Film Fest Gent ontvangt het zorgpersoneel van het Universitair Ziekenhuis in Gent voor de vertoning van Je ne suis pas un héros, de documentaire van Pablo Crutzen Diaz, Stijn Deconinck en Robin Smit. De documentaire biedt een intense blik achter de schermen op het werk van het zorgpersoneel tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Intussen blijkt dat de situatie in de ziekenhuizen en de druk op het verplegend personeel alweer even prangend is geworden.

"In geen enkele cultuur sterf je alleen. Het is één van de zwaarste dingen om als mens mee om te gaan in deze crisis", zegt een verpleegster op de COVID-19-eenheid in het Erasmusziekenhuis in Brussel. Twee weken na de start van de lockdown trokken documentairemakers Pablo Crutzen Diaz, Stijn Deconinck en Robin Smit er met hun camera naartoe.

Om de realiteit achter de cijfers te laten zien, maar ook om de missie van het verplegend personeel tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk te ervaren, volgden ze drie weken lang de dokters, verplegers, ambulanciers en brancarddragers terwijl ze zich uitstekend van hun taak kwijten. Je ne suis pas un hérodompelt je onder in hun twijfels, hun oprechte woede over het tekort aan middelen en de soms chaotische werkomstandigheden. Een aangrijpende documentaire waarbij je een uur lang heen en weer wordt geslingerd tussen bewondering, verontwaardiging en rauwe emotie.

"Je ne suis pas un héros is een gezamenlijk Waals-Brussels-Vlaams project dat er kwam omdat de directie van het Erasmusziekenhuis in het begin van de eerste coronacrisis genoeg had van filmploegen die eventjes binnenwipten, een paar quotes verzamelden en wat, liefst spectaculaire, beelden schoten. De guerrilla-regisseurs beschaamden het vertrouwen niet" aldus de filmcrew. Lees hier een volledig interview met de makers.

De vertoningen van deze film op Film Fest Gent vinden plaats in aanwezigheid van makers, dokters en verplegers: Pablo Crutzen Diaz, Fabio Taccone, Stijn Deconinck, Robin Smit, Meryem Bel Haj Touzani, Thomas Bricmont, François Verbeeren.

De grootste helden, het zorgpersoneel van het UZ Gent zelf, komen langs op zaterdag 24 oktober 14:30 in Vooruit, om de film op het grote witte doek te aanschouwen, telkens met 1 rij en 2 zetels tussen de bubbels.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over