Elke cultuur heeft een eigen rijkdom. Hoewel we steeds meer mensen opvangen die op de vlucht zijn voor de oorlog en chaos in hun eigen land vloeien deze rijkdommen weg naar andere oorden, waar ze vaak nauwelijks (h)erkend worden. En waar de politiek vaak geen band kan scheppen tussen deze erg verschillende bevolkingsgroepen of tussen ‘gast’ en ‘gastheer’, doen de artiesten iets heel bijzonders. Ze slaan een brug, brengen onze raakvlakken en niet onze verschillen onder de aandacht. Met hun muziek wakkeren ze bij iedereen de verbindende, bevrijdende en stimulerende universaliteit aan.

Het ‘Diversity Makes Music’-concert op woensdag 21 november om 20.15 uur in Flagey toont hoe de fijnste klassieke muziek zich kan openstellen voor wereldmuziek en voor een inspirerende interactie tussen muzikanten en publiek. Op dit concert o.a. Ahmad Joudeh. In 2016 danste hij in de ruïnes van Palmyra onder het motto ‘dansen of sterven’ (foto beschikbaar). Samen met muzikanten uit verschillende culturen neemt hij het publiek mee van Syrië naar Europa. Het resultaat is een inspirerende ontmoetingsplaats met muzikale uitwisselingen en dialogen.

Tijdens deze reis ontmoet Ahmad Joudeh enkele grote namen: Burhan Oçal en zijn gezelschap uit Istanbul, met enthousiaste melodieën geïnspireerd op de oosterse zigeunermuziek; de magnifieke Griekse muzikant Dimitri Psonis, met een muzikaal traject van Syrië naar Turkije, Griekenland, de Balkan; en tenslotte het multiculturele Brussels Chamber Orchestra, met o.m. het onevenaarbaar geluid van de rondtrekkende violist Gilles Apap. Als slotstuk van deze ontmoeting buigen ze zich samen over de universele muziek van Mozart en etaleren ze de essentie van onze verbondenheid: de hartelijke en gulle menselijkheid waarachter ookYehudi Menuhin stond.

Voor het evenement van 21 november werkt de International Yehudi Menuhin Foundation samen met MUS-E Belgium dat kunst in het onderwijs aanmoedigt als een hefboom voor sociale inclusie, en met Bxl Refugees, het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Een aantal refugees doen trouwens een act met Ahmad Joudeh.

Sinds zijn oprichting in Brussel (°1992) gebruikt de International Yehudi Menuhin Foundation (IYMF) artistieke expressievormen om culturen van over de hele wereld samen te brengen. IYMF is dan ook een sterk Europees merk voor multiculturele concerten van hoog niveau en organiseert artistieke residenties voor aanstormend talent. Daarnaast wil de stichting met MUS-E (haar Europese informele artistieke opleidingsnetwerk) de sociale inclusie van kinderen uit alle culturen bevorderen door hen actief van alle kunstvormen te laten proeven.

Praktische info: ‘Diversity Makes Music’, woensdag 21 november 2018 om 20.15 uur in Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel - Tickets: www.flagey.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: