Voor het eerst in België krijgen drie documentaire filmmakers een budget van minstens € 80.000 om twee, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde, korte documentaires te produceren. Deze bekendmaking is het slotstuk in een traject dat naar aanleiding van het DOCVILLE Documentaire Film Festival werd gestart in januari 2023 en waarvan de 19de editie plaatsvond tussen 22-30 maart.

Het is de expliciete bedoeling van het festival om twee auteursdocumentaires met internationale ambities te produceren die bewijzen dat een korte documentaire evenzeer inhoudelijk én artistiek waardevol kan zijn. De documentaires zullen in première gaan op de volgende editie van DOCVILLE (20-28 maart 2024).

Bovenstaand project werd mogelijk gemaakt door de steun van de Vrije Universiteit Brussel, Departement Economie, Wetenschap & Innovatie, de Nationale Loterij en SABAM. Productiehuis Associate Directors zal de documentaires produceren.

OVER DOCVILLE/SCIENCEVILLE

Het in 2005 opgerichte documentaire filmfestival DOCVILLE is inmiddels het grootste en belangrijkste documentaire filmfestival van België en ook het enige dat Academy Award™ qualifying is. Voor zijn 19de editie (22-30 maart 2023) introduceerde het festival een nieuw onderdeel dat een vaste en belangrijke waarde zal blijven van alle volgende edities: ScienceVille. ScienceVille is het slotstuk van een jarenlange evolutie binnen het festival waarbij de interesse van het brede publiek voor wetenschap, de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle wetenschappelijke documentaires én het enthousiasme van onze inhoudelijke partners wordt samengebracht.

Tijdens het afgelopen festival (22-30 maart) werd het al snel duidelijk dat de interesse voor wetenschap inderdaad zo groot was als gehoopt. Met uitverkochte zalen, een zeer succesvol kinderprogramma (ScienceVille for Kids) en vele debatten, lezingen en andere randactiviteiten behaalde het festival de beste bezoekcijfers in haar bestaan.

TRAJECT CREATIE KORTE DOCU’S

Het traject begon in januari 2023 via een oproep aan VUB-wetenschappers om een voorstel te formuleren waarom hun onderzoek een documentaire verdient. De geselecteerde wetenschappers kregen elk mediatraining om hun project uiteindelijk te kunnen pitchen aan een groep filmmakers tijdens het festival. Deze filmmakers kregen vervolgens een aantal weken tijd om op basis van het onderzoek na te denken hoe een korte documentaire uit dit onderzoek te destilleren. Ze krijgen nu elk een budget van minstens 40.000 om hun creatie te verwezenlijken.

DE GESELECTEERDE PROJECTEN

Coral City

Onderzoeker: prof. Dr. Marc Kochzius (VUB)
Regisseur: Charlotte De Cort en Camille Ghekiere

Terwijl het weer in België druilerig voorbij trekt, baant aan de andere kant van de wereld een speelse wetenschapper zich een weg door de drukke straten van Sri Lanka. Marc Kochzius duikt in de diepte van de oceaan om de toekomst van de koraalriffen te ontrafelen, die
bedreigd worden door het snelle ritme van onze huidige wereld.

“Dit paradijs onder zee met duizenden kleurrijke vissen, koralen en reuzenmosselen wordt bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing”, vertelt prof. Kochzius tijdens zijn pitch. Maar hij blijft optimistisch. “Kunnen we de koraalriffen redden? Ja, dat kunnen we zeker!”
Het onderzoek van de VUB-professor focust op het beschermen van koraalriffen maar vreemd genoeg zit Marcs onderzoek zelf in het nauw door de hoge druk en hectiek van de academische wereld. De hectische levensstijl in onze westerse wereld heeft ons individualistisch, vaak eenzaam gemaakt. Het is ook deze levensstijl die onze ecosystemen beïnvloedt en koraalriffen in gevaar brengt. Net als de mensheid verliezen ze letterlijk hun kleur door stress. En net als de mens hebben ze een langzamere wereld nodig om te gedijen.

Testerep

Onderzoeker: prof. Dr. Soetkin Vervust (VUB)
Regisseur: Vincent Langouche

Testerep was een schiereiland dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag (ter hoogte van Oostende) en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland wil de documentaire nagaan hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. Het Testerep-onderzoeksproject combineert een indrukwekkende hoeveelheid aan verschillende soorten dataverzameling en analyses; van onze ogen en handen (opgravingen) tot technologische verlengstukken voor onze zintuigen (LIDAR, geluids- en magnetische golven...). Zo legt de film de link tussen mens en technologie, verleden en toekomst.

OVER DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij. Met dit project wil de VUB complexe onderwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over