De Cercle Gaulois verwelkomt de tweede editie van FestiVita!, hét festival voor oude muziek in Brussel. Van 18 tot en met 20 februari zijn zowel muziekliefhebbers als nieuwsgierigen uitgenodigd om onder meer Italiaanse tenor Marco Beasley en talrijk Belgisch talent aan het werk te zien, een heus Renaissance bal mee te maken, en een tentoonstelling of filmvertoningen te ontdekken. Ook jongeren worden aangemoedigd om de muziek te leren kennen dankzij een uitgebreid educatief programma. Kortom, het belooft een onvergetelijke editie te worden!

Oude muziek is nog te weinig bekend bij het grote publiek, en net daarom wil FestiVita!het extra in de bloemetjes zetten. Met tal van verrassingen wordt deze muziek, die van de Romantische periode teruggaat tot de Middeleeuwen, uitgebreid gevierd en gedeeld tijdens een eerste live-editie.

Michel Keustermans, musicus en oprichter van het festival, legt enthousiast uit: “Het doel van FestiVita! is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze muziek. De klemtoon ligt daarbij op toegankelijkheid, aan de hand van een educatief en multidisciplinair programma. Daarnaast wordt er altijd gestreefd naar uitmuntendheid.” Deze missie gaat tevens gepaard met de wens om Belgisch en Brussels talent op de voorgrond te brengen, en geeft zo dit historisch erfgoed door aan de jongere generaties.

In 2019 vierde Keustermans’ ensemble Cetra d’Orfeo zijn 25-jarig bestaan. Het jubileum bracht toen 150 artiesten samen voor 23 concerten op verschillende locaties in Brussel, met meer dan 2.000 toeschouwers. Naar aanleiding van dit succes ontsproot de idee om een terugkerend evenement volgens hetzelfde model te organiseren: FestiVita! Brussels Early Music Festival was geboren. Na de eerste editie gedoopt "Edition Zero", met een online concert van het internationaal gerenommeerde ensemble Vox Luminis, vindt het evenement deze keer live plaats in de Cercle Royal Gaulois.

Prestigieuze steun en een internationale headliner

Voor de komende editie, gesteund door de oprichter van Vox Luminis Lionel Meunier, zien de organisatoren het groots. Op het programma staan drie avonden en evenveel gelegenheden die musici en publiek samenbrengen. "Hoewel de Belgische roots onze prioriteit blijven bij de keuze van de ensembles, zijn we voor onze headliner naar Italië getrokken. We zijn zeer vereerd dat we dit jaar Marco Beasley mogen verwelkomen", aldus Michel Keustermans.

De Engels-Italiaanse tenor Marco Beasley brengt zijn Napels dan ook moeiteloos tot in de concertzaal, met charme, precisie en emotie. Tijdens zijn programma wisselt hij traditionele melodieën af met tarantella's, begeleid door twee gitaristen, een percussionist en de Belgische danseres Lieselotte Volckaert.

Overal Belgische sterren

Naast de tête d’affiche kan het publiek ook tal van Belgische artiesten ontdekken die een rijk en divers repertoire brengen.

Op vrijdag opent het jonge ensemble BarrocoTout het festival aan de zijde van de vermaarde Kevin Skelton. De avond wordt verdergezet met het Ensemble WOLF, een blazerskwartet, begeleid door virtuoos Anthony Romaniuk op de pianoforte. Dit is een zeldzame kans om deze historische instrumenten samen aan het werk te horen. Om de avond af te sluiten zal de jonge getalenteerde cellist Valentin Bajou Bach en Biber bij kaarslicht laten weerklinken.

Op zaterdag vormen sopraan Caroline Weynants en tenor Pierre Derhet speciaal voor deze avond een duet. Zij zullen Händels Ode voor de Heilige Cecilia tot leven brengen, begeleid door het Apotheosis-ensemble onder leiding van de briljante klavecinist Korneel Bernolet. Gevolgd door het hoogtepunt van het festival: het Renaissance Bal. De studenten van het Conservatorium zorgen zowel voor de muziek als de danspassen, gecoacht en begeleid door dansmeester Lieven Baert (Instituut voor Historische Danspraktijk, Gent): "Muziek, kostuums, interactie met het publiek... We halen alle stoelen weg en we gaan dansen!” Tot slot sluiten Jean-Louis Matinier & Kevin Seddiki, een Frans duo met accordeon en gitaar, de avond af met een onverwachte geïmproviseerde barokconcert.

Zondag zetten Les Timbres de laatste dag in. Il Gardellino met sopraan Déborah Cachet, die samen met vier solisten Bach en Telemann brengen, sluiten het festival af.

Uitwisselen, overdragen en deuren openen

De Cercle Royal Gaulois herontdekt als mede-organisator zijn roeping als gastheer met plaats voor een rijke geschiedenis en cultuur. Sinds de oprichting vonden er al talrijke concerten plaats, zoals bijvoorbeeld de Concert Noble. Dankzij deze nieuwe samenwerking blijft het de deuren openstellen voor het publiek.

We doen er alles aan om het festival zo toegankelijk mogelijk te houden en deze muziek met een zo breed mogelijk publiek te delen," zegt Michel Keustermans. “FestiVita! is niet alleen een evenement voor fijnproevers en liefhebbers van het genre, maar ook voor nieuwsgierigen en families. Want ook aan de kinderen wordt gedacht, met een muziekvoorstelling voor jong publiek op zondagochtend (Sneeuwwitje en de 7 noten door het collectief Les Timbres)... Ook vooraf maken we er werk van door een reeks initiatieven die scholen tot onze zaal brengen.

Dit jaar wil FestiVita! namelijk het educatieve luik en publiekswerking extra uitwerken en in de verf zetten. Het team heeft dan ook kosten noch moeite gespaard om dit te verwezenlijken. "Wij bereiden activiteiten voor in opvangstructuren en scholen. Musici laten jongeren, nieuwkomers en ouderen kennismaken met verschillende barokinstrumenten. De kinderen nodigen we uit in de Cercle Royal Gaulois de dag van de opbouw, daags voor het festival. Dit is het perfecte moment om een tipje van de sluier op te lichten van de voorbereidingen van een concert en alles wat erbij komt kijken. Het idee hier is om ontmoetingen en ontdekkingen aan te moedigen.

Bovendien zal tijdens de hele duur van FestiVita! een tentoonstelling te bezoeken zijn van Gauthier Louppe, een emblematische figuur in de hedendaagse vioolbouw. Louppe wil zijn kennis en tradities doorgeven, maar zoekt ook hoe hij de codes kan doorbreken. Zo stelt hij enkele van zijn meest verbazingwekkende prototypes tentoon. Bovendien zal één van zijn leerlingen aan het werk te zien zijn in een atelier dat speciaal voor het festival is opgezet. Tenslotte zullen er twee documentaires over het thema te zien zijn.

FestiVita! Ontdek oude muziek op een nieuwe locatie in de hoofdstad en laat u verrassen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over