkrachtig, bij wie hij dus aanklopte om hulp en met wie hij, onder andere, een briefwisseling onderhield. Deze brieven waren een bron van informatie voor Frans Ceusters.

Naast het kunstenaarschap, de liefde tussen Nel en Rik, is er ook het dramatische einde van deze talentvolle kunstenaar dat de auteur raakte. Net wanneer het iets beter begon te worden, het echtpaar een eigen huisje met atelier hadden kunnen kopen, is er de wereldoorlog, het opgeroepen worden, het vluchten naar Nederland, en tenslotte de kaakbeenkanker, waardoor Rik, veel te vroeg, op amper 33 jaar, overleed in Amsterdam.

“Het zotte geweld” is een voorstelling over het kunstenaarschap, over de liefde tussen de Nel Duerinckx en Rik Wouters , maar ook over de relaties tussen een schilder/beeldhouwer en zijn model.

Première op Vrijdag 21 oktober 20u30
(Avant-premiere op donderdag 20 oktober) om 20u30

Voorstellingen in Theater M
Vrijdag 4 november 20u30
Zaterdag 5 november 20u30
Vrijdag 11 november 20u30
Zaterdag 12 november 20u30

Reisvoorstellingen i.s.m. Theater Het Klokhuis
Zaterdag 4 maart 2017 20u30
Zondag 5 maart 2017 15u00

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Theater M
Datum: 
21/10/2016
Locatie: 
Theater M

Reservatie:

070/222.800
Meer informatie